Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«O πόλεμος των drones»: Πώς αντιμετωπίζουν Αμερικανοί και Ρώσοι τη νέα απειλή που θα εμφανιστεί και στον Έβρο

Κύρια θέματα, Ελληνοτουρκικά • 14/03/2021 - 12:30
«O πόλεμος των drones»: Πώς αντιμετωπίζουν Αμερικανοί και Ρώσοι τη νέα απειλή που θα εμφανιστεί και στον Έβρο

Η στρατιωτική ηγεσία αναζητά λύσεις

Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

H είδηση των ημερών με ελληνικό ενδιαφέρον είναι ότι ΗΠΑ και Ρωσία, δηλαδή οι δύο ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις του πλανήτη, αναζητούν δόγματα και λύσεις που θα τους επιτρέπουν να αντιμετωπίζουν την απειλή των drones σε μελλοντικές πολεμικές επιχειρήσεις.

Μια απειλή που πλέον είναι πραγματικότητα μετά τον πόλεμο των 44 ημερών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου αποδείχτηκε πως μεγάλες αρματικές δυνάμεις είναι ευάλωτες στην μαζική και συστηματική χρήση drones.

Πώς αντέδρασαν οι Αμερικανοί

Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική Raytheon ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιτυχημένη βολή ενός αντιαεροπορικού βλήματος πολύ μικρού βεληνεκούς FIM-92 Stinger της έκδοσης Block.1 από τον εκτοξευτή των αντιαρματικών συστημάτων FGM-148 Javelin (LWCLU : Lightweight Command Launch Unit).

Το βλήμα εκτοξεύτηκε επιτυχώς και προσέβαλε ένα μη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV).

Σύμφωνα με την Raytheon ο εκτοξευτή του Javelin, εκτός της κύριας χρήσης του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ένα σύστημα επιτήρησης και αναγνώρισης λόγω του οπτικού συστήματος που ενσωμάτωνε.

Πώς αντέδρασαν οι Ρώσοι

στην χρήση των αντιαεροπορικών συστημάτων Tor-M2 και Buk-M2 για την μαζική κατάρριψη επανδρωμένων αεροσκαφών

Οι ασκήσεις διεξήχθησαν από τη Νότια Στρατιωτική Διοίκηση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του ρωσικού ΥΠΑΜ.

Για πρώτη φορά ένα αντιαεροπορικό σύστημα θα χρησιμοποιηθεί ως κάλυψη πυρός κατά την επίθεση από UAV ως μέρος τακτικών μονάδων.

Η χρήση των drone από τους Τούρκους με πρωτοφανή επιτυχία κατά τις συγκρούσεις στην Λιβύη, την Συρία και ειδικότερα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου επέφεραν συντριπτικά πλήγματα σε επίπεδο διμοιρίας αλλάζοντας την μορφή του σύγχρονου πολέμου έκανε Ρώσους και Αμερικανούς να επιφέρουν αλλαγές στα δόγματά τους περί μαχών, αφού πλέον πρέπει να υπολογίζουν πολύ σοβαρά τον παράγοντα των drones.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή του χειριστή τους, μπορούν να προκαλέσουν βαριές απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό.

Έτσι το ρωσικό ΥΠΑΜ, αναζητάει τρόπους και μεθόδους της καταστροφής τους φοβούμενο ότι τα τουρκικά Bayractar θα εμφανιστούν στους ουρανούς με Ουκρανούς χειριστές.

Οι Ρώσοι προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που οι Ουκρανοί αποφασίσουν εν τέλει να προχωρήσουν σε επιχείρηση κατάλυσης των ρωσόφωνων αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών.

Βλέπουμε λοιπό τις δύο υπερδυνάμεις να είναι ανήσυχες από την καινοτομία την οποία εισήγαγαν οι Τούρκοι.

Μια καινοτομία η οποία τους έδωσε την νίκη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Τουρκία βάζει «πόδι» στον Καύκασο και το πέτυχε κυρίως με τα drones που για πρώτη φορά στη στρατιωτική ιστορία τα χρησιμοποίησαν σε ρόλο εγγύς εναέριας υποστήριξης μικρών μονάδων και άλλαξαν τον ρου αυτής της σύγκρουσης που είχε παραμείνει παγωμένη επί χρόνια ενώ πριν το Αζερμπαϊτζάν λάβει την τουρκική βοήθεια, ουδέποτε είχε επιτύχει σημαντικές νίκες κατά των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Ελλάδα θα πρέπει να τα λάβει όλα αυτά πολύ σοβαρά υπόψιν της. Η γεωπολιτική κατάσταση είναι ευνοϊκή για αυτήν για πρώτη φορά από το… 1913-1919 (η περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα διπλασιάστηκε).

Να βρει τρόπο άμεσης αντιμετώπισης των τουρκικών drones, τα οποία μετατρέπονται σε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα τόσο στο πεδίο της μάχης, όσο και σε στρατηγικό επίπεδο όπως απέδειξαν οι πρόσφατες συγκρούσεις στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που αποδεκάτισαν τα τακτικά στρατεύματα του αντιπάλου.

Οι Τούρκοι έχουν αποκτήσει πολεμική εμπειρία στην χρήση drones

Σημειώνεται ότι η επιτυχία τους και στην Λιβύη ήταν πολύ μεγάλη αφού ανέτρεψαν την εις βάρος του GNA κατάσταση και έσωσαν την Τρίπολη. Εν συνεχεία βοήθησαν τον GNA να αντεπιτεθεί και να δημιουργηθεί μια κατάσταση που οδήγησε στην οριστική κατάπαυση του πυρός που έχει ως συνέπεια την διατήρηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου που υπέγραψε η φιλoτουρκική κυβέρνηση Σάρατζ.

Πέτυχε δηλαδή η Άγκυρα ακόμα μία στρατηγική νίκη με την χρήση των drones.

Έμαθε από τις αποτυχίες της στις πρώτες εκστρατείες στην Συρία και προχώρησε σε αναπροσαρμογές και «πειραματισμούς». Απέκτησε εμπειρία και στρατιωτικό know how.

Το ζήτημα είναι πως αν ΗΠΑ και Ρωσία, έχουν καταλάβει την επικινδυνότητα της χρήσης των drones στα πεδία των μαχών, πρέπει να το καταλάβουν και στην Αθήνα.

O Έβρος προσφέρεται για την χρήση τους. Δεν υπάρχουν ορεινά εδάφη ή ανωμαλίες του εδάφους που να μπορούν να αποκρύπτουν άρματα μάχης και διμοιρίες πεζικού.

Συν τοις άλλοι η προστασία μιας διμοιρίας πρέπει να γίνεται σε επίπεδο διμοιρίας. Μέχρι να προλάβει να ζητήσει η διμοιρία βοήθεια από την Διοίκηση θα είναι ήδη αργά.

Οι Αμερικανοί αναζητούν λύση ακριβώς γιαυτό: Την προστασία σε επίπεδο διμοιρίας. Οι Ρώσοι σκέπτονται σε πιο μαζικό επίπεδο λόγω του δόγματος ανάπτυξης των δυνάμεών τους που χρησιμοποιούν.

Η ελληνική στρατιωτική ηγεσία έχει προβληματιστεί έγκαιρα για τη νέα απειλή και αναζητεί άμεσα τις βέλτιστες λύσεις.

Tags
Back to top button