Ο Αλέξης Τσίπρας «παρακαλάει» την Άνγκελα Μέρκελ να μαζέψει τον Σόιμπλε για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, με τα νέα μέτρα εννοείται, και από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπεύδει στη «φωλιά του λύκου», στο Βερολίνο για να δώσει τα διαπιστευτήρια του στην Γερμανίδα καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών. Σήμερα αναμένεται ο πρόεδρος της ΝΔ να συναντήσει την Μέρκελ και αύριο τον Σόιμπλε σε μία περίοδο που παίζεται ένα ακόμη παιχνίδι από τους Γερμανούς σε βάρος της χώρας μας.
Ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση δείχνουν σαν να κινούνται χωρίς πυξίδα. Και μιλάμε όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Την μία την «πέφτουν» στο ΔΝΤ και την άλλη με όχημα αυτά που ισχυρίζεται το Ταμείο επιχειρούν να πείσουν τους Ευρωπαίους και ειδικά τους Γερμανούς να υποχωρήσουν από τις αξιώσεις τους.
Ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να βρεθεί πολιτική λύση και να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να μπορέσει η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Την ζήτησε ταυτόχρονα να παρέμβει ούτως ώστε ο κ. Σόιμπλε να σταματήσει να βάζει φωτιά στις διαπραγματεύσεις.
Ξεχνάει ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός πώς αυτοί οι δύο λειτουργούν κόβοντας ο ένας και ράβοντας ο άλλος. Ποτέ η Άνγκελα Μέρκελ δεν εναντιώθηκε στην πολιτική του υπουργού των Οικονομικών της τον οποίο στηρίζει απόλυτα. Άρα, σε τι προσδοκά; Κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να έχει το αίτημα του. Η Γερμανίδα καγκελάριος θα κινηθεί για να κλείσει η αξιολόγηση μόνο αν διαπιστώσει πώς η Ελλάδα γίνεται πρόβλημα για την ίδια εν’ όψει εκλογών. Κι αυτό δεν απέχει πολύ βέβαια από την πραγματικότητα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε μάλιστα στην ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ τρεις φορές τη φράση «τεκτονικές αλλαγές» αναφορικά με τις πολιτικές και γεωπολιτικές αλλαγές στην Ευρώπη θέλοντας έτσι να καταδείξει ότι ο Γερμανίδα καγκελάριος δεν θέλει να φτάσει στις κάλπες το φθινόπωρο με προεκλογικό διακύβευμα το ελληνικό ζήτημα, αλλά και ταυτόχρονα να εντείνει το «αντιγερμανικό κλίμα» στην Ε.Ε.
Σημειώνεται πώς ήδη τους επόμενους μήνες επίκεινται εκλογές στην Ολλανδία και στην Γαλλία και μία αλλαγή στη σημερινή κατάσταση, δεδομένου ότι ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει έδαφος, θα ήταν πρόβλημα για το Βερολίνο, τη στιγμή που η Γερμανία έχει στοχοποιηθεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και από την Ρωσία.
Οι Μέρκελ-Σόιμπλε δέχονται επίσης συντονισμένες και σφοδρές επιθέσεις και εκ των έσω, από τους Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Μάρτιν Σουλτς, που τους καταλογίζουν ευθέως προσπάθεια διάσπασης της Ευρωζώνης και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Αυτό το κλίμα λοιπόν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο κ. Τσίπρας, αλλά μέχρι στιγμής δεν του βγαίνει, αφού και να κλείσει η αξιολόγηση η συμφωνία θα περιλαμβάνει νέα μέτρα σε βάρος των Ελλήνων που ήδη έχουν γονατίσει από τα μνημόνια.
Στο μεταξύ, αίσθηση και αρνητικές εντυπώσεις προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η κ. Μέρκελ και πολύ περισσότερο ο κ. Σόιμπλε επιτίθεται με σφοδρότητα στην Ελλάδα, ζητώντας να γίνουν μεταρρυθμίσεις (σ.σ. όπου μεταρρυθμίσεις εννοεί νέα μέτρα, περικοπές μισθών-συντάξεων, φόρους κ.α.) και απειλεί με Grexit, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπεύδει να τους συναντήσει στο Βερολίνο για να δώσει τα διαπιστευτήρια του.
Σήμερα το μεσημέρι, στις 13:00 ο πρόεδρος της ΝΔ θα περάσει το κατώφλι των κεντρικών γραφείων του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU για το ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί στη γερμανική Βουλή με βουλευτές του CDU, ενώ την Τρίτη, στις 11:30 το πρωί, θα βρεθεί στο υπουργείο Οικονομικών για τη συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε.
Είναι απορίας άξιο τί θα πει ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σόιμπλε. Θα του πει πώς εκείνος μπορεί να «τρέξει» καλύτερα τις μεταρρυθμίσεις; Θα του πει πώς δεν είναι σωστό να κόβονται μισθοί και συντάξεις αλλά να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο;
Θα έπρεπε οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη να του πουν πώς η επίσκεψη στο Βερολίνο είναι τουλάχιστον άκαιρη, αφού η κ. Μέρκελ και ιδίως ο κ. Σόιμπλε μπορεί το φθινόπωρο να μην βρίσκονται στις θέσεις που κατέχουν σήμερα, ενώ είναι βέβαιο πώς η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αυτά τα τετ α τετ σε βάρος του προέδρου της ΝΔ. Και πολιτικά και όσον αφορά στο timing ο κ. Μητσοτάκης συλλαμβάνεται… offside.