Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο ρωσικός Στρατός έχει διαταγή για Βαλτική & Eσθονία -Ομιλία ορόσημο B.Πούτιν: "Θα πάρουμε πίσω ότι μας ανήκει όπως ο Μέγας Πέτρος"

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Επικίνδυνη ομιλία είχαμε πριν λίγες ώρες από τον Β.Πούτιν για τις εξελίξεις και τις πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρόεδρος της Ρωσίας μόλις αποκάλυψε ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις θα επεκταθούν περαιτέρω.

Ο Β.Πούτιν για πρώτη φορά απηύθυνε ευθεία απειλή ΚΑΙ στην Εσθονία όχι μόνο στην Σουηδία. Έκανε ειδική αναφορά στην Νάρβα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Εσθονία με πληθυσμό 56.103 κατοίκους. Βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της χώρας, στα σύνορα με την Ρωσία, νοτιοανατολικά  του Κόλπου της Φιλανδίας στη Βαλτική.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνέκρινε την πολιτική του με εκείνη του Μεγάλου Πέτρου, όταν ο Τσάρος πολεμούσε τη Σουηδία και εισέβαλε στα εδάφη της, καθώς και στη Φινλανδία, ένα μέρος της Εσθονίας και τη Λετονία.

Είπε συγκεκριμένα:

“Κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Σουηδία, ο Μέγας Πέτρος δεν κατέκτησε τίποτα, πήρε πίσω ό,τι πάντα μας ανήκε, παρόλο που όλη η Ευρώπη το αναγνώριζε ως Σουηδία. Φαίνεται τώρα είναι η σειρά μας να πάρουμε πίσω τα εδάφη μας [χαμογελώντας]».

Αποκρυπτογραφώντας την ομιλία Β.Πούτιν, το μήνυμα και η σχετική απειλή είναι σαφής:

  • η εκστρατεία του πεπρωμένου του Πούτιν επεκτείνεται και δεν υποχωρεί. Στόχος είναι τουλάχιστον η μισή Ουκρανία, η Υπερδνειστερία και τα κράτη της Βαλτικής.
  • Πλέον στο Κρεμλίνο έχουν αυξανόμενη επιρροή τα “Γεράκια” με επικεφαλής τον Nikolai Patrushev. Δεν είναι τυχαίες ούτε οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην προέδρου και Αντιπροέδρου του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας,  Ντμίτρι Μεντβέντεφ
  • “Υποχωρήσαμε μόνο για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός”. Η φράση αυτή του Β.Πούτιν τα λέει όλα.

Διαβάστε επίσης

Η διάλεξη στους φοιτητές…

Ο Πούτιν έκανε διάλεξη στους φοιτητές για το πώς η κυριαρχία βασίζεται στην ένωση πολιτισμού, οικονομίας και στρατιωτικής δύναμης αναφέροντας ευθέως το πρόγραμμα υπερηχητικών όπλων της Ρωσίας.

Παρακάλεσε τους φοιτητές να ολοκληρώσουν τα σπουδαία κατορθώματα έχοντας κατά νου αυτή την πολιτική κατανόηση.

Στη συνέχεια, συγκρίνοντας τις κατακτήσεις του Μεγάλου Πέτρου κατά της Σουηδικής Αυτοκρατορίας με τον δικό του πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πούτιν παρατήρησε ότι ο Πέτρος ήταν και υπομονετικός και αποφασισμένος.

Απευθυνόμενος στους κορυφαίους φοιτητές τεχνολογίας στη Μόσχα, ο Πούτιν είπε:

Πούτιν όπως… Μεγάλος Πέτρος: Παίρνουμε πίσω ό,τι μας ανήκει!

«Μόλις επισκεφθήκαμε μια έκθεση αφιερωμένη στα 350 χρόνια από τη γέννηση του Μεγάλου Πέτρου. Είναι συγκλονιστικό, όμως σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε (…) Ο Πέτρος ο Μέγας διεξήγαγε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο επί 21 χρόνια.

Θα είχε κανείς την εντύπωση πως όταν ήταν σε πόλεμο με τη Σουηδία, πήρε κάτι από αυτούς. Δεν τους πήρε τίποτα, επέστρεψε (στη Ρωσία) ό,τι ήταν δικό της.

Όταν ίδρυσε μια νέα πρωτεύουσα (σ.σ. την Αγία Πετρούπολη) καμία από τις χώρες της Ευρώπης δεν αναγνώριζε αυτό το έδαφος ως ρωσικό. Όλοι το θεωρούσαν μέρος της Σουηδίας. Όμως εξ αμνημονεύτων χρόνων ζούσαν εκεί Σλάβοι, δίπλα στους Φινοουγγρικούς λαούς. Ξαναπήρε πίσω και ενίσχυσε» τα εδάφη αυτά, πρόσθεσε.

«Επαφίεται σε εμάς να ξαναπάρουμε πίσω (ό,τι ανήκει στη Ρωσία) και να ενισχύσουμε» (τη χώρα).

«Ναι, υπήρξαν εποχές στην ιστορία της χώρας μας που υποχρεωθήκαμε να υποχωρήσουμε, όμως μόνο για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», κατέληξε.

“Οι αποικίες δεν θα επιβιώσουν”

“Η σημασία της τεχνολογίας για το έθνος, υπογραμμίζεται και πάλι από τις αυξανόμενες απειλές για την εθνική κυριαρχία.

Δεν θέλω να «προσβάλω κανέναν» αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «αποικία» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Kανένα έθνος δεν μπορεί να είναι κυρίαρχο και αποικία μαζί. Mια ιστορικά κατοχυρωμένη αποικία «δεν έχει καμία πιθανότητα να επιβιώσει σε έναν τόσο σκληρό γεωπολιτικό αγώνα».

Απειλή προς Εσθονία και κράτη Βαλτικής

Και πάλι αναφερόμενος στις εκστρατείες του Πέτρου, συνέχισε:

“Το ίδιο ισχύει και στη δυτική κατεύθυνση. Αυτό ισχύει για τον Νάρβα, στις πρώτες εκστρατείες [του Πέτρου].”

Όταν ο Πέτρος ξεκίνησε τη δεύτερη προσπάθειά του να αρπάξει τη Νάρβα από τη Σουηδική Αυτοκρατορία, το έκανε “επέστρεψε και ενισχύθηκε – αυτό έκανε”.

Συνεχίζει  ο Πούτιν:

«Προφανώς», παρατήρησε ο Πούτιν, «έπεσε επίσης στην μοίρα μας να επιστρέψουμε και να ενισχυθούμε».

Μετωπική Ρωσίας-ΝΑΤΟ στην Βαλτική; – Στοχοποίησε την Εσθονία!

Η Νάρβα είναι πλέον μέρος της επικράτειας της Εσθονίας, μέλους του ΝΑΤΟ. Βρίσκεται στα σύνορα Εσθονίας-Ρωσίας, μόλις 75 μίλια από την Αγία Πετρούπολη.

Όμως, η πολιορκία του Μέγα Πέτρου στη Νάρβα το 1704 δεν χρειάστηκε ποτέ να αντιμετωπίσει μια ΝΑΤΟϊκή ταξιαρχία ταχείας αντίδρασης της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας. Ούτε αντιμετώπισε τις δυνάμεις εκείνων των συμμάχων του ΝΑΤΟ όπως η Βρετανία, η Πολωνία και η Βαλτική, που είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν.

Ο Μέγας Πέτρος, κυβέρνησε επί 43 χρόνια και έδωσε το όνομά του στην Αγία Πετρούπολη –απ’ όπου κατάγεται ο Πούτιν– την οποία έχτισε σε εδάφη που κατέλαβε από τους Σουηδούς.

Η ήττα της Σουηδίας στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο (1700-1721) κατέστησε τη Ρωσία την κυριότερη δύναμη στη Βαλτική και σημαντικό παράγοντα που επηρέαζε τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία

Tags
Back to top button