Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο κύβος ερρίφθη: To Ισραήλ "φορτώνει" ειδικό πύραυλο σε τροποποιημένα F-35 με διασύνδεση F-15 & F-16 - Θα σαρώσουν το Ιράν!

Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας

Σημαντικές εξελίξεις έχουμε στο Ισραήλ καθώς η Αεροπορία της χώρας ανακοίνωσε την δραματική αύξηση ετοιμότητας για χτύπημα στο Ιράν και την αναβάθμιση των στρατιωτικών σχεδίων. Οι 4 ασκήσεις με τα σενάρια που έλαβαν χώρα και αποκαλύπτει το WarNews247 είναι ενδεικτικά της κατάστασης.

Επιπλέον οι ισραηλινοί αποκάλυψαν πως κατάφεραν να τροποποιήσουν τα F-35 Adir ειδικά για την επιχείρηση εναντίον του Ιράν και να αποκτήσουν “νέο πύραυλο”.

Οι αναφορές των ισραηλινών ΜΜΕ είναι πολύ σημαντικές καθώς ο χρόνος κυλά αντίστροφα. Οι ισραηλινοί θα κτυπήσουν μόλις ενοποιηθεί η αεράμυνα με τα Αραβικά κράτη

Διαβάστε επίσης

“Τα F-35 Adir χτυπάνε Ιράν χωρίς ανεφοδιασμό” – Και με νέα βόμβα…

Σύμφωνα με αναφορές ισραηλινών ΜΜΕ, Το Ισραήλ έχει εισέλθει σε μια υψηλότερη φάση ετοιμότητας για χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν Αυτό έρχεται με την ανάπτυξη αναβαθμισμένων δυνατοτήτων και εντατικής εκπαίδευσης.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε τέσσερις ασκήσεις, προσομοίωση επίθεσης κατά του Ιράν τον περασμένο μήνα για να δοκιμάσει διαφορετικά στοιχεία των σχεδίων κρούσης.

Παράλληλα, Ισραηλινοί μηχανικοί πέτυχαν ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα, επιτρέποντας στα αεροσκάφη F-35 να πετούν προς το Ιράν και πίσω χωρίς ανεφοδιασμό.

Το αεροσκάφος stealth αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε ένα χτύπημα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις , καταστρέφοντας την αεράμυνα και εκτελώντας άλλα ζωτικά καθήκοντα.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανέπτυξε επίσης μια βαριά βόμβα ενός τόνου που θα ενταχθεί στο οπλοστάσιο των όπλων που χρησιμοποιούνται από τα F-35 (γνωστά στην IAF ως “Adir”). Η βόμβα αυτή μπορεί να μεταφερθεί μέσα στον εσωτερικό χώρο όπλων του αεροσκάφους χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η stealth υπογραφή του στα εχθρικά ραντάρ.

Η βόμβα είναι κατασκευασμένη από την Rafael Advanced Weapons Systems και λέγεται ότι είναι αυτόνομη ενώ μπορεί να προστατεύεται από παρεμβολές και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Η βόμβα χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα σε μια σειρά δοκιμών της IAF, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάστηκαν στον υπουργό Άμυνας Benny Gantz.

Το 2019, η Lockheed Martin εξέταζε την προσθήκη δύο εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου 600 γαλονιών κάτω από τα φτερά του F-35 ως μέρος μιας μεγαλύτερης μελέτης επέκτασης εμβέλειας. Αυτό θα είχε σημαντική επίδραση στα χαρακτηριστικά stealth αλλά θα αύξανε τη συνολική χωρητικότητα καυσίμου κατά περίπου 40 τοις εκατό. Πριν από αυτό, μελέτες είχαν εξετάσει την προσθήκη μικρότερων δεξαμενών 480 και 460 γαλονιών. Φαίνεται πως αυτό το πρόβλημα τώρα λύθηκε.

Νωρίτερα, ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός αποκάλυψε ότι το Ισραήλ αύξησε σημαντικά τον κατάλογο των πιθανών στόχων για επίθεση στο εσωτερικό του Ιράν.

Τί έγινε στις 4 ισραηλινές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας – Τα σενάρια

Η IAF πραγματοποίησε τέσσερις ασκήσεις μεγάλης κλίμακας για προσομοίωση επιθέσεων κατά του Ιράν τον τελευταίο μήνα.

