Κύρια θέματα,Φάκελος Τουρκία • 27/04/2022 - 23:04
Ο Ερντογάν έδιωξε τα μέλη της Χαμάς & έκλεισε συνεργασία με Ισραήλ - Tα "βρίσκουν" & ανοίγει μέτωπο σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο
Αποκάλυψη: Το Ισραήλ εκπλήρωσε όρο της Τουρκίας
Κινήσεις ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ καταγράφονται σε πολλά επίπεδα. Η Τουρκία έδιωξε μαζικά μέλη της Χαμάς καθ’ υπόδειξη του Ισραήλ από την Άγκυρα αποκαλύπτουν ισραηλινά ΜΜΕ.
Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες Τουρκία και Ισραήλ έκλεισαν την πρώτη συνεργασία εδώ και 10 χρόνια σε ακαδημαϊκό επίπεδο.
Ταυτόχρονα, όπως αποκαλύπτεται. το Ισραήλ ανταπέδωσε και ικανοποίησε όρο της Άγκυρας που είχε σχέση με τα πρόσφατα επεισόδια στο Όρος του Ναού.
Η ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ έχει άμεση σχέση με την σημερινή φρενίτιδα και κλιμάκωση που παρατηρείται στο Αιγαίο εδώ και ημέρες. Η Τουρκία κλείνει ένα μέτωπο, έστω και προσωρινά, για να δημιουργήσει κρίση σε Αιγαίο-Αν Μεσόγειο. Στόχος και τα ενεργειακά κοιτάσματα.
“Η Τουρκία έδιωξε μέλη της Χαμάς”
«Το Ισραήλ έστειλε στην Τουρκία κατάλογο μελών της Χαμάς και πληροφορίες για τη συμμετοχή τους σε στρατιωτικές δραστηριότητες. Στη συνέχεια η Τουρκία απομάκρυνε τους τρομοκράτες της Χαμάς από το έδαφός της” ανέφερε η Israel Hayom.
Μια αραβική πηγή είπε στον Israel Hayom ότι, «Μιλάμε για την απομάκρυνση δεκάδων ανθρώπων που ταυτίζονται με τη Χαμάς, σε διάφορα επίπεδα».
H εφημερίδα Al Akhbar του Λιβάνου επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία δεν επέτρεψε σε ορισμένα μέλη της Χαμάς να επιστρέψουν στο έδαφός της.
Σύμφωνα με την πηγή, “Η Τουρκία απαίτησε να φύγουν, και αυτό συνέβαινε στην πραγματικότητα τους τελευταίους δύο μήνες. Μερικοί από τους ανθρώπους που συνδέονται με τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς απελάθηκαν”.
Η πηγή πρόσθεσε ότι το Ισραήλ συμμετείχε επίσης στη διαδικασία απομάκρυνσης των μελών της Χαμάς, εξηγώντας:
«Οι Ισραηλινοί έστειλαν στην Τουρκία έναν κατάλογο των ανθρώπων της Χαμάς και πληροφορίες για τη συμμετοχή ορισμένων από αυτούς σε στρατιωτικές δραστηριότητες.
Σε απάντηση, οι Τούρκοι στράφηκαν στη Χαμάς και τους είπαν , “Υποσχεθήκατε ότι δεν θα κάνετε τέτοια πράγματα εδώ, αλλά τώρα πρέπει να φύγετε.”
“Οι Τούρκοι είπαν στην ηγεσία της Χαμάς ότι έχουν οικονομικά συμφέροντα.
Οι σχέσεις θέρμανσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ υποτίθεται ότι είναι πολιτικο-διπλωματικές, αλλά στη Χαμάς γνωρίζουν ότι το Ισραήλ έχει επιρροή στην Τουρκία σε θέματα ασφάλειας. Μερικοί από τους ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας έχουν επισκέφτηκαν επίσης την Τουρκία».
Το Ισραήλ θερμαίνει την επίθεση γοητείας της Τουρκίας
Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ αποφάσισε να δημιουργήσει ακαδημαϊκές γέφυρες με τρία τουρκικά ιδρύματα!
Η ανακοίνωση ακαδημαϊκής συνεργασίας έγινε στις 26 Απριλίου και αφορά τα τουρκικά ιδρύματα Koc, Ozyegin και Sabanci.
“Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να προωθήσει την ακαδημαϊκή έρευνα και στις δύο χώρες. Κάθε χρόνο το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ υποδέχεται χιλιάδες μουσουλμάνους και χριστιανούς φοιτητές από το Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο, και θα χαρούμε να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία σε κορυφαία πανεπιστήμια στην Τουρκία.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι μια γέφυρα μεταξύ των εθνών και ένα κλειδί για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη παντού», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, καθηγητής Ariel Porat.
