
Νύχτα εφιάλτης στην Μάνδρα Αττικής και τη Νέα Πέραμο. Οι κάτοικοι παρέμειναν ξάγρυπνοι, μέσα στα λασπόνερα προκειμένου να σώσουν ότι σώζεται, αλλά και να προλάβουν ένα νέο κακό, καθώς επίκειται νέο κύμα κακοκαιρίας. Η τραγωδία τεράστια, ο θρήνος αβάσταχτος για τις οικογένειες που έχασαν τους οικείους τους από τις πλημμύρες. Δεκαπέντε είναι οι νεκροί και 21 οι τραυματίες.
Ο τραγικός απολογισμός όμως δεν σταματάει εκεί. Υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη που έχασαν το βιος τους ολόκληρο. Σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς. Εκτιμάται πώς είναι περισσότερα από 500. Τα συνεργεία των Δήμων και της Περιφέρειας θα ξεκινήσουν ίσως και από σήμερα της καταγραφή. Θα καταγράψουν την πρωτοφανή καταστροφή στη δυτική Αττική.
Και το ερώτημα είναι ένα: Ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες; Γιατί ευθύνες γι’ αυτή την τραγωδία υπάρχουν και είναι πολλές. Το μπάζωμα των ρεμάτων ήταν αυτό που προκάλεσε τις καταστροφές και όχι τόσο τα φυσικά φαινόμενα. Είναι απίστευτο από μία βροχή, όσο και νερό να ρίχνει, να προκαλούνται τόσο μεγάλες καταστροφές και ιδίως να χάνονται 15 ανθρώπινες ζωές.
Σήμερα, στα νεκροτομεία και στα νοσοκομεία των Αθηνών και του Πειραιά εκτυλίσσεται η συνέχεια της ανείπωτης τραγωδίας που προκάλεσε η θεομηνία, ιδιαίτερα στη Δυτική Αττική. Οι 9 από τους τραυματίες έλαβαν ήδη εξιτήριο, ενώ οι υπόλοιποι 12 (7 γυναίκες και 5 άνδρες) κρίθηκε ότι χρήζουν νοσηλείας. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, όλοι βρίσκονται εκτός κινδύνου, εκτός από μία γυναίκα η οποία χρειάστηκε να διασωληνωθεί και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Θριασίου.
Όσον αφορά στους νεκρούς θα πρέπει να γίνει νεκροψία σε όλους, καθώς επιβάλλεται σε περιπτώσεις βίαιου θανάτου. Στην προκειμένη περίπτωση, την εντολή για νεκροψία έδωσε, ως όφειλε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία και μετέφερε στο Θριάσιο 13 από τους νεκρούς (οι υπόλοιποι 2 μεταφέρθηκαν από το Λιμενικό Σώμα).
Στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της Αττικής, οι οποίες έμειναν ανοιχτές όλο το βράδυ της Τετάρτης κατόπιν εντολής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), έχουν ήδη μεταφερθεί σοροί απο το Θριάσιο νοσοκομείο προκειμένου να διενεργηθούν νεκροψίες και να διαπιστωθούν κατά περίπτωση τα αίτια θανάτου.
Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα οι θάνατοι πιθανότατα οφείλονται σε πνιγμό ή σε τραυματισμούς που προκάλεσαν στα θύματα διάφορα αντικείμενα κατά την αιφνίδια και απότομη μετακίνηση τους από τους χειμάρρους που δημιουργήθηκαν. Βεβαίως δεν αποκλείεται ως αίτιο θανάτου και κάποιο καρδιακό επεισόδιο, ιδίως σε ηλικιωμένους. Οι επικεφαλής των ιατροδικαστικών υπηρεσιών έχουν δώσει εντολή στους ιατροδικαστές να προβούν αμέσως στις αναγκαίες ενέργειες και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της νεκροψίας ώστε να δρομολογηθούν οι κηδείες από τις οικογένειες των θυμάτων.
Οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό, τον απεγκλωβισμό και ενδεχομένως τη διάσωση επιζώντων στα ερείπια της καταστροφής στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο συνεχίζονται μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και ενώ επικρατεί αγωνία, σύγχυση και θλίψη. Μια ατμόσφαιρα που χειροτερεύει από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας ότι ο αριθμός των θυμάτων, νεκρών και των τραυματιών, από λεπτό σε λεπτό μπορεί να αυξηθεί.
Οι πρώτες αναγνωρίσεις
Ανάμεσα στους 15 νεκρούς είναι και νέοι άνθρωποι. Είναι ο 36χρονος Γιώργος Μακαρούνας, ο Μπάμπης Δημητρόπουλος 54 ετών και ο Σεραφείμ Γκορτζάς 57 ετών.
Ο Γιώργος Μακαρούνας ήταν πατέρας ενός παιδιού 3,5 ετών, κάτοικος Ελευσίνας με καταγωγή από την Κάλυμνο και το επάγγελμά του ήταν οδηγός φορτηγού. Την Τετάρτη εκτελούσε δρομολόγιο με το φορτηγό του, όπως κάθε ημέρα. Τη στιγμή που συζητούσε από το κινητό τηλέφωνο με τη μητέρα του, είδε τον χείμαρρο της λάσπης να κινείται προς το μέρος του με τρομακτική ορμή. «Μαμά φοβάμαι, πνιγόμαστε!» ήταν τα τελευταία λόγια του πριν κλείσει απότομα η τηλεφωνική γραμμή. Ο Γιώργος επιχείρησε να βγει από το φορτηγό και να απομακρυνθεί, όμως παρασύρθηκε από το ορμητικό ρεύμα και πνίγηκε. Η σορός του άτυχου οδηγού βρέθηκε αρκετή ώρα μετά από τον πνιγμό του και σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων μακριά από το σημείο όπου ακινητοποίηθηκε το φορτηγό.
Ο Γιώργος Μακαρούνας, 36 ετών, πατέρας ενός παιδιού
Τα αδέλφια Μπάμπης και Δημήτρης Δημητρόπουλος είχαν πάει για κυνήγι, μια δραστηριότητα στην οποίαν επιδίδονταν με πάθος. Υπερήφανοι, ύστερα από κάθε επιτυχημένη τους εξόρμηση, φωτογραφίζονταν με τα θηράματα και τις σχετικές εικόνες κοινοποιούσε στο λογαριασμό του στο facebook ο 54χρονος Μπάμπης Δημητρόπουλος. Τα δύο αδέλφια φαίνεται πως παρασύρθηκαν από τον χείμαρρο, με αποτέλεσμα ο Μπάμπης Δημητρόπουλος να χάσει τη ζωή του, ενώ ο Δημήτρης, μέχρι αυτή την ώρα θεωρείται αγνοούμενος.
Ο Μπάμπης Δημητρόπουλος – Μέχρι αυτή την ώρα αγνοείται ο αδερφός του Δημήτρης
Στο Θριάσιο νοσοκομείο εκτυλίχθηκαν εικόνες αρχαίας ελληνικής τραγωδίας κατά την αναγνώριση του νεκρού. Η μητέρα του Μπάμπη Δημητρόπουλου προσπαθούσε να παρηγορήσει τις δύο κόρες του και εγγονές της, λέγοντάς τους «να φανείτε δυνατές, σκεφτείτε ότι εγώ έχασα το παιδί μου». Την ίδια ώρα η οικογένεια του Δημήτρη περνούσε στιγμές αγωνίας, περιμένοντας να μάθει τι απέγινε ο άνθρωπός της.
Ο 57χρονος Σεραφείμ Γκορτζάς με καταγωγή από το χωριό Δαφνοσπηλιά της Καρδίτσας, πρώην τεχνίτης δικτύου του ΟΤΕ είναι το τρίτο από τα 15 θύματα που έχουν αναγνωριστεί. «Ω Θεέ μου» αναφώνησε ο γιος του μόλις αντίκρισε το πτώμα κατά την οδυνηρή διαδικασία της αναγνώρισης. Συγγενείς αλλά και πολλοί φίλοι του εκλιπόντος βρίσκονταν από νωρίς στο νοσοκομείο, ελπίζοντας ότι ο Σεραφείμ θα είχε επιβιώσει.
Ο Σεραφείμ Γκόρτζας, πρώην τεχνικός του ΟΤΕ
Βάσει των πρώτων αναφορών για τα θύματα, ήδη από το πρωί της Τετάρτης γινόταν λόγος για τους εξής ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πλημμύρας:
– Γυναίκα 82 ετών, νεκρή στο σπίτι της στην οδό Κοροπούλη στη Μάνδρα Αττικής.
