Κύρια θέματα, Αιγαίο-Αν. Μεσόγειος • 09/03/2021 - 11:48
Ολα τελείωσαν για την Τουρκία: Υπό την προστασία του Ισραήλ το κοίτασμα «Αφροδίτη» - Ξεκινούν τα έργα μετατροπής της Αν. Μεσογείου σε ενεργειακό κόμβο!
Προχωρούν στην από κοινού εμπορική εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου
Τελείωσε και η τελευταία σημαντική εκκρεμότητα που υπήρχε μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και αφορούσε το κοίτασμα “Αφροδίτη”. Πλέον όλα είναι έτοιμα για την μετατροπή της Αν. Μεσογείου σε ενεργειακό κόμβο.
Το κοίτασμα “Αφροδίτη” μαζί με το ισραηλινό “Λεβιάθαν” και “Ταμάρ” δημιουργούν τον EastMed. Εκκρεμότητα υπήρχε μόνο για το κοίτασμα “Αφροδίτη” και πλέον λύθηκε. Μένει να δούμε τα ανταλλάγματα.
Εμπορική εκμετάλλευση ισούται με προστασία του κοιτάσματος! Kαι από τη στιγμή που το Ισραήλ έχει πλέον λόγο, η υπόθεση για την Άγκυρα οδεύει στο… “αρχείο”!
Πρόκειται για μια άσχημη εξέλιξη για την Τουρκία η οποία βρίσκεται στριμωγμένη και απομονωμένη στην περιοχή.
Συγκεκριμένα Κύπρος και Ισραήλ άναψαν το πράσινο φως στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κοιτάσματα «Αφροδίτη» και «Ισάι» του Ισραήλ, θα μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την εμπορική εκμετάλλευση τους.
Στις δηλώσεις της η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου με τον Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, ανέφερε ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί ανάμεσα στις εταιρείες θα επικυρωθεί στη συνέχεια από τις δύο κυβερνήσεις.
Επιπλέον τόνισε ότι συμφωνήθηκε μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ το πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών στη βάση των οποίων οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα δύο τεμάχια θα αρχίσουν τις μεταξύ τους συζητήσεις για την εμπορική εκμετάλλευσή τους.
Η αντιδικία για το κοίτασμα Αφροδίτη
Η διαμάχη για μέρος του κοιτάσματος Αφροδίτη, που ανακαλύφθηκε το 2011 στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ, στέκονταν εμπόδιο στους σχεδιασμούς των δύο χωρών.
Ένα κομμάτι του εν λόγω κοιτάσματος εκτείνεται μέχρι τα σύνορα με την ισραηλινή ΑΟΖ. Το Ισραήλ εκτιμά ότι το κομμάτι αυτό περιέχει 7-10 δισ. κυβικά πόδια αερίου (bcm), αξίας περίπου 1,5 δισ. δολαρίων. Αποτελεί κάτι λιγότερο του 10% του συνολικού αποθέματος Αφροδίτη και ένα πολύ μικρό ποσοστό των αποθεμάτων που έχουν ανακαλυφθεί στο Ισραήλ.
Το Ισραήλ τόνιζε ότι δεν θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων του για το κοίτασμα και ότι οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ισραηλινή πλευρά είναι έτοιμες για δικαστικές ενέργειες σε περίπτωση που υπάρξει εκμετάλλευση χωρίς την συμμετοχή τους.
«Υποθέτω ότι θα βρούμε μια λύση σε καλό πνεύμα, ώστε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε σε μεγαλύτερα και πιο σημαντικά θέματα» είχε δηλώσει ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας στο Reuters.
«Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν θα υποχωρήσει, ούτε ως κίνηση φιλίας, αναφορικά με τα χωρικά της ύδατα ή τον φυσικό της πλούτο» τονίζει ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις έχουν ζητήσει από τις δύο εταιρίες να καταλήξουν σε συνεννόηση για το πόσο αέριο υπάρχει σε κάθε πλευρά.
«Εάν δεν φθάσουν σε κάποια συνεννόηση, τότε θα ζητήσουμε επαγγελματική διαιτησία ή ομάδα εμπειρογνωμόνων… για να εξετάσουν τα ευρήματα και των δύο περιοχών και να αποφασίσουν για τον σωστό διαμοιρασμό» είχε πει.
Τί ανακοινώθηκε
«Mετά από αρκετή συζήτηση βρισκόμαστε πλέον σε ένα πολύ καλό σημείο όπου έχει συμφωνηθεί ένα πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο αυτό, θα έχουν κάποιες συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, όσον αφορά τις συζητήσεις που θα κάνουν για διευθέτηση του θέματος μεταξύ τους, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα», ανέφερε η Νατάσα Πηλείδου.