  1. Η πρώτη άσκηση περιλάμβανε την αντιμετώπιση ιρανικών ραντάρ και συστημάτων εντοπισμού και έγκαιρης ειδοποίησης, όπως αυτά που προστατεύουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του.
  2. Η δεύτερη περιελάμβανε προσομοίωση πτήσεων μάχης μεγάλης εμβέλειας. Σε αυτή την περίπτωση αυτό επιτεύχθηκε με προορισμούς στην Ευρώπη.
  3. Οι άλλες ασκήσεις περιλάμβαναν αμυντικά μέτρα κατά ιρανικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, μέσα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Ιράν για να υπονομεύσουν μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.
  4. Σε μια άλλη άσκηση οι ισραηλινοί προσομοίωσαν επιχειρήσεις κρούσεων εναντίον πολυάριθμων στόχων, σε σύντομες χρονικές περιόδους και σε απόσταση 1.100 μιλίων. Χρησιμοποιήθηκαν προηγμένα όπλα για την ακρίβεια της επίθεσης με αεροσκάφη F-15 και F-35. Συγκεκριμένα, ο IDF για τις ανάγκες της άσκησης απογείωσε σχεδόν 100 μαχητικά αεροσκάφη από βάσεις του Ισραήλ.
  5. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξασκήθηκε επίσης στη διάσωση πιλότων που εγκατέλειψαν μαχητικά μακριά από τα σύνορα του κράτους – συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής προσνήωσης στη μέση της θάλασσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία μπόρεσε να ενσωματώσει στην άσκηση μια πλήρη συνεργασία μεταξύ αεροσκαφών πέμπτης γενιάς και αεροσκαφών 4ης και 4,5 γενιάς, με τρόπο που επιτρέπει την κατανομή των καθηκόντων σε πραγματικό χρόνο, τη μεταφορά πληροφοριών και άλλες διαβαθμισμένες αποστολές, δήλωσαν αξιωματούχοι ασφαλείας.

“Οι τοποθεσίες ραντάρ και οι αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος του Ιράν είναι γεμάτες και πολυάριθμες – αλλά δεν είναι η μόνη πρόκληση. Πρέπει να επιτεθούν σε στόχους με περιεχόμενο και νόημα. Η επίθεση θα πρέπει να μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά χωρίς να επεκταθεί. Υπάρχουν αρκετοί στόχοι στο Ιράν, σε διαφορετικές εμβέλειες».

“Η στρατηγική του Ισραήλ άλλαξε – Θα κτυπάμε το “κεφάλι””

Οι ειδήσεις για την πρόοδο στη στρατιωτική ετοιμότητα του Ισραήλ, ήρθαν μόλις μια ημέρα αφότου ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Naftali Bennett είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ ότι η στρατηγική για το Ιράν άλλαξε τον τελευταίο χρόνο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις «θα κτυπούν το κεφάλι… και όχι μόνο στις μεταφορές όπλων όπως είχαμε τα τελευταία χρόνια».

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων στρατιωτικών ελιγμών, η IAF άνοιξε επίσης συνεργασία μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς όπως το F-35 και αεροσκαφών τέταρτης γενιάς όπως τα παλαιότερα μοντέλα F15 και F-16 του Ισραήλ. Τα αεροπλάνα εξασκήθηκαν στην ανταλλαγή πληροφοριών, αποστολών και πολλά άλλα.

«Τα πυραυλικά συστήματα και τα ραντάρ εδάφους-αέρος του Ιράν είναι γεμάτα και δεν είναι η μόνη πρόκληση», δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να επιτεθούμε σε στόχους που είναι σημαντικοί και η επίθεση πρέπει να μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές. Υπάρχουν πολλοί στόχοι στο Ιράν σε διαφορετικά βεληνεκές».

Δείτε βίντεο

Ιράν: Αφαίρεσε 27 κάμερες της ΙΑΕΑ από πυρηνικές εγκαταστάσεις

Το Ιράν ενημέρωσε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για «την αφαίρεση 27 καμερών» παρακολούθησης των πυρηνικών του δραστηριοτήτων, απαντώντας σε επικριτική για την Τεχεράνη απόφαση, ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Το μέτρο «φυσικά θέτει σοβαρό εμπόδιο στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εκεί», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βιέννη.

Η IAEA, η οποία είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης ώστε να διασφαλισθεί ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι ειρηνικού χαρακτήρα, μπορεί να συνεχίσει τις επιθεωρήσεις και διαθέτει και άλλα εργαλεία, αλλά η απόφαση της Τεχεράνης σημαίνει «λιγότερη διαφάνεια, περισσότερες αμφιβολίες», εξήγησε ο Ραφαέλ Γκρόσι.

«Αυτό σημαίνει ότι φθάσαμε στο τέλος του δρόμου; Ελπίζω πως όχι. Ας ελπίσουμε ότι τα πνεύματα θα αμβλυνθούν λίγο και θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε και πάλι στα προς επίλυσιν προβλήματα», πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση στο Ιράν για την επανάληψη του διαλόγου.

Αν η εμπλοκή παραμένει έπειτα από τρεις, τέσσερις εβδομάδες, «η IAEA δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσφέρει τις αναγκαίες πληροφορίες για την εξέλιξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», προειδοποίησε ο Γκρόσι.

Αυτό «θα καταφέρει μοιραίο πλήγμα» στην διεθνή συμφωνία του 2015, η οποία προβλέπει τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άμβλυνση του καθεστώτος των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Tags
Back to top button