"Υφαλοκρηπίδα" είναι ότι ακουμπά και σχετίζεται με τον βυθό, αυτό που λέμε "με τον πάτο" της θάλασσας.
Αυτός ο βυθός ανήκει στο κυρίαρχο κράτος η στεριά του οποίου παράγει ως προβολή στο βυθό την "υφαλοκρηπίδα".
Ότι είναι πάνω από το βυθό, αν δεν έχει υπάρξει ανακήρυξη ΑΟΖ, είναι ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ.
Η Τουρκική NAVTEX λοιπόν αφορά ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ υπερκείμενα της Ελληνικής και Κυπριακής Υφαλοκρηπίδας.
Το “ORUC REIS” λοιπόν σέρνει καλώδια άνωθεν της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας, πλέοντας στα ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ και προς ώρας ΔΕΝ παρανομεί.
Αν επιχειρήσει έρευνες σε επαφή με το βυθό ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία.
Το προσέξατε οι λοιδορούντες και επισπεύδοντες πιστολέρος πως η Τουρκία ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ να ακουμπήσει την γειτνιάζουσα μόλις προχθές ανακηρυχθείσα ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου…;
Αντιλαμβάνεστε ότι αν "χτυπήσουμε τώρα", όπως κράζετε σαν τις... ανύμφευτες κουρούνες, οι γείτονες θα αποκτήσουν πλεονέκτημα στο Διεθνές Δίκαιο όπως ακριβώς έγινε το 1974…;
Φυσικά και δεν αντιλαμβάνεστε. Γιατί είστε προφανώς άσχετοι οι περισσότεροι ή το κάνετε λόγω άκρατου κομματισμού κάποιοι…
Γιατί ακριβώς είσαστε αστοιχείωτοι και το καλύτερο υλικό για την προπαγάνδα του εκάστοτε Χατζηαβάτη.
Βουλώστε το όμως. Κοινώς βγάλτε το σκασμό και:
Σεβαστείτε τα πληρώματα των πολεμικών μας πλοίων που θαλασσοδέρνονται σε κατάσταση "εμπλοκής" αντί να διακοπάρουν και να φουμάρουν στους καφενέδες.
Σεβαστείτε τους πιλότους μας που 15 μέρες τώρα ιδρώνουν στα "τολ" μέσα στα "φορτωμένα" αεροπλάνα τους.
Σεβαστείτε τους ακρίτες μας που 15 μέρες περιμένουν με το δάκτυλο στην σκανδάλη.
Μήπως και χρειαστεί να υπερασπιστούν και εσάς.
Για το "Όλον του Έθνους"!
Το οποίο φυσικά, όπως συμβαίνει σε όλα τα Έθνη, περιλαμβάνει και ανόητους υπερφίαλους.
Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα για να θέλουμε λύσεις εδώ και τώρα…
Εδώ έχουμε Διεθνές Δίκαιο δεν έχουμε μια έγκυο γυναίκα για να τα πούμε απλά μπας και το καταλάβετε κάποιοι αδαείς. Για να σου κάνει παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων πρέπει να έχει μπει στα Χωρικά σου Ύδατα (που λέγονται και Αιγιαλίτιδα Ζώνη). Δηλαδή να σου έρθει πιο μέσα από τα 6 ναυτικά μίλια που μετρώνται από την ακτή σου. Να έρθει στα 5,5 ή στα 3νμ.
Αυτή είναι η ξεκάθαρη περίπτωση. Χωρικά Ύδατα (ή Αιγιαλίτιδα Ζώνη) είναι πάντα «νερό». Απόσταση πάνω στο νερό που ξεκινάς να την μετράς εκεί που κολυμπάς και τελειώνεις μόλις φτάσεις 6 ναυτικά μίλια μακριά.
Η Υφαλοκρηπίδα όμως που ακούς και συζητούν όλοι και χωρίς να ξέρουν γράφουν και μακακίες οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, δεν είναι «νερό». Είναι μόνο βυθός, ο πάτος της θάλασσας δηλαδή…. Εκεί που ακουμπάει το μολύβι της καθετής σου όταν ψαρεύεις με μια βάρκα.
Η Υφαλοκρηπίδα αρχίζει να μετριέται μετά τα 6 ναυτικά μίλια Χωρικών Υδάτων σου. Δηλαδή ενώ έχεις βγει από τα Χωρικά σου Ύδατα, τα 6 ν. μίλια σου που μέσα εκεί κάνεις ότι γουστάρεις, και είσαι ας πούμε 7 ή 10 ν. μίλια από την ακτή σου, ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ και όχι δικά σου, τότε το Διεθνές Δίκαιο σου δίνει το δικαίωμα να κάνεις πράγματα στον βυθό σαν να είναι δικός σου. Στον βυθό, εκεί που ακουμπάει το βαρίδι της πετονιάς που κατέβασες από τη βάρκα σου. Η βάρκα σου είναι πλέον σε διεθνή ύδατα και δίπλα σου περνάει όποιος γουστάρει, χωρίς να δώσει λογαριασμό σε εσένα και σε κανέναν.
Όμως μόνο εσύ μπορείς εκεί να κατεβάσεις τρυπάνια και να αγγίξεις υφαλοκρηπίδα που είπαμε είναι βυθός, άμμος, βράχια, πάτος. Όλοι οι άλλοι γύρω σου δεν μπορούν. Μπορούν όμως να τρέχουν δίπλα σου, να σου σηκώνουν κύμα, να κάνουν ο, τι θέλουν αλλά μόνο στην επιφάνεια και στο νερό (και να ψαρέψουν). Όχι όμως στον πάτο. Όχι στον βυθό. Γιατί είναι η Υφαλοκρηπίδα ΣΟΥ, ο βυθός ΣΟΥ (και μόνο ο βυθός).
Στο παράδειγμα της βάρκας που ξεκινάει ας πούμε από την Παλαιοχώρα της Κρήτης: από την ακτή μέχρι 6 ν. μίλια μακριά έχεις απόλυτη κυριαρχία. Είναι τα Χωρικά σου Ύδατα και κάνεις ό, τι θέλεις, όπως ακριβώς κάνεις και στο έδαφος, ψηλά στην Κάνδανο ας πούμε. Μόλις η βάρκα σου περάσει τα 6 ν. μίλια και αρχίζεις να είσαι στο πέλαγος, πολύ πριν την Γαύδο (Γαυδοπούλα, το πρώτο νησί που συναντάς), όπου εκεί πάλι θα συναντήσεις τα 6 ν. μίλια των ελληνικών αυτών νησιών δηλαδή θα μπεις πάλι σε ελληνικά χωρικά ύδατα, σε όλο αυτό το ενδιάμεσο υδάτινο στοιχείο, το Διεθνές Δίκαιο σου κάνει ένα «δώρο». Ναι μεν είσαι σε Διεθνή Ύδατα (από πλευράς νερού) όμως έχεις δική σου Υφαλοκρηπίδα από κάτω από τη βάρκα σου από πλευράς βυθού.
Πάμε τώρα σε αυτό που ρωτάνε πολλοί, «το τουρκικό πλοίο είναι μέσα στην περιοχή μας»; Περιοχή μας για να είναι κάτι «μέσα» είναι τα 6 ν. μίλια. Τα Χωρικά μας Ύδατα δηλαδή . Μέσα σε αυτά δεν είναι τουρκικό πλοίο και αν μπει θα πρέπει να το βυθίσουμε και θα έχουμε όλο το δίκιο μαζί μας εάν δεν έχει λάβει σχετική άδεια από τις ελληνικές Αρχές. Δεν έχει μπει λοιπόν τουρκικό πλοίο στα Χωρικά μας Ύδατα.
Μήπως «μπήκε στην Υφαλοκρηπίδα μας» τότε; Μα πώς «θα μπει» στην Υφαλοκρηπίδα μας, αφού η Υφαλοκρηπίδα είναι βυθός και όχι επιφάνεια θαλάσσης, ούτε το νερό από κάτω από την επιφάνεια μέχρι το βυθό της θάλασσας;
Για να «μπει» στην Υφαλοκρηπίδα μας θα πρέπει να είναι ή υποβρύχια μπουλντόζα που πατάει στον δικό μας βυθό ή... να κατεβάσει τρυπάνια και καλώδια και μηχανήματα στον βυθό κάτω στον πάτο της θάλασσας δηλαδή. Τα τουρκικά πλοία όμως όσο πλέουν πάνω από την Υφαλοκρηπίδα ΜΑΣ δεν πλέουν σε Χωρικά ΜΑΣ Ύδατα αλλά σε Διεθνή. Μπορούν να κάνουν όσες βόλτες θέλουν. Και να περνούν ξυστά από την βάρκα μας και να μας ενοχλούν όσο θέλουν.
