■ Λύσσαξαν οι Γερμανοί, που έδωσαν μάχη μέχρι τέλους υπέρ του κρατιδίου
Σοβαρή πολιτική κρίση προκαλείται στα Σκόπια μετά το βέτο της Γαλλίας και την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δώσει ημερομηνία προενταξιακών διαπραγματεύσεων στη χώρα, όπως και στην Αλβανία. Ο Ζόραν Ζάεφ αισθάνεται πως οι Ευρωπαίοι τον «άδειασαν» και λόγω των πιέσεων που δέχεται από το εσωτερικό της χώρας του φέρεται πως σκέφτεται ακόμη και την παραίτηση. Αν συμβεί αυτό, τότε είναι πιθανό τα Σκόπια να οδηγηθούν σε πρόωρες εκλογές και να αρχίσει το «ξήλωμα» της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Κι αυτό γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση καραδοκεί, καθώς θεωρεί ότι πέρασε η συμφωνία με πραξικοπηματικές διαδικασίες. Πρόβλημα, δε, θα έχει ο πρωθυπουργός της χώρας και με τους Αλβανούς που συντάχθηκαν με το «ναι» για να διασφαλιστεί η είσοδος στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Όπως μετέδιδαν χθες τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο Ζόραν Ζάεφ, που επέστρεψε από τις Βρυξέλλες εμφανώς δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και χωρίς ημερομηνία, συγκάλεσε αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις. Αυτό που μεταδιδόταν ήταν η σκέψη της παραίτησης λόγω της απογοήτευσης με την επιλογή των Βρυξελλών.
Την παραίτηση φέρεται ότι σκέφτονται και άλλα στελέχη της κυβέρνησης Ζάεφ, ιδίως πρόσωπα που συνδέονται με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. «Το λιγότερο που μας οφείλει η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι να είναι ξεκάθαρη απέναντί μας. Εάν δεν υπάρχει πια συναίνεση σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση της Θεσσαλονίκης το 2003 δεν ισχύει, οι πολίτες μας αξίζουν να το γνωρίζουν» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ στο twitter. Από την άλλη, κάποια άλλα στελέχη αντιτίθενται στα σενάρια της παραίτησης, με το επιχείρημα πως απλά η ένταξη πήρε λίγους μήνες παράταση.
Το βαρύ αυτό κλίμα στην κυβέρνηση των Σκοπίων, αλλά και στον λαό της γειτονικής χώρας επιχείρησε να εκτονώσει ο πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι, εκτιμώντας πιθανόν ότι, αν παραιτηθεί ο Ζ. Ζάεφ, τότε μπορεί να προκληθούν πρόωρες εκλογές, να υπάρξουν αλυσιδωτές εξελίξεις και πολιτική αναταραχή στα Σκόπια.
Προέβη σε διάβημα το μεσημέρι της Παρασκευής στέλνοντας το μήνυμα πως δεν είναι η στιγμή για «απογοήτευση, απάθεια ή μικροπολιτικούς σχεδιασμούς» και τονίζοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία τη νέα πραγματικότητα». Ο Πενταρόφσκι, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, είπε: «Ανεξάρτητα από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ε.Ε., οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τους γείτονες Βουλγαρία και Ελλάδα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται, όπως συμφωνήθηκαν, καθώς βασίζονται σε σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας».
Ενημέρωσε, δε, ότι συγκάλεσε τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, καλώντας τους να βάλουν στην άκρη τα συμφέροντά τους και να επιβεβαιώσουν το όραμα για το μέλλον της χώρας. Ολοι οι ηγέτες που προσκλήθηκαν συμφώνησαν να παραστούν στην αυριανή συνάντηση για να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι.
Όλα τα ενδεχόμενα είναι πάντως ανοιχτά. Με δηλώσεις του το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να μην παραιτηθεί και να συνεχίσει τις προσπάθειες για ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. Ο δε Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέκρινε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής να μην ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Τίρανα και Σκόπια, κάνοντας λόγο για «ιστορικό λάθος».
Ο Ντόναλντ Τουσκ, από τη μεριά του, κάλεσε τις δύο χώρες να μην εγκαταλείψουν τις προσπάθειες.