Κύρια θέματα,Ενέργεια • 22/02/2022 - 14:58
Ο Β.Πούτιν προειδοποιεί την ΕΕ με "επιστροφή στις ξυλόσομπες": Πρώτα θύματα Βουλγαρία-Ελλάδα - Επίθεση ΚΥΣΕΑ και ΥΠΕΞ στη Μόσχα
Το σχέδιο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια
Σύμφωνα με πληροφορίες η ρωσική κυβέρνηση έχει έτοιμο πακέτο αντικυρώσεων που θα ενεργοποιηθούν άμεσα μόλις η ΕΕ επιβάλει σκληρές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Η Μόσχα προετοιμάζεται για την “Ώρα Μηδέν”: Αν η ΕΕ επιβάλει σοβαρές κυρώσεις μόλις ξεκινήσουν ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, τότε οι στρόφιγγες κλείνουν. Αυτό είναι δεδομένο.
Είναι επίσης δεδομένο πως η Τουρκία θα μείνει αλώβητη καθώς η Μόσχα δεν πρόκειται να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Turkish Stream προς την Άγκυρα. Η Άγκυρα δεν ανήκει στην ΕΕ άρα δεν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία. Ο Ερντογάν δεν θα τολμήσει.
Συνεπώς το ρωσικό φυσικό αέριο θα φτάνει μέσω του Turkish Stream μέχρι Τουρκία.
Ελλάδα και Βουλγαρία αναμένεται να τεθούν εκτός ενεργειακού δικτύου.
Μέχρι το τέλος του 2019, η Gazprom προμήθευε φυσικό αέριο στη λεγόμενη νότια κατεύθυνση στην Ευρώπη, μέσω transit αγωγού από την Ουκρανία και τη Ρουμανία στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τα Σκόπια.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020, η ροή της διέλευσης άλλαξε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το ρωσικό αέριο έρχεται από την Τουρκία μέσω της δεύτερης γραμμής του Turkish Stream, o οποίος μεταφέρει απευθείας το αέριο από τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας.
Με τη νέα διαδρομή, το φυσικό αέριο της Gazprom εισέρχεται μέσω των βουλγαρικών-τουρκικών συνόρων στην είσοδο Strandzha II – Malkoclar, όπου συνδέεται ο ρωσο-τουρκικός αγωγός με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας. Από την διακλάδωση αυτή η Ελλάδα προμηθεύεται περίπου το 40% των αναγκών της.
Επαναλαμβάνουμε, αυτό είναι το σχέδιο που θα ενεργοποιηθεί μόλις υπάρξει σαφέστατη και άνευ προηγουμένου επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ/ΕΕ και Ρωσίας λόγω επικείμενων ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης και ΕΔΩ
Σαφέστατη προειδοποίηση Β.Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε πως “δεν θα διαταραχθεί η ροή φυσικού αερίου και LNG προς χώρες της ΕΕ” προειδοποιώντας όμως ότι “αυτό θα αλλάξει εάν επιβληθούν κυρώσεις κατά της Μόσχας”!
Υπενθυμίζουμε, όπως είχε ενημερώσει το WarNews247, ότι η Ρωσία έχει απειλήσει την ΕΕ με “επιστροφή στις ξυλόσομπες” καθώς έχει έτοιμο πακέτο αντικυρώσεων που περιλαμβάνουν την “ενεργειακή πολιορκία” της ΕΕ.
Διαβάστε περισσότερα και ΕΔΩ
Υπό το πρίσμα των εξελίξεων αυτών, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για το Ουκρανικό
ΚΥΣΕΑ: Η Ελλάδα σε πλήρη συντονισμό με ΕΕ και ΝΑΤΟ
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου», τονίζεται ακόμη.
«Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί», σημειώνεται και προστίθεται:
«Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας».
Το σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια
Η ΡΑΕ είχε παρουσιάσει το σχέδιο που έχει εκπονήσει από κοινού με τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ προκειμένου η ελληνική αγορά να έχει εξασφαλίσει τις ποσότητες αερίου που χρειάζεται.
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει:
- Αυξημένη χρήση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων αλλά και των λιγνιτικών της ΔΕΗ.
- Μετατροπή των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ούτως ώστε να χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο.
- Αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG για την κάλυψη των αναγκών σε φυσικό αέριο, αλλά και για την αγορά της Βουλγαρίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
- Η Ελλάδα καλύπτει το 40% των αναγκών της με ρωσικό αέριο και αν δεν επιβληθούν γενικευμένες κυρώσεις, δεν υπάρχει ανησυχία επάρκειας.
- Το Μαξίμου θέλει να συνδράμει η Ελλάδα την Βουλγαρία η οποία εξαρτάται 100% από ρωσικό φυσικό αέριο.
ΥΠΕΞ: Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από Ρωσία
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ, σχολιάζοντας την αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης «ανεξαρτησίας» των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Στην ανακοίνωση προστίθεται:
«Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή».
Συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Το Βερολίνο «παγώνει» τον Nord Stream 2
Η γερμανική κυβέρνηση «παγώνει» τη διαδικασία πιστοποίησης του ρωσο-γερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μέχρι νεωτέρας κι ενώ είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομίας και Τεχνολογίας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε «ο αγωγός φυσικού αερίου να μην λάβει πιστοποίηση. Και χωρίς αυτήν την πιστοποίηση, ο αγωγός «Nord Stream 2» δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία».
Ο Καγκελάριος Σολτς τόνισε ότι οι ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελούν «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», καθώς «με τις ενέργειές του στην ανατολική Ουκρανία, ο Πούτιν δεν παραβιάζει μόνο τη Συμφωνία του Μινσκ, αλλά και τον Χάρτη του ΟΗΕ, ο οποίος προβλέπει τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών».
«Έχουμε μπει, πλέον, σε ένα νέο δρόμο. Σίγουρα θα χρειαστεί λίγος χρόνος να προσαρμοστούμε, ενώ η κατάσταση πρέπει να επανεκτιμηθεί και πρέπει να βρούμε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που μας απασχολούν« ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος.