Κύρια θέματα, Αιγαίο-Αν. Μεσόγειος • 13/03/2021
Noble Dina: Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κύπρος προστατεύουν τις ΑΟΖ - Για πρώτη φορά συμμετέχουν οι Γάλλοι
Σενάρια αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Εκτενές αφιέρωμα τονίζοντας το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε από κοινού από Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ, Γαλλία και Ισραήλ, εφαρμόζοντας ανθυποβρυχιακές αποστολές και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με σκοπό την υπεράσπιση των ΑΟΖ των τριών χωρών (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) δυνητικών και ανακηρυγμένων.
Για πρώτη φορά συμμετείχε η Γαλλία
Το Ισραήλ συμμετέχει τακτικά σε στρατιωτικές ασκήσεις μαζί με τις ΗΠΑ και την Ελλάδα αλλά ήταν η πρώτη φορά που η Γαλλία συμμετείχε στη ναυτική άσκηση, ενώ υπάρχει αυξημένη ένταση στη Μεσόγειο.
Είναι σαφής ο συμβολισμός που ήθελε να περάσει το Παρίσι.
Οι ασκήσεις ήταν μέρος της ετήσιας τριμερούς άσκησης Noble Dina και περιλάμβανε πολεμικά πλοία και ελικόπτερα.
Το ισραηλινό Ναυτικό συμμετείχε με φρεγάτες κλάσης Sa’ar 4.5 εξοπλισμένες με ανθυποβρυχιακά συστήματα όπως και με υποβρύχια κλάσης Dolphin 2.
Το ελληνικό ΠΝ δήλωσε πως οι κύριοι αντικειμενικοί σκοποί της άσκησης επικεντρώθηκαν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και απειλών σε θαλάσσιο περιβάλλον και στην προώθηση του επιπέδου συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης των τριών Ναυτικών.
Η άσκηση «κάλυψε» τα νότια άκρα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Η άσκηση έλαβε χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κρητικό Πέλαγος στο νότιο τμήμα του Αιγαίου. Σύμφωνα με την IDF, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της άσκησης καταναλώθηκε σε ανθυποβρυχιακές αποστολές, άλλα σενάρια έρευνας και διάσωσης και αντιαεροπορικής προστασίας εξασκήθηκαν επίσης.
Αν και το ισραηλινό Ναυτικό είναι σχετικά μικρό συγκρινόμενο με τους άλλους κλάδους της IDF corps, έχει μια μεγάλη περιοχή να προστατέψει μετά την επέκταση της ΑΟΖ της χώρας από τα 40 μίλια στα 150 μίλια τέσσερα χρόνια πριν.
«Αυτές οι ασκήσεις είναι ύψιστης σημασίας για την ενίσχυση των σχέσεων του ισραηλινού Ναυτικού με ξένα Ναυτικά που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα» δήλωσε ο Ναύαρχος Eyal Harel, επικεφαλής των Ναυτικών Επιχειρήσεων.
Έντονη είναι η ενόχληση των Τούρκων για την άσκηση αυτή αλλά και για αυτήν που θα πραγματοποιηθεί σε λιγες ημέρες από κοινού από την ΠΑ και την Βασιλική Σαουδαραβική Αεροπορία.
Λίγες πριν προσγειωθούν τα έξι F-15 της Σαουδικής Αραβίας στη Σούδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να κρύψει την δυσαρέσκεια της Άγκυρας για το «Μάτι του Γερακιού».
«Λυπούμαστε που η Σαουδική Αραβία ασχολείται τώρα με μια κοινή άσκηση με την Ελλάδα. Δεν θα θέλαμε να δούμε τη Σαουδική Αραβία σε μια τέτοια διαδικασία αποφάσεων. Φυσικά, θα το συζητήσουμε εκ νέου με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Από την Τετάρτη τα μεταγωγικά αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας μετέφεραν το προσωπικό εδάφους, ιπταμένους και αναλώσιμα που θα χρειαστούν για τα έξι F-15 όπου αναμένονται το Σάββατο στη Κρήτη.
Από τις 16 έως τα τέλη Μαρτίου τα έξι μαχητικά της Σαουδικής Αραβίας θα απογειώνονται από την 115 Πτέρυγα Μάχης για να πραγματοποιήσουν αεροπορικά πολεμικά σενάρια που θα εκτυλίσσονται στο FIR Αθηνών.