Νέες γεωπολιτικές εξελίξεις έχουμε ξαφνικά από την στροφή του Βερολίνου προς Μόσχα. Στην ουσία έχουμε ξανά μια συμμαχία με μεγάλο «βάθος.
Μια αντιπροσωπεία στελεχών μεγάλων γερμανικών εταιρειών συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια αλλαγή της στάσης του Βερολίνου απέναντι στη Ρωσία. Οι κυρώσεις προφανώς σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν.
Οι επισκέψεις αντιπροσωπειών αυτού του είδους δεν είναι ασυνήθιστες. Μερικές φορές είναι ρουτίνα, μερικές φορές είναι απλά ανταπόδοση άλλων επισκέψεων, περιστασιακών χωρίς σημασία.
Στην περίπτωση όμως των σχέσεων Ρωσίας-Γερμανίας, αυτές οι συνεδριάσεις είναι πάντα δυνητικά τρομερά σημαντικές.
Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε επίσης ότι πριν λίγες ημέρες ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, παλιός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, εξελέγη πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλες οι κινήσεις στην γεωπολιτική και ενεργειακή σκακιέρα έχουν την σημασία τους.
Μετά από δώδεκα χρόνια εμπλοκής στους αγωγούς Nord Stream της ρωσικής Gazprom ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας είναι ο επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου του δημόσιου πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, στην Αγία Πετρούπολη.
Η Rosneft, ελέγχεται κατά 50% από το ρωσικό κράτος…
Περιλαμβάνεται στις εταιρείες στις οποίες η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις για το ουκρανικό. Διευθύνεται από τον Ιγκόρ Σετσίν, στενό συνεργάτη του Βλάντιμιρ Πούτιν με μεγάλη επιρροή, ο οποίος θα τελεί πλέον -τυπικά- υπό την επίβλεψη του Σρέντερ.
«Προβλέπω ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας Ρώσος πρόεδρος ο οποίος θα βγάλει την Κριμαία από την Ρωσία», δήλωσε ο Σρέντερ. Και κάλεσε το Βερολίνο να μην ασκεί μεγάλη πίεση στη Μόσχα επισημαίνοντας τον κίνδυνο να απομακρυνθούν οι δύο χώρες.
«Υπό το φως της κοινής μας ιστορίας», είπε, «πολλοί Ρώσοι έχουν απογοητευθεί με την στάση της Γερμανίας ιδιαίτερα στο θέμα της πολιτικής των κυρώσεων»…
Η Γερμανία καίγεται για τον αγωγό Nord Stream 2.
O Αγωγός Φυσικού Αερίου Nord Stream II θα είναι υποθαλάσσιος και θα αρχίζει από την Ρωσία και θα καταλήγει στην Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Θα καλύπτει απόσταση 1200 χιλιομέτρων και θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει ετήσια στην Ευρώπη 55 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Και ξαφνικά οι γερμανο-ρωσικές σχέσεις αποκτούν «νέο αέρα».
Η BMW θα κατασκευάσει εργοστάσιο στη Ρωσία
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW προτίθεται να κατασκευάσει στη Ρωσία ένα πλήρες εργοστάσιο αυτοκινήτων και αυτό που απομένει είναι να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην κατασκευή μόνη της ή σε συνεργασία με κάποια άλλη εταιρεία.
Το εργοστάσιο προβλέπεται να κατασκευαστεί στην βιομηχανική ζώνη της περιοχή Καλίνινγκραντ και το κόστος του έργου σύμφωνα με την εφημερίδα Vedomsoti θα είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
«Στην Ρωσία υπάρχουν μερικές βιομηχανικές-τεχνολογικές ζώνες στις οποίες κατασκευάζονται αυτοκίνητα, όπως της Μόσχας, της Κάλουγκα της Αγίας Πετρούπολης, του Καλίνιγκραντ, δήλωσε ο επίτιμος αντιπρόεδρος της BMW, Χέντρικ φον Κιουνχάιμ. «Μελετήσαμε όλες τις τοποθεσίες και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο λήψης αποφάσεων» δήλωσε ο Χέντρικ φον Κιουνχάιμ, διευκρινίζοντας ότι ‘η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες ή μήνες».