– Ηλικιωμένος άνδρας, νεκρός στο σπίτι του στην οδό Αγαμέμνωνος, επίσης στη Μάνδρα.
– Άνδρας, 65 ετών περίπου βρέθηκε σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου στη Μάνδρα.
– Άνδρας, περίπου 50 ετών, στο 3ο χλμ της Λεωφόρου Αθηνών-Θηβών, στη Μάνδρα.
– Γυναίκα, εγκλωβισμένη μέσα σε αυτοκίνητο, στην οδό Αίαντος, στη Μάνδρα.
– Άνδρας, στο Ψαλίδι της Μάνδρας, ανευρέθη σε ανοιχτό χώρο.
– Γυναίκα 95 ετών, η σορός της οποίας εντοπίστηκε στο σπίτι της, στη οδό Στρατηγού Ρόκα, στη Μάνδρα.
– Δύο άνδρες, 55 και 80 ετών, προηγουμένως αγνοούμενοι από την Μάνδρα, ανασύρθηκαν νεκροί στη θαλάσσια περιοχή Ελευσίνας και ΕΛΠΕ Ασπροπύργου.
Η καταγραφή των ζημιών
Μπορεί από σήμερα να ξεκινάει η επίσημη καταγραφή των ζημιών στη Νέα Πέραμο, τη Μάνδρα και τη Μαγούλα όμως τα πρώτα στοιχεία και οι κατά προσέγγιση εκτιμήσεις, είναι αποκαρδιωτικά. Το γεγονός ότι χρειάστηκε να σχηματιστούν 100 συνεργεία της Πυροσβεστικής, να επιληφθούν σε περισσότερες από 600 κλήσεις για βοήθεια σε σπίτια και καταστήματα και να απεγκλωβίσουν μέχρι αργά χθες το βράδυ 86 άτομα από οχήματα και οικήματα αποτυπώνει το μέγεθος της ζημιάς.
Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι συνολικά περισσότερα από 500 σπίτια και καταστήματα υπέστησαν ζημιές, πολλά εκ των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ορμητικά νερά.
Άλλωστε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής, σε 390 περιπτώσεις τα συνεργεία έκαναν αντλήσεις υδάτων. Πάντα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα περίπου 200 ήταν καταστήματα και επαγγελματικοί χώροι όπως βιοτεχνίες ή αποθήκες και τα υπόλοιπα σπίτια που κατοικούνταν. Ζημιές έχουν υποστεί και αρκετά εργοστάσια στην περιοχή όπως και μεγάλες αποθήκες σούπερ μάρκετ – συνολικά περισσότερα από 10 – ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές σχεδόν σε όλο το οδικό δίκτυο της Μάνδρας και της Νέας Περάμου. Ουσιαστικά δεν υπάρχει δρόμος σε αυτές τις δύο περιοχές που δεν έχει υποστεί ζημιά ή δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των οχημάτων που υπέστησαν ζημιές ή παρασύρθηκαν από τους χειμάρρους. Κανείς δεν είναι σε θέση να πει με ακρίβεια τον αριθμό όμως υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 300. Τα Ι.Χ αυτοκίνητα, καταστράφηκαν ή έπαθαν ζημιές από την εισροή υδάτων είναι διαφορετικά από τα περισσότερα από 20 φορτηγά που παρασύρθηκαν ή υπέστησαν ζημιές και τα πάνω από πέντε λεωφορεία.
Μεγάλος είναι ο αριθμός των σκαφών που βούλιαξαν ή υπέστησαν ζημιές στο λιμάνι της Νέας Περάμου. Οι εκτιμήσεις λένε ότι μεγάλος αριθμός θάφτηκε κάτω από τόνους λάσπης που κατέβασε το ρέμα ενώ άλλα βούλιαξαν από τα ορμητικά νερά ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τα 50.
Ήδη από νωρίς σήμερα το πρωί, συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές καταγράφοντας τις ζημιές που έχουν υποστεί επιχειρήσεις. Την καταγραφή που αφορά στις ζημίες που υπέστησαν τα σπίτια των κατοίκων, πραγματοποιούν οι δήμοι και οι οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες θα δοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών. Στην αρμοδιότητα των δήμων είναι και η καταγραφή των ζημιών σε φυτικές και ζωικές παραγωγές ενώ τις αποζημιώσεις αναλαμβάνει ο ΟΓΑ – ΕΛΓΑ.