Υπό άκρα μυστικότητα διεξάγονται ασκήσεις σε κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο με την συμμετοχή δεκάδων πολεμικών πλοίων. Μονάδες επιφανείας και όχι μονο του Πολεμικού Στόλου που παίρνουν μέρος στην Άσκηση «Αστραπή» που ξεκίνησε τα χαράματα της Τρίτης και είναι σε εξέλιξη σε όλο το Αιγαίο
Στην άσκηση συμμετέχουν φρεγάτες του ΠΝ ,ΤΠΚ αλλά και υποβρύχια σε εκτέλεση «Τακτικού Σεναρίου» στην περιοχή Μυρτώου η άσκηση ‘’ΑΣΤΡΑΠΗ 1/17’’ με συμμετοχή φρεγατών, πυραυλακάτων, υποβρυχίων, ελικοπτέρων και ομάδων της ΔΥΚ.
Στην άσκηση συμμετέχουν και Μαχητικά της ΠΑ σε συνδυασμό με ασκήσεις Αντιαεροπορικής Ετοιμότητας των Φρεγατών ,που σύμφωνα με πληροφορίες, όπως ενημερώνει το veteranos.gr, με τα σχέδια έχουν επανδρωθεί και με Ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων του Ναυτικού.
Tι δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς
Μεγάλες και ισχυρές πιέσεις δέχεται η Ελλάδα από την Τουρκία τόσο για την παράδοση των 8 στρατιωτικών όσο προφανώς και άλλα « θέματα» σε σχέση όμως με το Αιγαίο.
Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είπε σήμερα ότι «η Ελλάδα θέλει να έχει καλές σχέσεις με τους γείτονές της, και δεν θέλει εντάσεις με κανέναν, αλλά δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε καμία πίεση».
Σε ποια ακριβώς πίεση αναφέρεται ο ΥΠΕΞ της χώρας και τι παιχνίδι λαμβάνει χώρα με αφορμή το σόου του Τούρκου ΑΓΕΕΔ από τις 29 Ιανουαρίου 2017;
Υπάρχουν νέες πιέσεις και αν ναι σε ποιους απευθύνονται ακριβώς και τι ζητούν;
Οι δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Ν.Κοτζιά ήρθαν ως απάντηση στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη δήλωση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος ο οποίος το πρωί της Πέμπτης είπε στον Έλληνα υπουργό άμυνας Πάνο Καμμένο ότι δεν έχει τις «αισθήσεις του», και «αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε, μην αφήνετε στον Θεό την ατυχία η οποία μπορεί να συμβεί και η οποία στη συνέχεια δεν θα την διορθώσετε», προκαλεί επικίνδυνα εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχέδιο δράσης .
Η αφορμή για την επιδείνωση των σχέσεων ήταν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας για την μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος .
«Είμαστε μια χώρα που πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη, στην συνεργασία με τους γείτονές μας. Είμαστε μια χώρα που δεν θέλει εντάσεις με κανέναν, αλλά εμείς δεν θα υποχωρήσουμε κάτω από την πίεση». Είπε ο Κοτζιάς .
«Θέλω να επαναλάβω ότι είμαστε μια χώρα που πιστεύει στο διεθνές δίκαιο, στους διεθνείς οργανισμούς, στις διεθνείς διαδικασίες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους. Είμαστε μια χώρα που προωθεί καλές σχέσεις με τους γείτονές της», είπε ο υπουργός.
«Είμαστε, επίσης, σε διαδικασία ανοίγματος ενός γενικού προξενείου στην πόλη Erbil στο Ιράκ, αναγνωρίζοντας το γεωστρατηγικό ρόλο που διαδραμάτισε η περιοχή έτσι κι αλλιώς.», κατέληξε ο επικεφαλής του υπουργείου εξωτερικών .
Πληροφορίες οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται ακόμα κάνουν λόγο για προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει νέο status quo, αλλάζοντας ακόμη και την συνθήκη της Λωζάννης για το καθεστώς 28 νησιών και νησίδων, διότι αυτό είναι η αιτία των τουρκικών κινήσεων .
Το «φωνάζουν» άλλωστε οι Τούρκοι συνεχώς λέγοντας ότι τα ελληνικά νησιά τους « πνίγουν» . Η επίσκεψη του του Τούρκου στρατηγού Χουλουσί Ακάρ δεν έγινε μόνο για τον εντυπωσιασμό των ακραίων εθνικιστών στο εσωτερικό της χώρας.