Οπότε όταν θα διαβάζεις ότι «Τουρκικά πλοία εισήλθαν στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα» θα καταλαβαίνεις ότι ο δημοσιογράφος δεν ξέρει τι είναι Υφαλοκρηπίδα. Νομίζει ότι είναι «νερό», κάτι πιο πέρα από τα Χωρικά Ύδατα. Αν αρχίσουν όμως και κατεβάζουν μηχανήματα τότε αρχίζει η «όχληση» της Υφαλοκρηπίδας μας. Του βυθού στον οποίο έχουμε δικαιώματα (κάτω στον πάτο της θάλασσας δηλαδή) ενώ πάνω η βάρκα μας είναι σε Διεθνή Ύδατα.
Μία σημαντική λεπτομέρεια. Όταν ένα νησί μιας χώρας βρίσκεται κοντά σε έδαφος της άλλης χώρας, π.χ. η Σάμος με την Τουρκία, τα 6 ν. μίλια δεν υπάρχουν, δεν βγαίνουν. Τότε πως μετράμε τα Χωρικά Ύδατα ή αν το θές πιο απλά τα λεγόμενα θαλάσσια σύνορα;
Μετράμε την συνολική απόσταση μεταξύ της Ελληνικής Νήσου και της Τουρκίας, για παράδειγμα ένα μίλι και χαρίζουμε από μισό ν. μίλι σε κάθε χώρα. Εκεί η Ελλάδα έχει μισό ν. μίλι Χωρικά Ύδατα και η Τουρκία άλλο μισό ν. μίλι Χωρικά Ύδατα. Και ανάμεσα δεν υπάρχει χώρος για Υφαλοκρηπίδα. Μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν στο βυθό τους όμως. Στον βυθό των Χωρικών Υδάτων, μισό ν. μίλι από την ακτή ο καθένας. Και αυτά είναι τα λεγόμενα θαλάσσια σύνορα που ένας Έλληνας Πρωθυπουργός δεν γνώριζε ότι υπάρχουν…
Ωραία, οι Τούρκοι πλέουν σε Διεθνή Ύδατα επομένως και από κάτω από τα Διεθνή Ύδατα είναι η ελληνική Υφαλοκρηπίδα που μέχρι στιγμής δεν έχουν αγγίξει. Πότε θα θεωρούνται ότι παρανομούν; Όταν αγγίξουν τον βυθό, την Υφαλοκρηπίδα. Αν ποντίσουν έστω και ένα καλώδιο…
Ερώτημα: Ναι, αλλά μήπως οι Τούρκοι παραβιάζουν ελληνική ΑΟΖ; Απάντηση: Όχι!!!
Γιατί; Γιατί η Ελλάδα δεν έχει θεσπίσει ΑΟΖ σε εκείνο το σημείο ακόμα.
Τόσο απλά!!!
Και η Τουρκία όπως προανέφερα ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ να ακουμπήσει την γειτνιάζουσα μόλις προχθές ανακηρυχθείσα ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου…!!! Τόσο απλά…!!!
Όλοι ή μάλλον σχεδόν όλοι ακόμα και πολιτικοί ή και στρατιωτικοί νομίζουν ότι η Ελλάδα έχει ΑΟΖ εκεί! Την ΑΟΖ δεν την έχεις αυτοδικαίως. Μόνο αν την θεσπίσεις την αποκτάς την ΑΟΖ όπως έγινε εσχάτως με Ιταλία και Αίγυπτο... Η Ελλάδα όμως δεν έχει θεσπίσει ακόμα ΑΟΖ εκεί (οι λόγοι δεν έχουν σημασία επί του παρόντος). Μόνο το δικαίωμα επί της Υφαλοκρηπίδας έχεις αυτοδικαίως, δηλαδή ακόμα κι αν δεν ασχοληθείς με το δικαίωμά σου αυτό (της Υφαλοκρηπίδας) ως χώρα, πάλι το έχεις.
Δηλαδή αν δεν κάνεις τίποτα απολύτως ως χώρα με τα διεθνή σου δικαιώματα, δικαίωμα Υφαλοκρηπίδας έχεις πάντα ενώ ΑΟΖ όχι.
Για να έχεις ΑΟΖ πρέπει να την θεσπίσεις.
Τελεία και παύλα.