Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι χρησμοί Καμμένου για την ονομασία των Σκοπίων πίσω από την αντίδραση στον όρο «Μακεδονία» και το πολιτικό παιχνίδι

Ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ και όχι ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, όπως είπε, θέλοντας προφανώς να δείξει πώς δεν έχει στόχο με τα λεγόμενα του να πλήξει την κυβέρνηση και να δημιουργήσει εσω-κυβερνητική αντιπολίτευση, εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του σε μία λύση στο ονοματολογικό των Σκοπίων με τον όρο «Μακεδονία», αλλά μίλησε και με χρησμούς.

Θα αναφέρουμε δύο εξ αυτών, που μπορεί ωστόσο να είναι και η ουσία της υπόθεσης, αφού από την πλευρά της κυβέρνησης καλλιεργείται ένα κλίμα θετικών εξελίξεων στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο κ. Καμμένος είπε πώς το «Μακεδονία» είναι ελληνικό και οι ΑΝΕΛ δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουν, αλλά πρόσθεσε πώς το «Vardarska» δεν είναι ελληνικό.

Που όμως είναι η διαφορά. Το «Vardarska» που ανέφερε ο Πάνος Καμμένος δεν είναι όνομα, αλλά προσδιορισμός. Παλαιότερα είχε πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση το «Μακεδονία του Βαρδάρη» χωρίς όμως να προωθηθεί ιδιαίτερα. Μία ονομασία στα σλάβικα δε θα βόλευε πολύ την κυβέρνηση αν δεν είχε μέσα τον όρο «Μακεδονία», αλλά θα υπήρχαν οι αντιδράσεις από τους Αλβανούς, οπότε μάλλον είναι δύσκολο να υπάρξει.

Κάτι άλλο που είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αφού επανέλαβε τα περί σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, είναι πώς ο κ. Κοτζιάς διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή και δεν θα μπορούσα να μπω στην ονοματολογία, αλλά «τελικά μπορεί να μην χρειαστεί σύγκληση Πολιτικών Αρχηγών». Τι μπορεί να εννοούσε ο κ. Καμμένος από τη στιγμή που επί της ουσίας πρόβαλε ως μόνη λύση να υπάρξει κοινή γραμμή στο Σκοπιανό την αλλαγή της απόφασης που έχει λάβει παλαιότερα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών;

Είναι πιθανό οι διαπραγματεύσεις να οδηγηθούν σε ένα καλό αποτέλεσμα που να είναι εύπεπτο απ’ όλες τις πλευρές, αλλά μπορεί να οδηγηθούν και σε ναυάγιο, όπως δεν θα υπάρχει λόγος να μιλάμε για όνομα. Τα πάντα είναι ανοιχτά όπως αναφέρουν και πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, περιμένοντας τις θέσεις και τις παρεμβάσεις από τον εξωτερικό παράγοντα, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Γερμανία, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο.

Σαφές είναι πως η Γερμανία θέλει να αποκτήσει ρόλο στα Βαλκάνια και θα ήθελε να χαϊδέψει τα αυτιά των Σκοπιανών, αλλά τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση αυτή θα τον πουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι, αν κρίνει κανείς από την συμπεριφορά του πρέσβη τους στην Αθήνα, του Τζέφρι Πάιατ είναι περισσότερο από ποτέ κοντά στις ελληνικές θέσεις. 

Την ίδια στιγμή και η πΓΔΜ καλλιεργεί αισιοδοξία ως προς την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος εντός του χρονοδιαγράμματος. Ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοβ με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να καθησυχάσει τους πολίτες που αγωνιούν για την ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας, αλλά και μα εγκλωβίζει την Ελλάδα, δυσχεραίνοντας μία πιθανή απόρριψη λύσης.

«Οι συνομιλίες για το όνομα δεν έχουν ακόμη ουσία, αλλά πάντως υπάρχει η δέσμευση για επίλυση του θέματος της ονομασίας» είπε ο προσθέτοντας ότι η πιο κατάλληλη στιγμή για την επίλυση είναι το πρώτο μισό του 2018. Στην αναγκαιότητα επίλυσης φαίνεται να συμφωνεί και η ελληνική πλευρά, επίσης χαρακτηρίζοντας καθοριστικό το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η αλήθεια είναι πάντως πως το επόμενο διάστημα έχουμε να δούμε πολλά στο θέμα των Σκοπίων, όπως επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς η πρώτη κυβέρνηση που ασχολήθηκε πολύ με το ζήτημα τελικώς κατέληξε σε πτώση…

Tags
Back to top button