Σκηνές έντασης στο Ελληνικό.Αυτή την ώρα στο χώρο του καταυλισμού βρίσκεται ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προκειμένου να συνομιλήσει με τους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, όμως εκείνοι δεν τον αφήνουν να περάσει στις εγκαταστάσεις.
Μάλιστα έχουν βάλει μικρά παιδιά να δημιουργήσουν ανθρώπινη αλυσίδα ώστε να αποτρέψουν τον κ. Μουζάλα να μπει στον καταυλισμό.
Ο Γιάννης Μουζάλας βρέθηκε στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού λίγο πριν από τις 10:30 και αφού ανέβηκε στο χώρο όπου μένουν πρόσφυγες και μετανάστες, όπου έμεινε για λιγότερο από ένα λεπτό, κατέβηκε στο σημείο όπου οι πρόσφυγες κάνουν κατάληψη.
Θέλησε ο ίδιος να «σπάσει» το λουκέτο με το οποίο είναι κλειδωμένη η πόρτα. Όταν οι πρόσφυγες του είπαν πως δεν μπορεί να περάσει, τους απάντησε «go away».
Μικρά παιδιά σκαρφάλωσαν στην πόρτα κι άρχισαν να φωνάζουν, ενώ ο υπουργός έκανε διαπραγματεύσεις με έναν αστυνομικό που βρισκόταν στο σημείο και ζητούσε να του φέρουν εργασία για να σπάσει το λουκέτο και να μπει στο χώρο όπου υπάρχει το συσσίτιο και ο οποίος τελεί υπό κατάληψη.
Και όταν έφτασε το εργαλείο για να ανοίξει το λουκέτο, τότε προκλήθηκε ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Και ακολούθησαν εικόνες ντροπής. Ένας υπουργός να σπρώχνει και να σπρώχνεται και από την άλλη πλευρά της πόρτας να μεγαλώνει το πλήθος που δεν ήθελε να επιτρέψει να ανοίξει η πόρτα.
Σημειώνεται ότι από χθες πρόσφυγες πραγματοποιούν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο Ελληνικό.
Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι συνθήκες που επικρατούν είναι απαράδεκτες καθώς μητέρες με βρέφη και μικρά παιδιά δεν έχουν σε στοιχειώδη επάρκεια τα απαραίτητα όπως βρεφικό γάλα και pampers, το φαγητό που προέρχεται από την οργάνωση DRC είναι απαράδεκτο και δεν υπάρχει ζεστό νερό και πλυντήρια.
Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει πρόσβαση στα νοσοκομεία αφού δεν υπάρχουν μεταφραστές, ενώ τα παιδιά πρέπει να μπουν στα σχολεία.
Παράλληλα, καλούν την κυβέρνηση «να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των προσφύγων και απαιτούμε να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες στο στρατόπεδο του Ελληνικού και να βρεθούν χώροι φιλοξενίας μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας. Όχι στη διαμονή σε σκηνές. Το Ελληνικό δεν είναι το μόνο στρατόπεδο που έχει ζητήματα».