Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πέραν του Αιγαίου, στο οποίο επικεντρώνουν οι Τούρκοι τις προκλήσεις τους και εγείρουν συνεχώς αξιώσεις σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, λαμβάνουν τα… μέτρα τους και στην περιοχή του Έβρου, καθώς το ενδεχόμενο διείσδυσης μέσω του ποταμού στα χερσαία σύνορα της χώρας από εχθρικά στρατεύματα είναι πάντοτε υπαρκτό.
Τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έχει επιδείξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή του Έβρου κάνοντας συνεχώς ασκήσεις. Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πώς γενικώς μετά την κρίση στη Συρία η αμυντική γραμμή της γειτονικής χώρας στον Έβρο έχει αποδυναμωθεί, λόγω της μεταφοράς μονάδων τεθωρακισμένων και Πυροβολικού στα νοτιοανατολικά σύνορα της, εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος.
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων στο πέρασμα του Έβρου, έστω και αν πιθανώς εξηγείται ως κάλυψη του κενού από την απόσυρση δυνάμεων, έχει προκαλέσει την ανησυχία των Ελλήνων επιτελούν οι οποίοι δίνουν ιδιαίτερη βάση, καθώς το ποτάμι υπάρχει στα σχέδια των Τούρκων, όπως και το Αιγαίο. Μην ξεχνάμε το σχέδιο «Βαριοπούλα» που η προβοκάτσια και η ελληνοτουρκική κρίση θα ξεκινούσε με «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο και στον Έβρο.
Ο ελληνικός Στρατός λοιπόν, παρά την οικονομική κρίση, κάνει και αυτός με τη σειρά του ασκήσεις όχι μόνο απόκρουσης της απειλής, αλλά και περάσματος στην αντίπερα όχθη. Μία εξ αυτών ήταν και η δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε από το Δ΄ Σώμα Στρατού με την ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «ΕΒΡΟΣ») μεταξύ 3 και 7 Ιουλίου.
Ο σχηματισμός πραγματοποίησε εκπαίδευση σε αντικείμενα αναγνώρισης και εξασφάλισης ακτής, κατασκευής ελαφράς σχεδίας, κατασκευή γέφυρας μεταφοράς οχημάτων και πεζογέφυρας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ΤΑΜΣ Βιαίας Διάβασης Ποταμού, που εκτελέσθηκε από την 31 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (31 Μ/Κ ΤΑΞ «ΚΑΜΙΑ»), η οποία ενισχύθηκε από Μηχανικό Μάχης της 1ης Στρατιάς (730 ΤΜΧ-Γ/Φ) και του Δ΄ ΣΣ (744 ΤΜΧ-Γ/Φ). Με αυτή την άσκηση εστάλη το μήνυμα στην Τουρκία πώς μπορούμε και εμείς να περάσουμε στην αντίπερα όχθη του Έβρου.
Όλες οι «επιθετικές» και αμυντικές ενέργειες, όπως απαιτείται, εκτελέστηκαν με κάλυψη Ειδικών Δυνάμεων που είχαν φροντίσει να εξασφαλίσουν τα περάσματα και τον χώρο της Βιαίας Διάβασης του Ποταμού. Είχαν επίσης την εναέρια κάλυψη.
Οι απειλές της Τουρκίας αντιμετωπίζονται ψύχραιμα μεν, με αποφασιστικότητα δε από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που φροντίζουν να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Δεν αρκεί η παρουσία στο Αιγαίο, που προφανώς λόγω της τεράστιας ακτογραμμής και των πολλών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων είναι ο Νο1 φόβος πρόκλησης αποβατικής ή επιθετικής ενέργειας, αλλά η εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε κάθε σημείο της χώρας και ειδικά όταν απέναντι βρίσκεται η Τουρκία.
Δείτε φωτογραφίες από τη Βιαία Διάβαση του Ποταμού: