Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ν. Δένδιας: "Εύχομαι να μην χρειαστεί να στείλουν δυνάμεις τα ΗΑΕ εναντίον της Τουρκίας - Υπάρχει Αμυντική Συνθήκη"

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον απόηχο τουρκικής κλιμάκωσης με έναρξη ερευνών εντός Κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως είχαμε χτες ενημερώσει, η Άγκυρα εξέδωσε άδειες στην τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ για τρεις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα επιβεβαιώθηκε ο φόβος που είχε εκφράσει εξαρχής το WarNews247 καθώς οι τρεις άδειες αφορούν σημαντικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ .

Αυτό είναι η αρχή. Ο Ν. Δένδιας γνωρίζει καλά πως ο κίνδυνος διάχυσης της κλιμάκωσης από την Κυπριακή ΑΟΖ είναι εφικτός. Άλλωστε δεν θα αργήσει η στιγμή που οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν ξανά να προκαλέσουν την Ελλάδα με έρευνες στα 6 ν. μ. από Ρόδο ή  Καστελόριζο.

Kίνηση κλιμάκωσης από Άγκυρα

Πιο αναλυτικά, ως πρώτο βήμα προς μια ουσιαστική κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται αντιληπτό στην Αθήνα το πρόσφατο αίτημα της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ) προς το υπουργείο Ενέργειας για έρευνες στα ανοιχτά της Σελεύκειας Ισαυρίας (Σιλιφκέ) στη νότια Τουρκία.

Πρόκειται για περιοχή στην οποία δεν περιλαμβάνονται μόνο τμήματα των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, αλλά και σημαντικό κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ στο βόρειο, κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Η ενέργεια αυτή λογίζεται, επίσης, ως τμήμα από τα «προεόρτια» της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει και της φιέστας που προετοιμάζεται στις 20 Ιουλίου στα Κατεχόμενα, κατά τη θλιβερή επέτειο του Αττίλα, αυτή τη φορά με επίκεντρο τα Βαρώσια.

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι στην παρούσα φάση αναμένεται ότι οι Τούρκοι θα περιοριστούν στις σεισμικές έρευνες και δεν θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση το σύνολο των πλωτών γεωτρύπανων της ΤΡΑΟ πλέει στη Μαύρη Θάλασσα ή βρίσκεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά για συντήρηση.

Αντιθέτως, το «Ορούτς Ρέις» βρίσκεται σε απόσταση βολής από την Κυπριακή Δημοκρατία και την ανατολική Μεσόγειο.

Mια νέα κρίση δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν χάνουν ευκαιρία να υπογραμμίζουν τις προθέσεις τους για τα Κατεχόμενα και τη στάση τους έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χθες, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι επανέλαβε ότι η Τουρκία ως «μητέρα πατρίδα» στηρίζει τη διχοτομική λύση του ψευδοκράτους.

«Η χώρα μας δεν ξεχωρίζει τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα από τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα υποχωρήσουμε από αυτή την αποφασιστική στάση μας. Αν θα ξαναγίνουν διαπραγματεύσεις, αυτό δεν θα γίνει μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μόνο με δύο κράτη. Τα δύο κράτη είναι ίσα, είναι κυρίαρχα, είναι ανεξάρτητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οκτάι.

Σε αυτήν τη μάλλον όχι ιδιαίτερα εποικοδομητική ατμόσφαιρα, δεν είναι τυχαίες και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο 25ο συνέδριο του Economist. Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι πράγματι οι εντάσεις φέτος είναι χαμηλότερες. Ωστόσο, σημείωσε, ότι «αν και αντιμετωπίζουμε μικρότερες εντάσεις, λυπούμαι που λέω ότι δεν έχω δει απτές αποδείξεις της αλλαγής της συμπεριφοράς της Τουρκίας, αλλά και των πεποιθήσεών της. Δηλαδή, απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και συμμορφώνεται με τους κανόνες».