Η εφημερίδα Vedomosti αναφέρει ότι από το 1999, η BMW κατασκευάζει περίπου 40000 αυτοκίνητα ετησίως, (διάφορα μοντέλα) στο εργοστάσιο του Καλίνιγκραντ «Αυτοτόρ».
Η πιο προφανής εναλλακτική λύση για τη Γερμανία ήταν πάντα η Ρωσία, είτε μέσω της συμμαχίας είτε μέσω κατάκτησης…ιστορικά .
Η Γερμανία χρειάζεται απεγνωσμένα τις ρωσικές πρώτες ύλες. Χρειάζεται επίσης την ρωσική αγορά να είναι πολύ πιο ισχυρή από όσο είναι, ώστε να μπορεί να αγοράσει περισσότερα γερμανικά προϊόντα.
Αλλά η Ρωσία είναι ανίκανη για ταχεία οικονομική ανάπτυξη χωρίς εξωτερική βοήθεια και με την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, χρειάζεται ταχεία επενδυτική βοήθεια για να σταθεροποιήσει την οικονομία της.
Η Γερμανία θέλει να επιτύχει η οικονομία της Ρωσίας και αυτό που προσφέρει στην Ρωσία είναι το κεφάλαιο, την τεχνολογία και την διοίκηση.
Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία μπορεί να προσφέρει πρώτες ύλες και εργατικό δυναμικό.
Μια ευθυγράμμιση με τη Ρωσία θα μπορούσε να τοποθετήσει ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη στην τροχιά επιρροής της Γερμανίας.
Με τον τρόπο που να πηγαίνουν τα πράγματα ορθά , λαμβάνοντας υπόψη τις εναλλακτικές λύσεις της Γερμανίας, η ρωσική επιλογή είναι πιο δαπανηρή γεωπολιτικά αλλά παρά πολύ πιο κερδοφόρα.
Αλλά η Γερμανία έχει πρόβλημα σήμερα με τη Ρωσία . Κάθε προηγούμενη προσπάθεια ευθυγράμμισης ή κατάκτησης απέτυχε. Η οικοδόμηση της ρωσικής οικονομίας για τη δημιουργία μιας ισχυρής αγοράς γερμανικών αγαθών θα ωφελήσει βεβαίως και τις δύο χώρες, αλλά θα μετατοπίσει επίσης την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη.
Αυτή τη στιγμή, η Γερμανία είναι στρατιωτικά αδύναμη και οικονομικά ισχυρή. Η Ρωσία είναι οικονομικά σε μέτρια κατάσταση και πανίσχυρη στρατιωτικά .
Μια ευθυγράμμιση με τη Γερμανία θα μπορούσε να ενισχύσει δραματικά την οικονομία της Ρωσίας, και μαζί της, τη στρατιωτική της δύναμη.
Έχοντας απομακρυνθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την στυγνή τους στρατιωτική εξουσία στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή χερσόνησο, η Γερμανία θα μπορούσε να βρεθεί στην παλιά της θέση με ευάλωτη ρωσική εξουσία, αλλά χωρίς συμμάχους κατά της Ρωσίας.
Βραχυπρόθεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πιο ευάλωτες σε μια κυκλική ύφεση και η εχθρότητα προς τη Γερμανία θα αυξάνεται στην Ευρώπη ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη.
Η Κίνα αντιμετωπίζει εσωτερικές προκλήσεις της δικής της εμβέλειας .
Υπάρχουν λοιπόν λίγες επιλογές και μία από αυτές είναι η Ρωσία, αν και η Ρωσία είναι ιστορικά η πιο επικίνδυνη επιλογή για τη Γερμανία.