Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 05/03/2021 - 12:17
Ολική κατάρρευση της διαθεσιμότητας του τουρκικού Ναυτικού - "Χαλαρή σκοποβολή" θα κάνει το ΠΝ όταν το αποφασίσει η πολιτική ηγεσία...
Η Τουρκία ετοιμάζεται για «έξοδο» από το ΝΑΤΟ - Αναμένει εγγυήσεις από Κίνα-Ρωσία για να κάνει την αποφασιστική κίνηση
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Πολύ χρήσιμα συμπεράσματα προκύπτουν από την σύγκριση των ναυτικών δυνάμεων που χρησιμοποίησε η Άγκυρα στην «Mavi Vatan19» με τις ναυτικές δυνάμεις που χρησιμοποίησε τώρα στην «Mavi Vatan21»
Μειώθηκε η διαθεσιμότητα στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις
Τότε συμμετείχαν 13 από τις 16 φρεγάτες του Τουρκικού Ναυτικού (81% των πλοίων), 6 από τις 9 κορβέτες (66% των πλοίων), 7 από τα 12 υποβρύχια (58% των υποβρυχίων), 16 από τις 19 πυραυλακάτους (84% των σκαφών), 14 περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης από τα 16 που υπάρχουν (88% της δύναμης), 7 από τα 11 ναρκαλιευτικά (63% των πλοίων) και 22 αποβατικά πλοία LST & LCT από τα 25 πλοία (88% των πλοίων)
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες τρεις φρεγάτες που δεν συμμετείχουν στην άσκηση είναι η TCG Gökçeada (F494) η οποία συμμετέχει στην ΝΑΤΟική δύναμη SNMG-2, η TCG Geliblou (F493) η οποία συμμετέχει στην αποστολή CTF-151 στον κόλπο του Aden και ακόμη μια φρεγάτα η οποία συνοδεύει στην Αν. Μεσόγειο το ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayrettin, ενώ το ερευνητικό πλοίο συνοδεύουν και δύο κορβέτες.
Αναφορικά με τα Τουρκικά υποβρύχια, δύο επιχειρούσαν στην Αν. Μεσόγειο, με το TCG Gür (S-357) να βρίσκεται στην Κεντρική Μεσόγειο όπου συμμετέχει στην ΝΑΤΟική άσκηση Dynamic Manta-2019.
Τέλος το ναρκαλιευτικό TCG Akçakoca συμμετείχε στην ΝΑΤΟική αντιναρκική δύναμη SNMCMG-2 (Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2).
Στην άσκηση συμμετείχαν 13 φρεγάτες, 6 κορβέτες, 7 υποβρύχια, 16 πυραυλάκατοι, 14 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης, 7 ναρκαλιευτικά, 17 βοηθητικά πλοία, 22 αποβατικά LST & LCT, Μαχητικά ,25 Ε/Π S-70B-28 ,ANKA-S. drones και 6 Αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου CN-235.
Μετά απο το πέρας της Ασκήσεως τα Τουρκικά πολεμικά ελλιμενίστηκαν σε 40 Λιμάνια. Τα στοιχεία ανακτώνται από τα τουρκικά ΜΜΕ που βεβαίως δεν φημίζονται για την ακρίβειά τους αλλά σε ζητήματα στρατιωτικής προπαγάνδας είναι ακβριβέστατα.
Μονάχα το 1/3 των δυνάμεων της «Μavi Vatan19» επιχείρησαν στην «Mavi Vatan21»
Στην φετινή άσκηση επιχειρούν σχεδόν το 1/3 των τότε δυνάμεων που σημαίνει πως οι Τούρκοι δεν έχουν πλέον την δυνατότητα να βγάλουν το σύνολο του Τουρκικού Στόλου αλλά ούτε και τις ανάλογες Αεροπορικές Δυνάμεις
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι οι Τούρκοι δεν διαθέτους τις ανάλογες με τότε οικονομικές δυνατότητες και κατά δεύτερον ότι το άτυπο εμπάργκο από δυτικές χώρες έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα διαθεσιμότητας.
Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τους «λεονταρισμούς» της Τουρκίας, η Άγκυρα δεν έχει επιδιώξει πραγματικά πολεμική αναμέτρηση με την Ελλάδα διότι όντως φοβάται ότι μπορεί να χάσει, κάτι που θα στοίχιζε ακόμα και την ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν.
Η προσθήκη μάλιστα των γαλλικών Rafale στο ελληνικό οπλοστάσιο από τον Ιούνιο θα δημιουργήσει νέα δυσμενή δεδομένα για την Τουρκία.
Οι ΗΠΑ αποδομούν μεθοδικά το τουρκικό Ναυτικό
Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε πως οι ΗΠΑ μεθοδικά αποδομούν την ισχύ της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια
Οπως μεταδίδουν τουρκικές στρατιωτικές πηγές, το εμπάργκο των ΗΠΑ επεκτείνεται και στους υπόλοιπους κλάδους κάτι που ίσως σημαίνει πως έρχονται νέες κυρώσεις.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο για την Τουρκία καθώς το Ναυτικό της μένει… ανυπεράσπιστο!
