Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο αέρας δεν «παίρνει» μόνο σημαίες, «σέρνει» και καράβια ολάκερα


Τα όρια του αστείου αγγίζουν οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, η οποία, προφανώς στα πλαίσια του κατευνασμού του "απρόβλεπτου" γείτονα και του καθησυχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός ότι η Άγκυρα προέβη σε νέες χοντροκομμένες προκλήσεις, αποσκοπώντας πιθανώς να δοκιμάσει για μια ακόμη φορά τα αντανακλαστικά της Αθήνας.

Έτσι, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha, απέδωσε την "εισβολή" του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, "Ουρούτς Ρέϊς" στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στις ... κακές καιρικές συνθήκες, χαρακτηρίζοντάς το ως "συγκυριακό γεγονός". Ως όλα δείχνουν, μέρες Ιμίων που' ναι, οπότε κάποιοι πάλαι ποτέ κυβερνητικοί παράγοντες εύχονταν να φυσήξει ο αέρας και να πάρει την ελληνική σημαία από τα Ίμια, ο αέρας δεν παρασύρει μόνον σημαίες, αλλά και ολάκερα καράβια.

Προφανώς, σύμφωνα με τις έως τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, το ερευνητικό δεν μπαινόβγαινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ούτε και έκοβε βόλτες εντός των χωρικών υδάτων. Εξάλλου, ούτε κατά διάνοια πλησίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αφού εκινείτο σε απόσταση περί τα 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καστελόριζου. Από αυτού του σημείου, όμως, μέχρι να υποβαθμίζεται το γεγονός της πρόκλησης, και να αποδίδεται η έστω και μικρή "εισβολή" του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στον ... κακό καιρό, η απόσταση είναι τεράστια.

Η πρόκληση του "Ουρούς Ρέϊς", μπορεί μέχρι τώρα να μην χαρακτηρίζεται ως ακραία, αλλά και η απόλυτη υποβάθμισή της, μόνο και μόνο για λόγους επικοινωνιακού εφησυχασμού, δείχνει φοβικότητα εκ μέρους της κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές κινήσεις. Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί κάτι, και, ως εκ τούτου, η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώνει σωστά την κοινή γνώμη και όχι να την παραπληροφορεί.


Εξάλλου, τα δέοντα μέτρα έχουν ληφθεί, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη στιγμή στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βρέθηκε μια ελληνική φρεγάτα, η οποία παρακολουθούσε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Το τελευταίο συνοδεύεται από ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο (γίνεται λόγος και για δυο), που βρίσκεται επίσης σε απόσταση 40-50 χιλιομέτρων από το "Ουρούς Ρέϊς". Κατά πληροφορίες, σε επιφυλακή βρίσκεται και ένα ακόμη ελληνικό πολεμικό πλοίο.

Κατά συνέπεια είναι τουλάχιστον άκομψο ο κ.Γεραπετρίτης να λέγει άλλα και πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των Ενόπλων Δυνάμεων να λέγουν τα αντίθετα. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Επικρατείας ισχυρίστηκε ότι το τουρκικό πλοίο "δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, και δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες". Αντίθετα, στρατιωτικοί κύκλοι αναφέρουν ότι το "Ουρούς Ρέϊς" και συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά σκάφη, αν και σε σημαντική απόσταση από το ερευνητικό, όπως άλλωστε και το ελληνικό που το παρακολουθεί, και καλώδια έχει "ρίξει" στη θάλασσα. Και, προφανώς, τα καλώδια δεν ποντίστηκαν για το θεαθήναι, αλλά για έρευνα.

