Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι δανειστές σφίγγουν και άλλο τη θηλιά – Η κυβέρνηση έτοιμη να «καταπιεί» και τα νέα μέτρα που της επιβάλουν

Έτοιμη να συμφωνήσει σε νέα σκληρά μέτρα είναι η κυβέρνηση προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι συζητήσεις με τους δανειστές και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Για το λόγο αυτό βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και εκπροσώπους των «Θεσμών».

Τα όσα είπε περί μη νομοθέτησης νέων μέτρων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πώς πάνε περίπατο, η κυβέρνηση «καταπίνει» και νέα μέτρα και όπως όλα δείχνουν αυτά θα είναι η μείωση του αφορολόγητου, η επιβολή του «κόφτη» στις δημόσιες δαπάνες, μεταξύ των οποίων μισθοί και συντάξεις και μάλιστα με παράταση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όπως επίσης η αύξηση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτά είναι λίγα από τα μέτρα που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση και να προλάβει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ήδη, έχει ξεκινήσει το προπέτασμα καπνού από τους υπουργούς της κυβέρνησης, αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Σήμερα ο κ. Τσίπρας απαντάει σε ερώτηση στη Βουλή για την διαφθορά για να χτυπήσει τη ΝΔ εκεί που την πονάει και να αναδείξει ένα θέμα που το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι του είναι πλεονέκτημα, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δηλώνει πώς αν πιάσει καλοκαίρι για την αξιολόγηση «τότε θα μιλάμε για 4ο μνημόνιο». Κοινώς, ας δεχθούμε τώρα και τα νέα μέτρα και βλέπουμε.

Η κρίσιμη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον υπάλληλο του Σόιμπλε, τον Ντάισελμπλουμ και τη συμμετοχή του Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, του Πιερ Μοσκοβισί από την Κομισιόν, αλλά και εκπροσώπου του ΔΝΤ, που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη ακριβώς ποιος θα είναι θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς και να βρεθεί η χρυσή τομή που θα δεσμεύει μελλοντικά την κυβέρνηση με νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του ΔΝΤ και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ενώ ο χρόνος κυλά και μετρά αντίστροφα για την έναρξη των εκλογικών αναμετρήσεων στην ΕΕ, που θα δυσκολέψουν την επίλυση του ελληνικού ζητήματος.

Πληροφορίες αναφέρουν πώς στο τραπέζι της συνάντησης των εκπροσώπων των θεσμών θα «πέσουν» τα θέματα που έχουν τεθεί από τους δανειστές, όπως το αφορολόγητο, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, με στόχο να συμφωνηθεί ένα κοινό πλαίσιο και να μπορέσουν να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Προηγουμένως, οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα βρεθούν για να οριστικοποιήσουν την τελική τους πρόταση προς την Αθήνα, η οποία θα περιλαμβάνει την υποχρέωση της ελληνικής πλευράς για μέτρα 2% του ΑΕΠ, αλλά και μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, «η συμφωνία σε δημοσιονομικά και εργασιακά είναι απολύτως απαραίτητη», ενώ «η νομοθέτηση των μέτρων εκ των προτέρων είναι αδιαπραγμάτευτη».

Να σημειωθεί πώς το EuroWorking Group, που συνεδρίασε χθες, παρότι δεν συζήτησε αναλυτικά το ελληνικό ζήτημα, έστειλε σαφές μήνυμα. Πηγές της Ευρωζώνης σχολίαζαν πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι δυνατή ακόμη και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.

Αυτό που λένε οι δανειστές με λίγα λόγια είναι κλείστε τώρα την αξιολόγηση γιατί όσο περνάει ο χρόνος ο λογαριασμός θα αυξάνεται.


Tags
Back to top button