Ξεκινά από σήμερα ο φορολογικός εφιάλτης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν «βροχή» από φόρους μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για να πληρώσουν τα νοικοκυριά την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων. Καλούνται να καταβάλουν 1,23 δισ. ευρώ από το συνολικό φόρο εισοδήματος των 3,69 δισ. ευρώ των χρεωστικών εκκαθαριστικών.
Οι δεύτερη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί στις 29 Σεπτεμβρίου μαζί με την πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ ενώ η τρίτη και τελευταία δόση θα εξοφληθεί έως τις 30 Νοεμβρίου και συμπίπτει με την πληρωμή της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
Ο φορολογικός εφιάλτης επέστρεψε για εκατομμύρια νοικοκυριά τα οποία κάθε μήνα μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα από τους φόρους που θα πρέπει να πληρώσουν. Τα φορολογικά σοκ έρχονται το ένα μετά το άλλο για τα νοικοκυριά και τα «ραβασάκια» που θα κληθούν να πληρώσουν τους επόμενους μήνες αγγίζουν συνολικά τα 8 δισ. ευρώ.
ΦΠΑ
Σήμερα, λήγει η προθεσμία για την καταβολή του ΦΠΑ από περίπου 1 εκατ. επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος από τις επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα πρέπει να πληρώσουν ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος που συνολικά υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.
Πρώτο crash test για τον προϋπολογισμό
Έτσι συνολικά ο φορολογικός λογαριασμός του μήνα για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις αναμένεται να ξεπεράσεις τα 3,5 δισ. ευρώ και ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο crash test για τα έσοδα του προϋπολογισμού και την εικόνα που θα εμφανίσουν τους επόμενους μήνες. Φέτος είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά καθώς ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει ανέβει στο 1,75%.
Πληρωμή φόρου εισοδήματος έως 12 μηνιαίες δόσεις
Με δεδομένο ότι στο τέλος Αυγούστου, έρχονται και τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, οι 2,54 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε περισσότερες δόσεις. Ειδικότερα μπορούν να επιλέξουν να πληρώσουν την εφορία:
1. Σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση εξοφλείται στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ ή μέσω e-banking με την ταυτότητα οφειλής. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη δόση μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
2. Σε άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων μηνιαίων δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος στους κατόχους πιστωτικών καρτών. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι μπορούν να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του φόρου χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση
3. Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%. Οι αιτήσεις ένταξης γίνονται στο TAXISnet και αφού έχει επέλθει η προθεσμία της πρώτης δόσης, δηλαδή από αύριο. Έτσι αν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής των δόσεων προς την εφορία δίνεται η ευκαιρία – υπό προϋποθέσεις να ρυθμιστεί το σύνολο της οφειλής σε 12 δόσεις. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Μπορεί τα POS για πληρωμή με κάρτα να είναι πλέον υποχρεωτικά παντού, όμως ο Έλληνας έχει βρει και για αυτή την περίπτωση τη λύση.
Κάπως έτσι υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες καταστημάτων προβαίνουν σε μεγάλες εκπτώσεις για να γλιτώσουν την έκδοση απόδειξης με POS και μαζί τους φόρους που τη συνοδεύουν.
Τα μετρητά στην πληρωμή και η μη έκδοση απόδειξης αυτομάτως σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν τους καταστηματάρχες σε γενναία μείωση της τιμής.
Είναι χαρακτηριστικά δύο παραδείγματα που έφτασαν υπό μορφή καταγγελίας στο υπουργείο Οικονομικών:
-Επιχείρηση ενοικίασης δωματίων στην Αχαΐα προσφέρει διαμονή 6 ημερών για τον Αύγουστο έναντι 660 ευρώ. Με μετρητά και χωρίς απόδειξη η τιμή πέφτει αυτομάτως στα 360 ευρώ – «συζητήσιμα» και για επιπλέον μείωση.
-Λογαριασμός σε ταβένα 80 ευρώ, γίνεται «τοις μετρητοίς» 60 ευρώ.
Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να μπει καν σε… παζάρι. Ο ιδιοκτήτης κάνει την προσφορά από μόνος του προκειμένου να αποκρύψει εισόδημα.
Επιπλέον, τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται και μια τάση μεταβολής της δήλωσης ακατάσχετου λογαριασμού που έχει δηλωθεί στο Taxisnet, για να προστατευτεί ο λογαριασμός από τον οποίο περνούν οι πληρωμές με τα POS. Με τον τρόπο αυτόν προσπαθούν ανα διασφαλίσουν τα τουλάχιστον 1.250 ευρώ «προς το ζην» που θα πρέπει να απομείνουν, από ό,τι και αν βρουν να αφαιμάξουν τα κέντρα είσπραξης οφειλών της εφορία και των ασφαλιστικών Ταμείων.