Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 26/04/2021 - 10:58
Ν.Μπαχτσελί: «Δεν είναι το τέλος του κόσμου αν βγούμε από το ΝΑΤΟ - Υπήρχαμε πολύ πριν από αυτό»!
Οργισμένοι στην Άγκυρα: «Να φύγουν οι αμερικανικές σημαίες από το Ιντσιρλίκ»
Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
την αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ καθώς δήλωσε ότι «Υπήρχαμε ως Τουρκία όταν το ΝΑΤΟ δεν υπήρχε, ακόμα κι αν δεν είμαστε σε αυτήν τη δομή, δεν είναι το τέλος του κόσμου».
Ο Ν.Μπαχτσελί δεν είναι απλά ένας πρόεδρος κόμματος, είναι ο κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν που σημαίνει ότι δεν μιλάει από μόνος του.
Ο Μπαχτσελί προαναγγέλλει την αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ
Στο WarNews247 έχουμε έγκαιρα αποκαλύψει την πορεία της Τουρκίας εκτός ΝΑΤΟ προς… Ανατολάς κάτι που θα αναβαθμίσει κατακρυφα την γεωπολιτική και οικονομική διάσταση της Ελλάδας που θα αποτελεί το τελευταίο σύνορο του ΝΑΤΟ αν η Τουρκία αποσυρθεί.
από την χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Θα αφαιρεθούν οι αμερικανικές σημαίες στη βάση του Ιντσιρλίκ μετά το σκάνδαλο της Γενοκτονίας;»
Εξοργισμένη η Άγκυρα: Πρώτο χτύπημα κατά των Αμερικανών το Ιντσιρλίκ;
Η Άγκυρα έχει κυριολεκτικά «αφρίσει» και τα τουρκικά ΜΜΕ εκφράζουν την διάθεσή της για σοβαρά αντίποινα και στην ουσία απλώς δημιουργούν το «κλίμα» για ότι συμβεί… προσεχώς.
«Το σκάνδαλο του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με την «Γενοκτονία» επαναφέρει για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη το «Ίντσιρλίκ και την δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων» (έτσι το λένε με εύσχημο τρόπο οι Τούρκοι)»
Και συνεχίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ «Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την φράση «Η Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915» και μετά την χρήση της έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τα αντίποινα που θα μπορούσε να εφαρμόσει η Τουρκία.
Η βάση του Ιντσιρλίκ στα Άδανα τέθηκε για άλλη μια φορά στην ατζέντα της συζήτησης καθώς η παρουσία της Τουρκίας εκεί στοιχίζει κάποιους πόρους»
«Μια παρόμοια ένταση που άνοιξε τη συζήτηση για την βάση του Incirlik σημειώθηκε μετά την «ειρηνευτική επιχείρηση» (έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι την εισβολή) της Κύπρου το 1974.
Οι ΗΠΑ, το Φεβρουάριο του 1975 άρχισαν το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, η Τουρκία είχε σταματήσει μονομερώς ως απάντηση την εφαρμογή διμερών συμφωνιών για τις αμερικανικές βάσεις. Είχε ανασταλεί η αμερικανική χρήση σε 21 βάσεις και εγκαταστάσεις στην Τουρκία.»
Τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ
«Στα σχόλια που έγιναν στον αμερικανικό τύπο, αναφέρεται ότι η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη προκειμένου να τεθεί η βάση στην ημερήσια διάταξη και συνεπώς μόνο απαγορεύσεις μπορούν να τεθούν προς συζήτηση.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά την απόφαση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων κινητοποιεί την Τουρκία να επιβάλει ορισμένες κυρώσεις ως απάντηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από το παρασκήνιο, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μπεστέπε, με κύριο θέμα το ψήφισμα του Μπάιντεν για την Γενοκτονία των Αρμενίων και τις δηλώσεις για την Κωνσταντινούπολη, στο κείμενο της απόφασης θα υπάρξει απάντηση στον ίδιο τόνο από την Τουρκία».
Όταν έκλεισε το Ιντσιρλίκ το 1975
Να σημειώσουμε ότι η βάση του Ιντσιρλίκ έκλεισε για τους Αμερικανούς στις 25 Ιουλίου 1975 και όχι μόνο. Τότε είχαν κλείσει όλες οι αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία και η χρήση τους πέρασε αποκλειστικά στην τουρκική Αεροπορία.
Αυτή ήταν τότε η τουρκική απάντηση στο αμερικανικό εμπάργκο όπλων που είχε ψηφιστεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.
Η απόφαση έλεγε τότε «λόγω της χρήσης αμερικανικού εξοπλισμού κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974 στην Κύπρο.
Τότε η βάση του Incirlik και η βάση της Σμύνρης παρέμειναν ανοιχτές σε ότι αφορούσε το ΝΑΤΟ αλλά όλες οι μη-ΝΑΤΟϊκές δραστηριότητες είχαν απαγορευτεί.
Μετά την άρση του εμπάργκο από το Κογκρέσο τον Σεπτέμβριο του 1970 και την αποκατάσταση της στρατιωτικής και ναυτικής βοήθειας στην Τουρκία, οι κανονικές λειτουργίες επανήλθαν και οι ΗΠΑ υπέγραψαν με την Τουρκία την Defense and Economic Cooperation Agreement (DECA) στις 29 Μαρτίου του 1980.
Στην Τουρκία ζητούν τώρα «να ανοίξει συζήτηση για την παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»
Χρησιμοποιούν μάλιστα τα παραδείγματα της Ελλάδας και της Γαλλίας, όταν η Ελλάδα αποχώρησε από τη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή στην Κύπρο του 1974, που επέστρεψε το 1980 και όταν η Γαλλία αποχώρησε από τη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ το 1966, αλλά επέστρεψε στις 3 Απριλίου 2009.