Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Mε το καλημέρα, «τίναξε στον αέρα» τη συνεδρίαση Eurogroup ο Β.Σόιμπλε προτού καν ξεκινήσει!

«Σήμερα δεν θα ασχοληθούμε εντατικά με την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν νέες καταστάσεις προς συζήτηση. Πρέπει να περιμένουμε. Είναι θέμα της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Έχουμε καθυστερήσει», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να προτρέξουμε. Δεν ξέρω τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχει κάνει όλα όσα έχει δεσμευθεί. Ο χρόνος γίνεται πιεστικός. Το ΔΝΤ θα τηρήσει αυτά που έχουν αποφασιστεί στο παρελθόν. Πρέπει να υλοποιηθούν όλα. Έχουμε δυσκολίες και διαφωνίες. Είμαι αισιόδοξος, αλλά σήμερα δεν θα πάρουμε σοβαρές αποφάσεις. Δεν έχω την πρόθεση να κάνω την δουλειά των Θεσμών. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει πράξη όσα έχει συμφωνήσει. Περιμένουμε…».

Και δεύτερη επιστολή έχει απευθύνει προς τους δανειστές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην οποία περιλαμβάνεται η πρόταση της ελληνικής πλευράς για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα μέτρα είναι:

1)Καθορισμός των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.

2)Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

3)Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

«Πόρτα» στο Βερολίνο από το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα: «Το χρέος δεν είναι βιώσιμο»

«Το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο, ακόμη κι αν υιοθετηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που προτείνει ο Β. Σόιμπλε», δηλαδή για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για περίοδο δέκα ετών. Αυτό αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ρητά και κατηγορηματικά, η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως το Ταμείο προετοιμάζει την οριστική του απόφαση για μη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους είναι βασική προϋπόθεση για την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθυστερήσεις και οι κωλυσιεργείες εκ μέρους των δανειστών για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης οφείλονται και στο θέμα αυτό αφού καταγράφεται πολιτική διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ντάισελμπλουμ φτάνοντας στο Eurogroup:

Θα ακούσουμε τους Ευρωπαίους και την ελληνική πλευρά. Θέλουμε την ευημερία στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι θα βρουμε τρόπο να πάρουμε τα μέτρα. Μίλησα με την Λαγκάρντ και με διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα. Πρέπει να πω ότι καταβάλλει πολλές προσπάθειες. Οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν πρέπει να είναι αξιόπιστες και να υπάρχει βιωσιμότητα του χρέους. Για την δεύτερη αξιολόγηση είπε: αυτό θα συζητήσουμε σήμερα. Στην Αθήνα δεν γίνονται συζητήσεις επι του παρόντος και πρέπει να ξαναρχίσουν σε ελληνικό έδαφος.

 

Tags
Back to top button