Με ένα ποσό 22,5 δισ., που θα δοθεί υπό προϋποθέσεις μέχρι το 2025, υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων, βάσει σχεδίων επενδύσεων που θα κατατεθούν και 9,4 εκ. δανείων που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον εθνικό δανεισμό, η χώρα παραιτήθηκε ουσιαστικά των δικαιωμάτων της σε υφαλοκρηπίδα και δυνητική ΑΟΖ ανατολκάί του 28ου Μεσημβρινού, τουλάχιστον.
Αυτά είναι τα ανταλλάγματα - ψίχουλα προς την κυβέρνηση για να μην θέσει βέτο, οπως έθεσε η Ουγγαρία και η Πολωνία για τα δικά τους θέματα, για την άρνηση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
Οι κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν ότι: «Αν προβάλλαμε βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης ως ''αντίποινα'' για την άρνηση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από τη ΕΕ, δεν θα μπορούσαμε να εισπράξουμε αυτό το ποσό».
Πλέον αυτό συνιστά από την ελληνική κυβέρνηση defacto αποδοχή της άρνησης από πλευράς της Τουρκίας της ελληνικής δικαιοδοσίας στην περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού αλλά και εκμετάλλευσης του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου πλούτου της περιοχής.
Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει βέτο, έχει συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο, ίσως και εκατονταπλάσιες από τα ψίχουλα των δανείων και των υπό όρους επιδοτήσεων της ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο αποτελεί προηγούμενο για την παραίτηση δικαιοδοσιών και δικαιωμάτων σε όλη την περιοχή που ξεκινάει από την Κρήτη και φτάνει μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ.
Η Ελλάδα πλέον έχει «μικρύνει» defacto με πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, μια ενέργεια που έρχεται σε συνέχεια της άρνησης χρήσης των ελληνικών όπλων για ανάσχεση της εισβολής του Oruc Reis και των ερευνών που διεξήγαγε επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επί περίπου 3 μήνες, κάτι που πλέον ομολογεί και η κυβέρνηση η οποία στην αρχή ψευδολογούσε λέγοντας πως δεν διεξάγει έρευνες.
Το τελικό αναπτυξιακό σχέδιο θα κατατεθεί από τον Ιανουάριο και από το συνολικό πακέτο των 32 δισ. ευρώ πάνω από τις μισές επενδύσεις θα διοχετευθούν σε ψηφιακά έργα (20%) και στον κλάδο της «πράσινης» ανάπτυξης (37%).
Στις δηλώσεις που κάνει αυτή την ώρα ο Κ.Μητσοτάκης και μιλώντας για την Τουρκία, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, διευρύνοντάς την σχετική λίστα των προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.