Πολλοί απορούν για την αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στην απόφαση της επιτροπής Νόμπελ. Απορούν επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν το "άλμα" που επιχειρεί ο τούρκος πρόεδρος στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στους μουσουλμάνους των Βαλκανίων. Αν και ο ίδιος γνωρίζει πως τα Βαλκάνια αποτελούν την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, γνωρίζει πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες συμμετείχαν ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο που πυροδότησαν ΗΠΑ και Γερμανία, κινούμενος μέσα στα πλαίσια του οράματός του για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (μέρος της οποίας ήταν τα Βαλκάνια) επιχειρεί να εμφανιστεί ως προστάτης και να πολώσει τους μουσουλμάνους των Βαλκανίων με προφανή σκοπό το γεωπολιτικό όφελος της Τουρκίας. Και, η πόλωση φτωχών πληθυσμών είναι ιδιαίτερα εύκολη, όταν υπάρξει ροή χρήματος, αλλά και κατάλληλος θρησκευτικός φανατισμός.
Η στάση αυτή, της πόλωσης με απειλή πολέμου, έχει κλιμακώσει τελευταία και απέναντι στην Ελλάδα, στα βόρεια σύνορα της οποίας επιθυμεί να δημιουργήσει μια ισχυρή πηγή έντασης (έως και απειλή) προκειμένου να απασχολήσει μέρος του ελληνικού στρατού κατά τη στιγμή που θα αποφασίσει (ή θα του "κλείσουν το μάτι") να περάσει από τα λόγια στην πράξη, πυροδοτώντας μια πολεμική σύγκρουση πολύ μεγάλης έντασης, που θα ανατρέψει όχι μόνο την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και θα "παγώσει" για αρκετό χρονικό διάστημα τα ενεργειακά σχέδια της Ευρώπης όπως αυτά αναπτύσσονται με βάση τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, ένα πολύ σημαντικό τμήμα των οποίων βρίσκονται σε θαλάσσια οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας.
Μέσα σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια, δηλαδή της τοποθέτησης των δομικών στοιχείων μιας "ωρολογιακής βόμβας", ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα την επιτροπή Νόμπελ ότι ανταμείβει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απονέμοντας το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Πέτερ Χάντκε, τον Αυστριακό λογοτέχνη που έχει επικριθεί διότι στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία είχε υποστηρίξει τον ηγέτη των Σέρβων Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Η απόφαση της επιτροπής Νόμπελ να τιμήσει τον 77χρονο Χάντκε έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Ο Αυστριακός λογοτέχνης είχε στηρίξει τον Μιλόσεβιτς, τον είχε επισκεφθεί στη φυλακή και προσπάθησε να καταθέσει υπέρ του στη δίκη του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου. Εξάλλου στην κηδεία του Μιλόσεβιτς το 2006 είχε εκφωνήσει και επικήδειο στον οποίο είχε δηλώσει: «Είμαι εδώ για τη Γιουγκοσλαβία, για τη Σερβία, για τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».
Η Άγκυρα επεσήμανε ότι τάσσεται στο πλευρό της Αλβανίας και του Κοσόβου που μποϊκοτάρουν την τελετή απονομής του βραβείου για να διαμαρτυρηθούν για την επιλογή του Χάντκε.
«Το να απονέμεται το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας σε έναν ρατσιστή, ο οποίος αρνείται τη γενοκτονία στη Βοσνία και υπερασπίζεται εγκληματίες πολέμου, στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ισοδυναμεί απλώς με ανταμοιβή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο Ερντογάν, κλείνοντας το μάτι τόσο προς τις ΗΠΑ, αλλά και προς της Γερμανία, η οποία επιθυμεί να επιβάλει την γεωπολιτική επικυριαρχία της στα Βαλκάνια, με κάθε μέσο και κάθε τρόπο. Ακόμη και δια της ισχύος της Τουρκίας, με την οποία η Γερμανία διατηρεί ιστορικούς δεσμούς συνεργασίας, δεσμούς που έχουν ως βάση το αίμα των λαών της Βαλκανικής (και όχι μόνο). Και με δεδομένο πως η Τουρκία δεν έχει ιστορία, αλλά ποινικό μητρώο, θεωρείται -δικαίως- ως ειδικός στις σφαγές αθώων...