Με τον νέο Νόμο περί Επικίνδυνων Μολυσματικών Ασθενειών που προωθεί η κυβέρνηση της Κύπρου, ζητά από τους βουλευτές να εκχωρήσουν επισήμως την εξουσία που τους δόθηκε με την ψήφο του λαού στον εκάστοτε υπουργό Υγείας για να ρυθμίζει κρίσιμα ζητήματα με Διατάγματα, χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο από τη Βουλή.
Με πρόφαση τις ταχύτερες διαδικασίες (να μην χάνεται καιρός σε κρίσιμα ζητήματα όπως για παράδειγμα μια πανδημία), η κυβέρνηση ζητά ουσιαστικά την κατάργηση του ελεγκτικού ρόλου της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Κύπριοι πολίτες και εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι αυτό συνεπάγεται ξεκάθαρα κατάργηση της Δημοκρατίας και παραβίαση του Συντάγματος.
Σε εκτενείς επιστολές που έχουν στείλει σε όλους τους βουλευτές, οργανωμένοι πολίτες και εμπειρογνώμονες επισυνάπτουν μεγάλο αριθμό επίσημων και έγκυρων ερευνών, στοιχείων και δεδομένων που αποδεικνύουν ότι τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την πανδημία είναι ανυπόστατα, αναποτελεσματικά αλλά και επικίνδυνα.
Απαιτούν να διερευνηθούν οι συμφωνίες που έχει συνάψει η κυβέρνηση με φαρμακευτικές εταιρείες για τη διάθεση των εμβολίων για τον κορωνοϊό: Αν το συμβόλαιο Κύπρου-Pfizer είναι όμοιο με αυτά που έχουν διαρρεύσει, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δύναται να διωχθεί για εσχάτη προδοσία, βάσει του Άρθρου 45 του Συντάγματος λόγω εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας και όλοι οι κατέχοντες δημόσια θέση ή αξίωμα για κατάχρηση εξουσίας.
Ζητούν, επίσης, να διερευνηθεί ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων σε θέματα που αφορούν τις εταιρείες εισαγωγής και διάθεσης rapid test καθώς και την υπόθεση των 4 εκ. ευρώ προς την (Κύπρια) Επίτροπο Υγείας της ΕΕ κα Κυριακίδου.
Επιπλέον, στους βουλευτές γνωστοποιείται αριθμός Κανονισμών, εκθέσεων, εγγράφων αλλά και επιστημονικών τεκμηρίων, τα οποία παραγνωρίζονται και παραβιάζονται κατάφωρα από την κυβέρνηση με πρόφαση την πανδημία, όπως συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στοιχεία για τα rapid test και τα τεστ PCR, τη χρήση μάσκας, τα πρωτόκολλα χορήγησης των πειραματικών εμβολίων, τον εμβολιασμό παιδιών κ.ά.
Οι πολίτες απαιτούν τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών για την αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα (υγείας, οικονομίας, κοινωνίας, παιδείας κτλ.).
Μέχρι στιγμής ουδείς από τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει σχολιάσει ή τοποθετηθεί επί των αιτημάτων, ενώ έχει αρχίσει η συζήτηση Νόμου περί Μολυσματικών Ασθενειών (καθώς και η αύξηση των ποινών).