Η ανακοινωθείσα Πρωτοβουλία Academic Bridge προωθεί ακαδημαϊκές συνεργασίες σε διαφορετικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων ανταλλαγών φοιτητών, ανταλλαγών προγραμμάτων καθηγητών και κοινών ερευνητικών πρωτοβουλιών.
Την ανακοίνωση της 26ης Απριλίου ακολούθησε μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ariel Porat συναντήθηκε με τρεις Τούρκους ομολόγους των προαναφερθέντων πανεπιστημίων.
Η αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, καθηγήτρια Milette Shamir, ο αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου για την ανάπτυξη πόρων Amos Elad, ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη Udi Eitam και αρκετοί ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας στην Τουρκία συμμετείχαν επίσης στην συνάντηση.
Η πρώτη συνεργασία εδώ και 10 χρόνια
Η ακαδημαϊκή πρωτοβουλία μεταξύ ισραηλινών και τουρκικών ιδρυμάτων είναι η πρώτη του είδους της εδώ και μια δεκαετία.
Δεν ήταν όμως το μόνο σημάδι τις τελευταίες εβδομάδες που έδειχνε αναθέρμανση των διμερών σχέσεων.
Στις 9 Μαρτίου, ο Πρόεδρος του Ισραήλ Isaac Herzog επισκέφθηκε την Άγκυρα. Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια. Μιλώντας στον Τύπο από κοινού με τον Χέρτζογκ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που φιλοξενώ τον αξιότιμο Πρόεδρο Χέρτζογκ εδώ στην κατοικία μας στην Άγκυρα. Πιστεύω ότι αυτή η ιστορική επίσκεψη θα είναι σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ”.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ελπίζει οι δύο χώρες να αναπτύξουν βαθιές σχέσεις και συνεργασία σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα στο εμπόριο και την οικονομία.
Στις 31 Μαρτίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή στα μέσα Μαΐου, σημειώνοντας ότι θα συζητήσει την επιστροφή των πρεσβευτών στην Τουρκία και το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μια μεταγενέστερη ανακοίνωση ανέφερε ότι θα ταξιδέψει στο Ισραήλ στις 24 Μαΐου.
Στις 13 Απριλίου, η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας φιλοξένησε επτά Ισραηλινούς δημοσιογράφους για μια σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους και ξεναγήσεις σε δημοφιλείς τοποθεσίες.
Οι δημοσιογράφοι που προσκλήθηκαν ταξίδεψαν σε ιστορικά τζαμιά και συναγωγές, καθώς οι οικοδεσπότες τους προώθησαν την [τουρκική] ιδέα ότι η χώρα είναι μια ανεκτική και ασφαλής κατοικία για διαφορετικές θρησκείες. Η επίσκεψη κορυφώθηκε με συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου.
Αποκάλυψη: Το Ισραήλ εκπλήρωσε όρο της Τουρκίας
Ο Hay Eytan Cohen Yanarocak από το Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς με τομέα ευθύνης την Τουρκία.
Όπως αποκαλύπτει ο δίαυλος επικοινωνίας που δημιουργήθηκε μεταξύ Χέρτζογκ και Ερντογάν φαίνεται να λειτουργεί, σε σημείο που το Ισραήλ έκλεισε το Όρος του Ναού στους Εβραίους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με το αίτημα του Ερντογάν.
Είπε ότι αυτή η απόφαση έγινε μια κατάσταση “win-win” για τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας. Το Ισραήλ πρόσφερε στην Τουρκία ένα διπλωματικό επίτευγμα και η Τουρκία θα μπορούσε έτσι να δικαιολογήσει στον αραβικό κόσμο και στους Παλαιστίνιους την πολιτική της για επανομαλοποίηση των σχέσεων.
Ο Cohen Yanarocak τονίζει:
«Μετά τον μήνα του Ραμαζανιού, οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τους δεσμούς ακόμη περισσότερο. Προφανώς θέλουν να δώσουν έμφαση στα ενεργειακά έργα.
Αλλά για να προωθήσουμε έργα αυτού του είδους, πρέπει πρώτα απ’ όλα να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη. Η προσέγγιση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας είναι ένα σοβαρό ορόσημο στην τρέχουσα τουρκική εξωτερική πολιτική.
Είναι μέρος μιας νέας εξωτερικής πολιτικής που επιδιώκει να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ όλων των χωρών της Συμφωνίας του Αβραάμ και των άλλων περιφερειακών χωρών με τις οποίες το Ισραήλ έχει σχέσεις, όπως τα Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία».
Ο Cohen Yanarocak σημείωσε ότι το Ισραήλ έχει τώρα αρχίσει να δρέπει τους περιφερειακούς καρπούς των Συμφωνιών του Αβραάμ.
“Αλλά ενώ αυτή η διαδικασία είναι καθ’ οδόν, ο Μπένετ μπορεί να πάρει το χρόνο του για να συμφωνήσει να ταξιδέψει στην Άγκυρα” τονίζει.