Οι σοβαρές ελλείψεις σε κλίνες στην Θεσσαλονίκη, αποτέλεσμα της κάκιστης προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, υποχρέωσαν το Υπουργείο Υγείας να στραφεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και να ζητήσει την συνδρομή τους για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην συμπρωτεύουσα.
Με απόφαση της Πολιτικής & Στρατιωτικής Ηγεσίας το ΓΕΣ προβαίνει σε ανάπτυξη της 300η ΚΥΜΕΑ (Κινητής Υγειονομικής Μονάδος Εκτάκτων Αναγκών) στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως (ΓΣΝΕ)»
Το φορητό νοσοκομείο αποτελείται από αντίσκηνα και κοντέινερ, ενώ είχε χρησιμοποιηθεί στο Αφγανιστάν όταν είχε σταλεί εκεί ένα τμήμα του ελληνικού στρατού.
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας, «λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη από την εξάπλωση του στελέχους κορωνοϊού “Covid-19”, με απόφαση της Πολιτικής & Στρατιωτικής Ηγεσίας το ΓΕΣ προβαίνει σε ανάπτυξη της 300 ΚΥΜΕΑ (Κινητής Υγειονομικής Μονάδος Εκτάκτων Αναγκών) στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως (ΓΣΝΕ)».
Η κατάλληλη διαμόρφωση που έχει ζητηθεί αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη, ώστε να μπορεί να δεχτεί, εφόσον απαιτηθεί, ασθενείς, ώστε να εξοικονομηθεί χώρος για ασθενείς “Covid-19” εντός κυρίως νοσοκομείου.
Η 300 ΚΥΜΕΑ θα διαθέτει πενήντα κλίνες νοσηλείας και Ακτινολογικό Εργαστήριο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάγνωση των επιπτώσεων της ασθενείας στο θώρακα.
Διευκρινίζεται ότι η Κινητή Υγειονομική Μονάδα Εκτάκτων Αναγκών δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Ύστερα από συνεννόηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, για την πρόοδο των εργασιών διαμορφώσεως της 300 ΚΥΜΕΑ θα ενημερωθεί σήμερα, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής ο οποίος μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη.