Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κρύος ιδρώτας σε Τουρκία-Ιράν: Ισραηλινή Μεραρχία εκτελεί απόβαση στην Κύπρο με συμμετοχή ΠΝ - 100 μαχητικά F-35 & F-16 στη Μεγαλόνησο

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Για πρώτη φορά στην Ιστορία, ισραηλινή Μεραρχία εκτέλεσε επιχείρηση απόβασης σε κυπριακές ακτές στο πλαίσιο της άσκησης «Αγαπήνωρ 2022». Ταυτόχρονα 100 ισραηλινά αεροσκάφη, F-35, F-15 και F-16 μαζί με μεταγωγικά προσγειώθηκαν στην Κύπρο.

Στην άσκηση όπως θα δείτε και στο βίντεο συμμετέχει ενεργά και το ΠΝ. Άλλωστε το αρματαγωγό ΧΙΟΣ L-173 μετέφερε ισραηλινές δυνάμεις.

Την άσκηση επιβλέπουν προσωπικά ο Α/ΓΕΕΘΑ και ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ οι οποίοι επισκέφθηκαν για το λόγο αυτό την Κύπρο. Είναι χαρακτηριστική η κεντρική φωτογραφία του άρθρου με τον “θερμό εναγκαλισμό” των Αρχηγών ΕΔ Κύπρου και Ισραήλ.

100 αεροπλάνα στην άσκηση «Αγαπήνωρ 2022»

Στο πλαίσιο της άσκησης «Αγαπήνωρ 2022», που εντάσσεται στο τελευταίο στάδιο της εγχώριας ισραηλινής άσκησης “Chariots of Fire” απογειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης με προορισμό την Κύπρο συνολικά 100 αεροπλάνα, μαχητικά F-35, F-15, F-16 καθώς και μεταγωγικά της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σύμφωνα την ισραηλινή κρατική τηλεόραση.

Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν αεροπορικούς ελιγμούς πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα το βράδυ της Τρίτης, προσομοιώνοντας χτύπημα κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις του ισραηλινού Channel 13, περισσότερα από 100 αεροσκάφη —καθώς και υποβρύχια του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού— συμμετείχαν στην άσκηση διανύοντας περίπου 10.000 χιλιόμετρα.

Η άσκηση περιελάμβανε «πτήσεις μεγάλης εμβέλειας, εναέριο ανεφοδιασμό και πλήγμα μακρινών στόχων».

Τα μαχητικά ανεφοδιάστηκαν δύο φορές κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης, καθώς έκαναν κύκλους στην Κύπρο και πραγματοποίησαν προσομοίωση αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων που είχαν οριστεί μέσα στο Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, η επίλεκτη μονάδα έρευνας και διάσωσης ελικοπτέρων “669” ήταν σε ετοιμότητα για να βοηθήσει τους πιλότους που μπορεί να χρειαζόταν να εγκαταλείψουν τα μαχητικά τους.

Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές στα ισραηλινά κρατικά ΜΜΕ, η αεροπορική κινητοποίηση εντάσσεται στο σενάριο διεξαγωγής αλλεπάλληλων αεροπορικών επιθέσεων κατά στόχων που βρίσκονται σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι, τόσο η άσκηση ‘Chariots of Fire’, όσο και όλες οι υπόλοιπες ασκήσεις που προγραμματίσθηκαν για το τρέχον έτος, εντάσσονται στο πλαίσιο της απόφασης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας να αναβαθμισθεί δραστικά η επιχειρησιακή ικανότητα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ενόψει της πιθανότητας επίθεσης κατά στόχων που βρίσκονται στο Ιράν.

Διαβάστε επίσης

Απόβαση ισραηλινής Μεραρχίας σε κυπριακές παραλίες

Επίσης σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, για πρώτη φορά έγινε απόβαση στις κυπριακές ακτές μιας πλήρους μεραρχίας στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών μονάδων, της ελίτ Shayetet 13 και αλεξιπτωτιστών.

Στην άσκηση συμμετείχε επίσης η ειδική μονάδα Μηχανικού Yahalom, δυνάμεις πληροφοριών και μελών της Διεύθυνσης C41 και Cyber ​​Defense.

Επίσης οι ισραηλινοί προχώρησαν σε άσκηση ταχείας μεταφοράς των τραυματιών σε νοσοκομεία.

Αυτό είναι το μεγαλύτερης κλίμακας πολεμικό παίγνιο στη στρατιωτική ιστορία του Ισραήλ και περιλάμβανε χιλιάδες στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων και εφέδρων.

Ορισμένοι ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο για να είναι έτοιμος για μια συνολική επίθεση στην Ισλαμική Δημοκρατία. 