Σημείωσε ακόμα ότι μετά την «προτεινόμενη διευθέτηση που θα συμφωνηθεί ανάμεσα στις εταιρείες θα δοθεί, κατόπιν μελέτης δικής μας και η τελική έγκριση από τις δύο χώρες. Επομένως το πλαίσιο αυτό θα αποσταλεί στις εταιρείες μέσω μίας κοινής επιστολής η οποία ετοιμάζεται και είμαστε και οι δύο πολύ ικανοποιημένοι που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο μετά από 9 χρόνια συζητήσεων».
Η Υπουργός ευχαρίστησε «από καρδιάς όλη την ομάδα και τους Ισραηλινούς συνεργάτες μας, αλλά και τους συνεργάτες στο Υπουργείο Ενέργειας και σε όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και τη Νομική Υπηρεσία, που με την καθοδήγηση τους μας έχουν βοηθήσει τα μέγιστα».
“Επιτέλους σημαντική πρόοδος”
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός ομόλογός της Γιούβαλ Στάινιτς ευχαρίστησε την κ. Πηλείδου για τη φιλοξενία και χαρακτήρισε «συμβολικό» το γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψη του στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι στην Κύπρο, κάτι που όπως είπε «είναι ένα άλλο στοιχείο των πολύ στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας».
Αποκάλεσε επίσης «πολύ επιτυχημένη» την επίσκεψη του στην Κύπρο και πρόσθεσε πως χθες «υπογράψαμε την πολύ σημαντική, ιστορική συμφωνία για τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, της διασύνδεσης Eurasia, που είναι πολύ σημαντική για εμάς, επειδή είμαστε σχεδόν ένα απομονωμένο ενεργειακό νησί όπως η Κύπρος. Επίσης καταφέραμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο στο ζήτημα» των κοιτασμάτων Αφροδίτη και Ισάι, ένα θέμα που συζητείται για εννέα περίπου χρόνια.
Ανέφερε ακόμα πως όταν το 2015 διορίστηκε Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, συνειδητοποίησε πως «οι σχέσεις με την Κύπρο είναι εξαιρετικές, αλλά υπήρχε ένα μικρό μεγάλο εμπόδιο» και αυτό είναι το θέμα των κοιτασμάτων Αφροδίτη και Ισάι.
Επιτέλους, συνέχισε «μετά από χρόνια ατελείωτων και άκαρπων συνομιλιών και διαπραγματεύσεων, πιστεύουμε ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος» στο θέμα και εξήγησε πως «η γενική ιδέα είναι ότι οι δύο κυβερνήσεις θα επιτρέψουν στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στις δύο πλευρές των συνόρων, τη γραμμή μεταξύ της ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, να κάτσουν μαζί για το επόμενο εξάμηνο και να προσπαθήσουν να βρουν εμπορικές ρυθμίσεις μεταξύ τους».
Αυτές, συνέχισε, «θα υποβληθούν αργότερα στις δύο κυβερνήσεις για έγκριση» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει μια δίκαιη πιθανότητα οι εμπορικές εταιρείες να βρουν» κάποια συμφωνία μεταξύ τους, που θα είναι ευκολότερο στη συνέχεια για τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ισραήλ να εξετάσουν και να εγκρίνουν.
Ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ακόμα ότι «πρέπει να οριστικοποιήσουμε ορισμένες λεπτομέρειες στα έγγραφα, αλλά ελπίζουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να υπογράψουμε τη συμφωνία και να καλέσουμε τις εταιρείες από τις δύο πλευρές να κάτσουν μαζί, με την άδεια και την έγκριση των κυβερνήσεων του Ισραήλ και της Κύπρου».
Ταυτόχρονα εξέφρασε «ικανοποίηση» γιατί όπως εξήγησε «μετά από έξι χρόνια βλέπουμε φως στο τέλος της σήραγγας» και πρόσθεσε πως «υπάρχει μια δίκαιη πιθανότητα, μια καλή λογική ότι αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στη λύση αυτού του μικρού αλλά σημαντικού εμποδίου» στις καλές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ, που αφορά την ενέργεια.
Στις δηλώσεις του ο κ. Στάινιτς αναφέρθηκε στην επίσκεψη στο Κάιρο όπου Κύπρος και Ισραήλ θα συμμετέχουν «στην πρώτη συνάντηση του φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
«Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα και σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη του Φόρουμ, το οποίο έχει μέλη την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και άλλα μελλοντικά μέλη», είπε.
Ο Ισραηλινός Υπουργός εξέφρασε ευχαριστίες στην Νατάσα Πηλείδου για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε το συγκεκριμένο θέμα να προχωρήσει αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την «ενδιαφέρουσα συνομιλία» που είχε μαζί του.