Αυτές είναι αφελείς εκτιμήσεις όταν μιλάμε για Τούρκους, σκοπός των οποίων είναι «επέκταση» , η εισβολή και γενικά η «κατάκτηση»…αυτό θέλουν, αυτό επιδιώκουν και θα πρέπει να το κατανοήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Τουρκική αντίδραση στο ελληνικό σχέδιο εποικισμού 28 νησιών
Ένα από τα επίμαχα ζητήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι το θέμα των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, λόγω των δεκάδων νησιών και νησίδων που βρίσκονται κοντά στην ηπειρωτική Τουρκία, αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι.
Επειδή όλες οι κινήσεις της Άγκυρας έχουν και λογική και αιτία , η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου ΑΓΕΕΔ αφορά την λογική ενός σχεδίου « μονομερούς επέκτασης» στο μισό Αιγαίο, διότι τα νησιά μας «τους πνίγουν»….. όπως λένε.
Αφορμή δόθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ναυτιλίας στις αρχές Ιανουαρίου σχετικά με τα σχέδια εποικισμού 28 μικρών νησιών του Αιγαίου τα οποία χαρακτήρισε ως «κατοικήσιμα» , προκαλώντας την οργή της Άγκυρας…που αλλιώς έχει σχεδιάσει τα πράγματα.
Με αφορμή τα Ίμια θα ξεκινήσει ένας «πόλεμος» με όλα τα μέσα για δεκάδες ελληνικά νησιά που «περικυκλώνουν» την τουρκική ηπειρωτική χώρα». Πρόκειται για την γνωστή «γερμανική θεωρία» του ζωτικού χώρου που για τους νέο-οθωμανούς είναι στο Αιγαίο .
Από τις 29 Ιανουαρίου, Τούρκοι και Έλληνες πολιτικοί και υπουργοί συνεχίζουν να συμμετάσχουν σε έναν «πόλεμο δηλώσεων» , καθώς η ένταση αυξάνεται μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο για τις βραχονησίδες των Ιμίων, οι οποίες αποτελούν «μήλο της έριδος» από τις δύο χώρες, γράφει η εφημερίδα hurriyetdailynews.com .
Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε το κρεσέντο ως γνωστόν κατηγορώντας τον υπουργός άμυνας κ. Πάνο Καμμένο.
Η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ για τον κ. Καμένο ότι «πρέπει να έρθει στα συγκαλά του» πυροδοτεί νέα ένταση ανάμεσα στην χώρα μας και την Τουρκία.
Τα νησάκια, που είναι γνωστά ως Ίμια στα ελληνικά και Καρντάκ στα τουρκικά, είναι δύο μικρά ακατοίκητα βράχια του Αιγαίου, που βρίσκονται ανάμεσα στα Δωδεκάνησα κοντά στην νοτιοδυτική ακτή της ηπειρωτικής Τουρκίας. Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν κοντά σε έναν πόλεμο το 1996 σε μια κλιμάκωση άνευ προηγουμένου, τονίζει το τουρκικό δημοσίευμα .
Στις παρατηρήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ο κ. Καμμένος έδωσε την απάντηση του επικρίνοντας τον με την έκφραση «γελοιότητες καουμπόη.Θέλουμε ειρήνη. Δεν ψάχνουμε για έναν πόλεμο ή για προβλήματα στο Αιγαίο. Αλλά δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε τουρκικό αεροσκάφος που δεν θα αναχαιτισθεί», δήλωσε ο κ. Καμμένος σύμφωνα με το Reuters.
Οι Τούρκοι παρουσιάζουν συνεχώς τα περιστατικά μετά την «επίσκεψη» του Τούρκου ΑΓΕΕΔ μέχρι την 31 Ιανουαρίου θέλοντας να κρατήσουν υψηλούς τόνους.
Επισήμαναν όμως ότι στις 31/1 όταν δύο σκάφη της ελληνικής πλησίασαν τα Ίμια «εισήλθαν σε τουρκικά χωρικά ύδατα, προκάλεσαν την παρέμβαση του τουρκικού λιμενικού το οποίο ανάγκασε τα ελληνικά πλοία να εγκαταλείψουν τουρκικά ύδατα» , αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, προβάλλοντας την «τουρκική ισχύ» .
Η ένταση επί των Ιμίων αυξήθηκε στον απόηχο της απόφασης ελληνικού δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα με την οποία αποφασίσθηκε η μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα .
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να επανεξεταστούν το ταχύτερο δυνατόν.
Η «επανεξέταση» όταν και εφόσον ξεκινήσει πραγματικά θα οδηγήσει ταχύτατα σε πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες με μεγάλες συνέπειες και για τις δύο πλευρές.
https://youtu.be/JHQgjxI5sFM?t=1