Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας
και μέλη του Κογκρέσου με επιστολή καλούν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκεν, να κατηγορήσει την Τουρκία για «βαριά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και για «δημοκρατική οπισθοδρόμηση».
Πρόκειται για την δεύτερη εισήγηση προς τον Τ.Μπάιντεν.
Λίγο πριν την άφιξη των Κούρδων η επιστολή
Όμως το αξιοσημείωτο είναι πως η επιστολή αυτή έρχεται σε ένα πολύ σημαντικό σημείο για την Τουρκία:
Σε λίγο
Τα κύρια αιτήματα των Κούρδων προς τον Μπάιντεν θα είναι η απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και η καθιέρωση της κουρδικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του τουρκικού κράτους στο Σύνταγμα του 2023 προκειμένου να υπάρξει ειρήνη, σε πρώτη φάση, μεταξύ Τουρκίας και PKK.
Ουσιαστικά όμως με την επιστολή αυτή Γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου περισφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Τουρκία και ειδικά τον Ερντογάν λίγο πριν την άφιξη των Κούρδων.
181 members of Congress, including the chair and ranking member of the House Foreign Affairs Committee, call on the Biden administration to hold Turkey accountable for its “gross violation of human rights” in a letter to .
AFK welcomes this letter.
— American Friends of Kurdistan (@AFKurds)
Η επιστολή Κογκρέσου για την Τουρκία
Πιο αναλυτικά, πάνω από 170 μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ μεταξύ των οποίων και εξέχουσες προσωπικότητες και πρόεδροι Επιτροπών, καλούν με επιστολή τους τον Υπουργό Εξωτερικών, Α.Μπλίνκεν, να κατηγορήσει και επίσημα την Τουρκία για “Βαριές Παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” και για «δημοκρατική οπισθοδρόμηση».
Το σημαντικό είναι πως η επιστολή έχει διακομματική υποστήριξη και περιέχει πολύ βαριές κατηγορίες για τον Τούρκο Πρόεδρο και για την κυβέρνηση του η οποία είναι είκοσι χρόνια στην εξουσία.
Αναφέρεται πως η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κινηθεί «για να αποδυναμώσει το δικαστικό σώμα της Τουρκίας, να εγκαταστήσει πολιτικούς συμμάχους σε θέσεις “κλειδιά” στο Στρατό και στις Μυστικές Υπηρεσίες, να καταργήσει την ελεύθερη ομιλία και τον ελεύθερο τύπο και να φυλακίσει εσφαλμένα πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και μειονότητες», ανέφερε.
Η νεοσύστατη διοίκηση του Μπάιντεν έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα φέρει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δημοκρατικά ζητήματα στον πυρήνα των σχέσεων στην αντιμετώπιση ξένων ηγετών
Η κυβέρνηση του Μπάιντεν αναμένεται να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία αργότερα μέσα στο έτος. Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η συνεργασία με τους συμμάχους θα βασίζεται στη Δημοκρατία και σε ένα όραμα που υποστηρίζει το κράτος δικαίου και όχι τη συναλλαγή.
Ο Μπάιντεν πρόσθεσε επίσης ότι η θεμελιώδης συζήτηση για το μέλλον θα είναι μεταξύ των υποστηρικτών της αυτοκρατίας και εκείνων που κατανοούν τη δημοκρατία ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις.
«Τα στρατηγικά ζητήματα έχουν δικαίως λάβει σημαντική προσοχή στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά η σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η δημοκρατική οπισθοδρόμηση που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία είναι επίσης σημαντικές ανησυχίες», αναφέρει η επιστολή των μελών του Κογκρέσου.
Η επιστολή καλεί επίσης τον ΥΠΕΞ να ρυθμίσει τη σχέση με την Τουρκία σύμφωνα με τη συμπεριφορά του Τουρκίας .
“Ενώ είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον για τις ΗΠΑ και την Τουρκία να παραμείνουν στρατηγικοί σύμμαχοι και να επιδιορθώσουν τις διαφορές μεταξύ τους, πιστεύουμε ότι οι αλλαγές στον Πρόεδρο Ερντογάν και τη συμπεριφορά του κόμματός του είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση αυτής της σχέσης”, ανέφεραν τα μέλη του Κογκρέσου.
“Η κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν έφερε ακόμη και το στυλ της στους δρόμους της πρωτεύουσας του έθνους μας, όταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν το 2017 στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουρκικό προσωπικό ασφαλείας επιτέθηκε σε ειρηνικούς διαδηλωτές και ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Τέσσερις από τους φρουρούς του Ερντογάν εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες για το περιστατικό. «Παραμένουν γενικά στην Τουρκία», αναφέρει η επιστολή.
Δείτε το έγγραφο