Ο Μπάρακ Ομπάμα, την παραμονή της αποχώρησης της από τον Λευκό Οίκο έκανε το τελευταίο του τηλεφώνημα από το οβάλ γραφείο. Ήταν προς την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προφανώς για να την προειδοποιήσει σχετικά με τα σχέδια του Ντόναλντ Τράμπ τα οποία είναι κατά της παγκοσμιοποίησης.
Το τηλεφώνημα αυτό ερμηνεύτηκε ως και η παράδοση του «δαχτυλιδιού» από τον Ομπάμα στη Μέρκελ για την εκπροσώπηση της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Φάνηκε άλλωστε ο λόγος από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του νέου Προέδρου των ΗΠΑ. Ανακοίνωσε ήδη την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), και το «γκρέμισμα» της εμπορικής συμφωνίας TTIP.
Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Μπάρακ Ομπάμα έδωσαν μάχες να προωθηθούν αυτές οι δύο συμφωνίες, καθώς έτσι προωθούνταν τα μεγάλα συμφέροντα της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Ο Ντόναλντ Τραμπ από την άλλη θεωρεί πώς αυτές οι δύο συμφωνίες θα έβλαπταν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως άλλωστε η δημιουργία του ευρώ και ο έλεγχος της Ευρωζώνης από την Γερμανία.
Είναι λοιπόν αποφασισμένος, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι μέχρι τώρα κινήσεις του να θέσει τη σχέση ΗΠΑ και ΕΕ σε διαφορετική βάση. Οι αντιδράσεις από πλευράς Γερμανίας δείχνουν πώς δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του Βερολίνου και κάνει ότι μπορεί να στείλει το μήνυμα πώς δεν πρόκειται να «παραδοθεί» αμαχητί.
Το κακό για την Γερμανία είναι όμως πώς πολλές χώρες στην Ευρώπη είναι εναντίον της λόγω της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει, ενώ ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πώς η Γερμανία βρίσκεται σε πορεία «σύγκρουσης» με την Ρωσία εδώ και πολλούς μήνες. Είναι μία σχέση «μίσους»θα μπορούσε να πει κανείς ιδίως μετά την κρίση στην Ουκρανία.
Χθες πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιχείρησε να κάνει ένα βήμα πίσω στην προσπάθεια να βρει κώδικα επικοινωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά δεν βρήκε ευήκοα ώτα. Ίσως γιατί στην Ουάσιγκτον έχουν αποφασίσει την τακτική που θα ακολουθήσουν σε σχέση με την Γερμανία και ξέρουν ποια ακριβώς συμφέροντα εξυπηρετούν Μέρκελ και Σόιμπλε.
Η κ. Μέρκελ λοιπόν που έχει μπροστά της εκλογές διαβεβαίωσε χθες ότι θα επιδιώξει συμβιβαστικές λύσεις με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο σε θέματα όπως το εμπόριο και οι αμυντικές δαπάνες, σημειώνοντας ότι θα εργαστεί προκειμένου να διαφυλαχθεί η σημαντική σχέση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Είναι δύο θέματα που καίνε το Βερολίνο.
«Κατέστησε σαφείς τις πεποιθήσεις του στην ομιλία της ορκωμοσίας του» είπε η Άνγκελα Μέρκελ μία ημέρα αφότου ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι στην πολιτική που θα ακολουθήσει θα βάζει »πρώτα την Αμερική». «Εγώ λέω δύο πράγματα όσον αφορά αυτήν (την ομιλία): Πρώτον, πιστεύω σταθερά ότι είναι το καλύτερο για όλους να εργαζόμαστε μαζί βασισμένοι σε κανόνες, κοινές αξίες και με κοινή δράση στο διεθνές οικονομικό σύστημα, το διεθνές εμπορικό σύστημα και να συνεισφέρουμε στις στρατιωτικές συμμαχίες.
Και δεύτερον, τα επόμενα χρόνια η διατλαντική σχέση δεν θα είναι λιγότερο σημαντική απ’ ότι ήταν τα προηγούμενα. Και θα εργαστώ για αυτό. Ακόμη και όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, συμβιβασμοί και λύσεις μπορούν να βρεθούν όταν ανταλλάσσουμε ιδέες με σεβασμό», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Αντίθετα με την Γερμανία, ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την συνεργασία του με την Βρετανία. Ήδη τις επόμενες ημέρες η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Και οι δύο εκτιμούν πώς τώρα που η Βρετανία είναι επί της ουσίας εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να υπάρξει σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Αυτό είναι άλλο ένα στοιχεία που προκαλεί πανικό στην Γερμανία λόγω ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ επί της ουσίας είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Οι άλλες χώρες συνδράμουν και οικονομικά και στρατιωτικά πολύ λίγο.
«Εμείς στη Μεγάλη Βρετανία θα συνεργαστούμε χέρι-χέρι με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τη σταθερότητα, την ευημερία και την ασφάλεια του κόσμου», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και πρόσθεσε πώς «δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εύχονται καλή επιτυχία στον Τραμπ μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που τον περιμένουν».
Αυτό που συμβαίνει λοιπόν είναι πώς ΗΠΑ-Βρετανία-Ρωσία δημιουργούν έναν ισχυρό άξονα κατά της παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης Πραγμάτων που έχει πλέον ως κύριο εκφραστή μετά την αποχώρηση Ομπάμα την Γερμανία και την Άνγκελα Μέρκελ.