Ο Ν. Δένδιας σημείωσε ότι «υπάρχει μία ημερομηνία-σταθμός ενώπιον μας για να δούμε το επίπεδο των εντάσεων. Και αυτή είναι η 20ή Ιουλίου. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο και την κατοχή του βορείου τμήματος της Δημοκρατίας της Κύπρου. Αυτό που θα συμβεί; Θα το δούμε».

“Εύχομαι να μην χρειαστεί να στείλουν δυνάμεις τα ΗΑΕ”

Λίγο αργότερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας έδωσε και δεύτερη συνέντευξη στέλνοντας ευθεία προειδοποίηση στην Άγκυρα να “μην δοκιμάσει τις ελληνικές αντοχές γιατί υπάρχει και αμυντική συμφωνία σε ισχύ με τα ΗΑΕ”.

Στην ερώτηση της Όλγας Τρέμη “Αν υπάρξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο από τουρκικό πολεμικό πλοίο, θα είναι παρόντες τα ΗΑΕ;”. Ο Ν. Δένδιας είπε τα εξής:

“Υπάρχει συμφωνία αμυντικής συνδρομής υπογεγραμμένη. Πέρσι τα ΗΑΕ έστειλαν ή 4 ή 6 πλήρως εξοπλισμένα F-16 Block 60, στο αεροδρόμιο των Χανίων. Εύχομαι ότι τίποτα δεν θα χρειαστεί που να οδηγήσει σε υλοποίηση της υπάρχουσας συμφωνίας αμοιβαίας συνδρομής. Αλλά η συμφωνία υπάρχει”.

Επιπλέον τόνισε:

  • Θέλω να είμαι δίκαιος με τις ΗΠΑ. Παρά τη σχέση του κ. Τραμπ και του Προέδρου Ερντογάν, οι ΗΠΑ εμπόδισαν την Τουρκία σε ένα βαθμό να παρεκτραπεί. Θα αδικήσω διαφορετικά τον κ. Πομπέο. Όμως περιμένουμε περισσότερα από την παρούσα administration.
  • Δεν θυμάμαι πόσες φορές είδα τον κ. Πομπέο το διάστημα των 18 μηνών που συνυπηρετήσαμε. Δεν νομίζω ότι σε όλη την ελληνική ιστορία έχει υπάρξει ξανά τέτοιο επίπεδο συνεννόησης μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ.
  • Η Γαλλία ιστορικά, τουλάχιστον από το 1974 και μετά, υπήρξε πάντα παρούσα, πάντα φίλη της Ελλάδας, πάντα χώρα που διευκόλυνε και εξυπηρέτησε την πατρίδα μας στις δύσκολες στιγμές. Δεν μπορούμε να το ξεχνάμε. Και δεν πρέπει να το ξεχάσουμε.
  • Η χώρα μας, εφόσον η Βόρεια Μακεδονία τηρεί τις δεσμεύσεις της, πρέπει να τηρήσει τις δικές της. Αλλά όταν η άλλη χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της στο διηνεκές και εμείς δεν πρέπει να τηρήσουμε τις δικές μας.
  • Στη διεθνή σκηνή, στη ευρεία κλίμακα έχουμε διαβάσει τα πράγματα σωστά, με τη στενή μας σχέση με τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και με το Ισραήλ.
  • Το έχω πει και στους ίδιους τους Γερμανούς καθαρά. Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία της πώλησης των υποβρυχίων είναι μία λάθος ιστορία. Διότι η Γερμανία συμφώνησε να πουλήσει τα υποβρύχια στην Τουρκία το 2009, αλλά ήταν άλλη η Τουρκία.\
  • Η Χάγη είναι ένας πολύ μακρινός τόπος. Για να φτάσουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα πρέπει πρώτα να έχουμε συμφωνήσει με την Τουρκία τι θα κριθεί.
  • Η Λιβύη δεν κύρωσε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το Λιβυκό Κοινοβούλιο δεν το έχει κυρώσει, και μας το θύμισε ο Πρόεδρός του στην Αθήνα για πολλοστή φορά όταν ήταν εδώ μετά από πρόσκληση του κυρίου Τασούλα.

Tags
Back to top button