Διαβάστε επίσης

Ισραήλ: Έχει βάθος η Στρατηγική συμμαχία με Κύπρο

Οι Gantz και Kohavi επισκέφθηκαν τη μεγάλη άσκηση του IDF στην Κύπρο, και χαιρέτησαν τη «στρατηγική συμμαχία» μεταξύ των δύο Εθνών.

«Αυτή εδώ είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο εκτεταμένες ασκήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει εδώ και χρόνια», τόνισε ο Gantz.

«Εντυπωσιάστηκα από [τα στρατεύματα] και λέω σε όλους, σε όλους τους πολίτες του Ισραήλ, ότι έχουμε έναν εκπαιδευμένο στρατό έτοιμο για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας στο μέλλον» πρόσθεσε.

Ο Gantz ευχαρίστησε την Κύπρο για τη φιλοξενία των ισραηλινών δυνάμεων. «Αυτό δείχνει το βάθος της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών. Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθα εδώ σήμερα και είμαι πολύ ενθαρρυμένος από αυτό που είδα».

«Οι IDF προετοιμάζονται συνεχώς για επιχειρήσεις και διάφορες εκστρατείες, σε διάφορα θέατρα, και θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα σε όποιον επιδιώκει να απειλήσει τους πολίτες του Κράτους του Ισραήλ», τόνισε ο Gantz.

«Έχω την εντύπωση ότι οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην άσκηση, από όλα τα όπλα του IDF, επιδεικνύουν πολύ υψηλά επίπεδα επαγγελματισμού και ετοιμότητας για δράση.

Η συνεργασία με τον κυπριακό στρατό είναι ένας άλλος τρόπος έκφρασης των επιχειρησιακών και σημαντικών δυνατοτήτων του IDF. Αυτό είναι ένα βασικό μέρος της στρατηγικής συνεργασίας και της ενίσχυσης της σύνδεσης μεταξύ του IDF και του κυπριακού στρατού” πρόσθεσε ο Kohavi.

Ο Kohavi συναντήθηκε επίσης με τις συμμετέχουσες δυνάμεις της 98ης Μεραρχίας  Στη συνέχεια και ενημερώθηκε από τον Διοικητή  BG Ofer Winter και τον Διοικητή της 35ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών, COL Yoav Brunner. Στη συνέχεια, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ενέκρινε τα επιχειρησιακά σχέδια υπό την ηγεσία του Αρχηγού της Ταξιαρχίας , Meni Liberty.

Δείτε βίντεο

“Προετοιμαζόμαστε 6 μήνες για την άσκηση αυτή”

Το μέγεθος της άσκησης καταδεικνύεται από το γεγονός ότι επισκέφθηκε την Κύπρο ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπέντζαμιν Γκάντζ ο οποίος παρακολούθησε μέρος της τελικής φάσης της άσκησης. Τον Ισραηλινό υπουργό υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Πάφου εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

«Οι προπαρασκευαστικές δε εργασίες λαμβάνουν χώρα εδώ και 6 μήνες στην Κύπρο αλλά και στο Ισραήλ, σε στενό συντονισμό των επιτελείων του ΓΕΕΦ με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις με μυστικότητα και κάτω από υψηλά μέτρα προστασίας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Λουκά.

Η άσκηση διεξάγεται σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας με πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα και σε αυτή λαμβάνουν μέρος και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καθώς και κρατικές υπηρεσίες και φορείς.

Η άσκηση πάντως ενόχλησε την Τουρκία που ζήτησε, ήδη, εξηγήσεις από το Ισραήλ, καθώς πραγματοποιείται σε μία περίοδο όπου η Άγκυρα επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη γειτονική χώρα.

Διαβάστε επίσης

Δείτε το βίντεο

Ανησυχίες Λιβάνου για την άσκηση «Αγαπήνωρ-2022» – Ζήτησε εξηγήσεις 

Για λιβανικές ανησυχίες για την άσκηση «Αγαπήνωρ-2022» έκανε λόγο την Τετάρτη η κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ, μεταδίδοντας νωρίτερα το απόγευμα ότι η πρέσβειρα του Λιβάνου στην Λευκωσία ζήτησε διευκρινίσεις από το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας για το κατά πόσον η κοινή κυπριακή-ισραηλινή άσκηση περιλαμβάνει σενάριο επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων εντός λιβανικού εδάφους.

Σύμφωνα με την ισραηλινή κρατική ραδιοφωνία, και όπως επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Υπουργείου, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης διαβεβαίωσε πριν την έναρξη της άσκησης την πρέσβειρα του Λιβάνου ότι όλα τα σενάρια της άσκησης έχουν αμυντικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στη διατήρηση της ετοιμότητας του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, ενώ συμπλήρωσε πως με το πέρας της άσκησης θα εκδοθεί λεπτομερής ανακοίνωση από το ΥΠΑΜ.

Δείτε βίντεο


Tags
Back to top button