Ειδικότερα, η εικόνα που μεταφέρουν οι ίδιοι στρατιωτικοί κύκλοι για τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους έως σήμερα το απόγευμα, είναι ότι "έχει ρίξει καλώδια και, εξαιτίας των ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή, κινείται βορειοδυτικά, έχοντας την πλώρη του κόντρα στον άνεμο και τη θάλασσα". Κατά τις ίδιες πηγές, οι άνεμοι που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν της τάξεως των 5 με 7 μποφόρ. Δηλαδή, οι συνθήκες δεν ήταν ακραίες, αλλά ούτε και ήπιες. Ως εκ τούτου, μάλλον ως αστεϊσμός ακούγεται ο ισχυρισμός ότι το πλοίο "παρασύρθηκε" στην ελληνική υφαλοκρηπίδα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Πάντως, κατά τις ίδιες πηγές, "το ερευνητικό τουρκικό σκάφος, τις απογευματινές ώρες ανέστρεψε κινούμενο ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR. Το πλοίο παρακολουθείται από Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού".

Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται τώρα 220 χιλιόμετρα νότια του Καστελόριζου και 250 ανατολικά της Κρήτης με κατεύθυνση νοτιοανατολικά.

Οι έρευνες που, όπως εξαγγέλλει η Άγκυρα, σκοπεύει να κάνει το "Ουρούς Ρέϊς", βρίσκονται στην επίμαχη ζώνη, που διεκδικεί η Τουρκία. Στο "τρίγωνο" Καστελόριζο - Ρόδος, Κρήτη, Κύπρος. Είναι ακριβώς το σημείο που εγείρει τις απαιτήσεις της η Άγκυρα, τόσο με τις συνεχείς προκλητικές κινήσεις της, στέλνοντας επανειλημμένως ερευνητικά σκάφη, συνοδεία πολεμικών, όσο και με την πρόσφατη υπογραφή των "μνημονίων" της με την "κυβέρνηση" - μαριονέτα της Τρίπολης (Λιβύη).

Ως εκ τούτου, μόνον τυχαία δεν είναι και η εν εξελίξει τουρκική πρόκληση. Πρόκειται ακριβώς για τον "πυρήνα" των διεκδικήσεών της, και κατά συνέπεια, η κυβέρνηση ουδόλως πρέπει να υποβαθμίζει.

Είναι βέβαιον ότι, αργά ή γρήγορα, θα ακολουθήσουν και νέες προκλήσεις στο σημείο, με στόχο να "συρθεί" η Αθήνα στο δικαστήριο της Χάγης μόνο για την περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου και του Καστελόριζου. Άραγε, η κυβέρνηση θα τολμήσει να αποδεχτεί κάτι τέτοιο;

Εξάλλου, και αμερικανικός παράγων, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα θέσεις του, προς την ίδια κατεύθυνση κινείται. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάϊκ Πομπέο, αποκλειστικά και μόνο για διευθέτηση της περίπτωσης της Ανατολικής Μεσογείου ομιλούν, παραλείποντας, εσκεμμένα το πιθανότερο, όλα τα άλλα.

Όλα αυτά, βέβαια, ο κ.Γεραπετρίτης επιχειρεί να τα ξορκίσει, αναστρέφοντας την οφθαλμοφανή πραγματικότητα, και υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν τηρούν τακτική των ίσων αποστάσεων, καθώς και ότι έχει ανατραπεί απολύτως η παραδοσιακή πρόσληψη ότι ο μεγάλος και στέρεος σύμμαχος θα μπορούσε να ήταν η Τουρκία. Αντιθέτως, λέγει, ο ισχυρός παίκτης στην περιοχή είναι η Ελλάδα. Από το στόμα του, και στων "εταίρων" μας το αυτί, του απαντάμε εμείς.

Όσον αφορά τη Χάγη, μετά την "συνεκμετάλλευση" του Θανάση Ντόκου, αναπληρωτή σύμβουλου εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, τις δηλώσεις της υπερμάχου της Χάγης, Ντόρας Μπακογιάννη, και άλλων κυβερνητικών στελεχών, τώρα και ο κ.Γεραπετρίτης προστίθεται στο "κλάμπ" των οπαδών της Χάγης, λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν φοβάται τη Χάγη, αφού έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, προετοιμάζεται για το σενάριο αλλά -διευκρίνισε- δεν είναι στις άμεσες επιλογές της. Επανέλαβε, τέλος, ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλο αντικείμενο προσφυγής, πέρα από τις θαλάσσιες ζώνες.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Tags
Back to top button