Παραλύει σήμερα η χώρα, καθώς τα Συνδικάτα έχουν προκηρύξει και θα πραγματοποιήσουν απεργίες, οι οποίες θα κορυφωθούν την Δευτέρα, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο-«μαμούθ» το οποίο θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση με τα 70 προαπαιτούμενα και τη χαριστική βολή στην ελληνική κοινωνία. Την ίδια στιγμή οι δανειστές εκβιάζουν: «Πρώτα θα ψηφίσετε το πολυνομοσχέδιο και μετά θα αποδεσμευτεί η δόση» αναφέρουν, καθώς το EuroWorking Group που συνεδρίασε χθες παρέπεμψε σε… επόμενο.
Σήμερα Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, μετ’ εμποδίων θα κινηθεί το επιβατικό κοινό στην Αθήνα. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν όλο το 24ωρο το Μετρό (γραμμή 2 και 3) και το τραμ ενώ για τρεις ώρες, από τις 12.00 έως τις 15.00, δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στον ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ).
Τη Δευτέρα, ημέρα που το επίμαχο νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή, οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, στον ηλεκτρικό και στα τρόλεϊ αποφάσισαν 24ωρη απεργία, ενώ σε νέα απεργία προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στο Μετρό.
Την ίδια μέρα θα προχωρήσουν σε τρίωρη στάση εργασίας οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να ματαιωθούν ή να τροποποιηθούν οι πτήσεις μεταξύ 12 – 3 το απόγευμα.
Η ΓΣΕΕ που έχει αποστείλει υπόμνημα στους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο οποίο αναλύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στο Σύνταγμα την ίδια μέρα στις 6 το απόγευμα.
Στο μεταξύ σε μια νέα συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG) που θα προγραμματιστεί σε ημερομηνία πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα εξεταστούν τελικά τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Η χθεσινοβραδινή συνάντηση του EWG κύλησε «σε καλό κλίμα» σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών καθώς «υπήρξε θετική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των προαπαιτούμενων». Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Με δεδομένο ωστόσο ότι δεν έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, οι δανειστές δεν έχουν συντάξει ακόμη την Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report), πράγμα που αναμένεται να κάνουν αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τρίτη. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται την Δευτέρα το βράδυ θα απομένουν 20 με 25 προαπαιτούμενα που θα καλυφθούν με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους μέχρι την εκταμίευση της δόσης.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για την επόμενη δόση που αναμένεται να εγκριθεί στις 22 Ιανουαρίου. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισαν «αυθαίρετα» τα δημοσιεύματα που ανεβάζουν το ποσό της εκταμίευσης μετά ολοκλήρωση τρίτης αξιολόγησης ακόμη και στα 7,5 – 8 δισ. ευρώ.
«Το ύψος της δόσης εξαρτάται από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας, για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου, που είναι 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα προστεθεί περίπου άλλο 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Άρα, το ποσό της εκταμίευσης θα κυμανθεί γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ» ανέφεραν την Πέμπτη. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «διαχειριστεί τις προσδοκίες ώστε αν προκύψει ένα ποσό πάνω από 5 δισ. ευρώ να θεωρηθεί επιτυχία».
Σε κάθε περίπτωση Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών αναμένουν την άντληση ποσών από τις αγορές και από την τελευταία δόση μετά την τέταρτη αξιολόγηση τον Ιούνιο ώστε να γεμίσουν το λεγόμενο δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των 10-15 δισ. ευρώ που απαιτείται για την έξοδο από το μνημόνιο χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης.
Στις 19 Ιανουαρίου η κυβέρνηση περιμένει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s. Mετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου -και σίγουρα πριν τις Ιταλικές εκλογές στις 4 Μαρτίου- θα εκδοθούν τριετή ή επταετή ομόλογα (το δεύτερο είναι πιο πιθανό).