Η Τουρκία χρησιμοποιεί το σύστημα Mk41 σε οκτώ φρεγάτες, τέσσερις MEKO 200 και τέσσερις O.H. Perry.
Οι 8 φρεγάτες μένουν χωρίς αεράμυνα!
Επιπλέον ήθελαν να εξοπλίσουν με ΜΚ41 και την πρώτη φρεγάτα κλάσης «I», «TCG Istanbul»(F-515) τα υποτιθέμενα “εθνικά” πλοία του Ερντογάν.
Πρόκειται για το πέμπτο πλοίο της κλάσης MİLGEM και το πρώτο πλοίο της κλάσης İSTİF.
Στον οπλισμό του πλοίου θα περιλαμβάνονταν ένα πυροβόλο των 76 χλστ. OtoMelara Super Rapid, 1 σύστημα εγγύς αμύνης, 16 βλήματα επιφανείας-επιφανείας (Haproon ή Atmaca), 21 βλήματα RAM και ένας κάθετος εκτοξευτής Mk.41 VLS για βλήματα ESSM.
Συνολικά προγραμματίζεται να κατασκευαστούν τέσσερις φρεγάτες που θα αποτελέσουν την κλάση «I» (Istif) («TCG Istanbul», «TCG Ismir», «TCG Ismit», «TCG Içel»).
Οι Τούρκοι αναφέρουν πως ψάχνουν εναλλακτικές πηγές για την αεράμυνα των πλοίων καθώς μακροπρόθεσμα θα αντιμετωπίσουν μεγάλες συνέπειες.
Φαίνεται πως στην ατζέντα του συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας δεν ήταν μόνο ο αντικαταστάτης των τουρκικών F-16 αλλά και το θέμα των πλοίων.
Έρχονται κι άλλοι S-400 στην Τουρκία
“H Toυρκία συζητά για δεύτερο Σύνταγμα αντιαεροπορικών συστημάτων S-400” αποκάλυψε ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ.
Παρόλο που ο ίδιος αποτελεί ένας από τους βασικούς στόχους των αμερικανικών κυρώσεων, ο Ντεμίρ αφού αποκάλυψε ότι η Τουρκία «καίγεται» για τις αποζημιώσεις και όχι για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35, δήλωσε στη συνέχεια ότι οι διαδικασίες για την απόκτηση δεύτερης παρτίδας S-400 συνεχίζεται.
Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Ισμαήλ Ντεμίρ σε συνέντευξη του στο τουρκικό κανάλι NTV είπε χαρακτηριστικά ότι «η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει δεύτερο Σύνταγμα αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, παρά την πίεση των ΗΠΑ».
“Η δουλειά μας πάνω σε αυτό συνεχίζεται κανονικά”.
Πάντως, τυχόν αγορά ένας δεύτερου Συντάγματος αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 θα σημάνει και το οριστικό τέλος του ΝΑΤΟ καθώς η Άγκυρα θα δημιουργήσει δικό της ενοποιημένο αντιαεροπορικό σύστημα. Πολύ πιθανό το σύστημα αυτό να προστατεύεται και από άλλα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς
Ο Ντεμίρ είχε δηλώσει στα μέσα Ιανουαρίου ότι η Τουρκία είναι πλέον έτοιμη και μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400, ενώ είχε τονίσει οποιαδήποτε χρήση τους, προϋποθέτει την απόφαση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Ο Πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) στη συνέχεια τόνισε ότι «η Τουρκία δεν έχει επηρεαστεί από τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων» ενώ επεσήμανε ότι «παρόλο που δεν έχει παρατηρηθεί κάποια διαφορά, περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει στο μέλλον».
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, στο πλαίσιο της συνέντευξης ο επικεφαλής της SSB δήλωσε αναφορικά με την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35 ότι:
«Αυτό που λέμε δεν είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να μπούμε και πάλι στο πρόγραμμα. Λέμε ότι υπάρχει μια αδικία και αυτή η αδικία είναι ανάγκη να διορθωθεί. Ο στόχος όλων των προσπαθειών μας δεν είναι απαραιτήτως να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα των F-35, αλλά μάλλον να αποζημιωθούμε για τις αδικίες και για την απώλεια δικαιωμάτων μας», πρόσθεσε.
Η Τουρκία θέλει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ όταν θα την βολεύει κι αφού πάρει τις απαιτούμενες εγγυήσεις από Κίνα-Ρωσία.
Η Τουρκία θέλει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ αλλά όταν θα είναι έτοιμη αυτή. Στον δικό της χρόνο και αφού θα έχει αντικατστήσει της ΝΑΤΟϊκές δομές.
Ο βασικός της σκοπός είναι να εισέλθει σε μια νέα ανατολική συμμαχία στην οποία όμως θα είναι βασικό εταίρος και όχι απλά ένα υπάκουο μέλος όπως συμβαίνει με τις περισσότερες χώρες στο ΝΑΤΟ που απλώς λαμβάνουν αμερικανικές εντολές.