Με στόχο να εκτονωθεί η προσφυγική κρίση και να αλλάξει το καθεστώς ασφυξίας που επικρατεί στα νησιά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έθεσε ως στόχο τη μείωση κατά 20.000 του αριθμού προσφύγων και μεταναστών μέχρι τον Νοέμβριο του 2019.
Στην ενημέρωσή του προς τους βουλευτές της ΝΔ, σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την παροχή ασύλου αλλά και το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στρατόπεδα ενώ υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί ως τις 31 Οκτωβρίου.
Παρατήρησε, δε, πως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να δέχεται τους Σύρους στη διαδικασία εξέτασης ασύλου καθώς η πρώτη αφαλής χώρα που συναντούν είναι η Τουρκία και αρά θα έπρεπε εκεί να εξετάζονται τα σχετικά αιτήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τους βουλευτές πως όλοι οι δήμοι της ηπειρωτικής χώρας (και της Θράκης;!!!) θα κληθούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Ο υπουργός έθεσε ως στόχος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχει μειωθεί ο πληθυσμός από τα νησιά κατά 20.000.
Παράλληλα φέρεται να είπε πως η φιλοξενία τους στην ηπειρωτική Ελλάδα θα γίνει σε δύο βασικές δομές: Οι 10.000 θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία ανά την ηπειρωτική επικράτεια. Για τον σκοπό αυτό ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος πραγματοποιεί επαφές με δημάρχους προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες ξενοδοχειακές υποδομές.
Οι άλλοι 10.000 θα φιλοξενηθούν σε βιομηχανικές ζώνες ανά την ηπειρωτική επικράτεια καθώς εκεί υπάρχουν υποδομές για ύδρευση, αποχέτευση και ηλεκτρικό ρεύμα. Σε αυτές τις περιοχές θα δημιουργηθούν ειδικές εγκαταστάσεις - σύγχρονα τολ εντός των οποίων θα μείνουν οι πρόσφυγες.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ενημερώνοντας τους βουλευτές υπογράμμισε ότι η δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας δεν προβλέπει πουθενά ότι αν μεταφέρονταν άνθρωποι στην ενδοχώρα δεν θα τους δεχόταν η Τουρκία.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν βουλευτές που ζήτησαν να ενημερώνονται για ενδεχόμενες μετακινήσεις στις περιφέρειες τους και να μη το μαθαίνουν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Μήπως πρέπει κάποιος να πει στα λαμπρά μυαλά (τύπου Χρυσοχοΐδη) πως η μεταφορά ενός προβλήματος δεν αποτελεί λύση του προβλήματος, αλλά απλή μετακίνηση και ενδεχομένως διόγκωση, με άγνωστη κατάληξή του...