Κύρια θέματα, Ελληνοτουρκικά • 20/03/2021 - 5:20
Ο εκνευρισμός της Τουρκίας και η εμμονή με την αποστρατικοποίηση: Ο ρόλος των ΗΠΑ και της Σ. Αραβίας (εικόνες)
Οι εξοπλισμοί και οι ασκήσεις της Ελλάδας
Τα σενάρια εναέριας μάχης πάνω από το Αιγαίο έως τη Λήμνο, γύρω από την Κρήτη αλλά και νότια της Ρόδου με τα F-15 της Royal Saudi Air Force και τα F-16,Mirage 2000-5 και F-4 της HAF να πετούν «φτερό-φτερό» φαίνεται ότι «πόνεσαν» την Άγκυρα.
Σε εμμονή εξελίσσεται για την Άγκυρα το ζήτημα της αποστρατικοποίησης Ελληνικών νησιών με επανειλημμένες και συντονισμένες δηλώσεις Ερντογάν-Τσαβούσογλου-Ακάρ και σαφή προσπάθεια να το προτάξουν στην ατζέντα των παράλογων διεκδικήσεων τους.
Παρά το ράπισμα Μπλίνκεν για «παραβιάσεις Ελληνικού εναέριου χώρου» από την Τουρκική αεροπορία και τη σύσσωμη στάση των κρατών της περιοχής στο πλευρό της Αθήνας οι γείτονες όχι απλά δείχνουν αμετανόητοι στη σκληρή γραμμή, όπως άλλωστε αυτή εκφράστηκε και στις πρόσφατες διερευνητικές, αλλά αντίθετα τείνουν να κλιμακώσουν τη ρητορική τους στη λογική της αποστρατικοποίησης ελλείψει άλλων επιχειρημάτων περί συμπόρευσης σύμφωνα με συνθήκες και Διεθνές Δίκαιο.
Και μάλιστα απαιτούν την άμεση αποχώρηση των Δυνάμεων Εθνοφυλακής ενώ αντιδρούν κάθε φορά που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκπαιδεύονται για να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα επιβουλής.
Ο εκνευρισμός μάλιστα της Τουρκίας γίνεται ακόμα πιο έντονος όταν Συμμαχικές και φιλικές χώρες αποστέλουν αεροπορικές είτε θαλάσσιες δυνάμεις για συνεκπαίδευση σε περιοχές στις οποίες η Άγκυρα αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία. Όπως τις τελευταίες ημέρες με τη μεγάλη άσκηση συνεργασίας το «Μάτι του Γερακιού» με συμμετοχή μαχητικών F-15 από τη Σαουδική Αραβία αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς στο
Τα σενάρια εναέριας μάχης πάνω από το Αιγαίο έως τη Λήμνο, γύρω από την Κρήτη αλλά και νότια της Ρόδου με τα F-15 της Royal Saudi Air Force και τα F-16,Mirage 2000-5 και F-4 της HAF να πετούν «φτερό-φτερό» φαίνεται ότι «πόνεσαν» την Άγκυρα.
Μαχητικά με αραβικά και μουσουλμανικά σύμβολα δίπλα στα αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας με τα γαλάζια σύμβολα στα πτερύγιά τους.
Και ενώ η Άγκυρα στην πράξη έχει καταπατήσει στην πράξη το καθεστώς αποστρατικοποίησης των Στενών το επικαλείται όσον αφορά τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη και απαιτεί από την Αθήνα την τήρησή του. Ανάλογα ακλόνητα επιχειρήματα διαθέτει η Ελλάδα για όλα τα νησιά τα οποία η Άγκυρα έχει βάλει στο ‘’στόχαστρο’’ είτε επικαλούμενη παρωχημένους όρους Συνθηκών είτε αμφισβητώντας το αναφαίρετο δικαίωμα της Αθήνας στη νόμιμη άμυνά τους.
Όπως για παράδειγμα ο Αη Στράτης με την Άγκυρα να ζητά εξαίρεσή του από κάθε Συμμαχική άσκηση πιέζοντας το ΝΑΤΟ. Την ώρα που οι Αμερικανοί ειδικά έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ηςΣεπτεμβρίου αναγνωρίζουν το δικαίωμα της προληπτικής νόμιμης άμυνας.
Επιπλέον όσον αφορά τα Δωδεκάνησα και τη συνθήκη των Παρισίων του 1947 οι γείτονες δεν έχουν το παραμικρό δικαίωμα παρέμβασης αφού δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος την ώρα που τα κράτη τα οποία την υπέγραψαν σε καμία περίπτωση δεν έθεσαν ζήτημα αποστρατικοποίησης όπως ξεκαθαρίζει η Αθήνα.
Αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα και επί του πεδίου διαθέτουν και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες έχουν εδώ και δεκαετίες να αντιμετωπίσουν απέναντι από τα Ελληνικά νησιά την πανίσχυρη και με επιθετικό χαρακτήρα Στρατιά του Αιγαίου και ενώ είχε προηγηθεί η εισβολή στην Κύπρο.
Και όση ενόχληση δείχνει η Τουρκία για το δικαίωμα της Ελλάδας να οργανώνει την άμυνα των νησιών της άλλη τόση εμφανίζει και για την προσπάθεια της Αθήνας να εξοπλιστεί απέναντι στη διαρκή απειλή.
Οι αντιδράσεις έπειτα από την απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών Rafale, την αναβάθμιση οπλικών συστημάτων και την ειλημμένη απόφαση για ενίσχυση του Στόλου είναι ενδεικτικές ότι οι γείτονες ποντάρουν όχι στο Διεθνές Δίκαιο αλλά στη ‘’διπλωματία των κανονιοφόρων’’.
Και η ενίσχυση της Ελλάδας μοιάζει ως εμπόδιο στα επεκτατικά σχέδιά τους και στο δόγμα της ‘’γαλάζιας πατρίδας’’.