«Ζεσταίνουν» μηχανές τα Ζubr ώστε να είναι έτοιμα για ταχεία επέμβαση σε οποιοδήποτε σημείο του Αιγαίου μετά την ραγδαία κλιμάκωση και τις απειλές της Τουρκίας. Μάλιστα και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ηλίας Λεοντάρης, σε μια συμβολική κίνηση, επιβιβάστηκε σε πολεμικό πλοίο της Διοίκησης Ναυτικού και παρακολούθησε εκπαίδευση των πληρωμάτων “Εν Πλω”.
Δείτε τι γράφει η σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Φρουράς:
Στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέψεων, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, βρέθηκε στη Διοίκηση Ναυτικού, όπου ενημερώθηκε για τα τρέχοντα και σε εξέλιξη θέματα της Διοίκησης.
Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης σε εν πλω επιχειρησιακή εκπαίδευση της Διοίκησης Ναυτικού, η οποία θα παραλάβει σε λίγους μήνες το πρώτο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης.
Σε μια κρίσιμη περίοδο, το Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) ΙΘΑΚΗ (L181), επανέρχεται σε υπηρεσία μετά από 8 σχεδόν έτη Έκτακτης Ακινησίας.
Το Π.Ν σήμερα, έχει στη διάθεση του τρία αερόστρωμνα αφού πλέον μόνον το “ΖΑΚΥΝΘΟΣ” είναι παροπλισμένο και εκτός δράσης. Στις τάξεις του Π.Ν υπηρετούν συνολικά τέσσερα ΠΤΜ εκ των οποίων:
Το “ΚΕΡΚΥΡΑ”. Πλέον, είναι πλήρως λειτουργικό.
Το “ΙΘΑΚΗ”. Ολοκλήρωσε τις επισκευές και εκτελεί δοκιμές εν πλω.
Το “ΚΕΦΑΛΗΝΙΑ”. Είναι επιχειρησιακό.
Το “ΖΑΚΥΝΘΟΣ”. Είναι εκτός υπηρεσίας.
Ο εξοπλισμός μάχης αποτελείται από τέσσερα αντιαεροπορικά συστήματα τύπου Igla-1M με απόθεμα 32 βλημάτων, από δύο αυτόματα πυροβόλα τύπου AK-630 των 30mm με ταχυβολία 5.000-6.000 φυσίγγια το λεπτό (κάθε πυροβόλο έχει έξι κάνες) και από δύο πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων τύπου MS-227 Ogon (22 x 122mm). Επίσης, έχει τη δυνατότητα ναρκοθέτησης με 20-80 νάρκες.
Το σύστημα πρόωσης αποτελείται από πέντε αεροστρόβιλους κινητήρες τύπου M-70 συνολικής ισχύος 5 x 10.000 ίππων. Η κίνηση του πλοίου επιτυγχάνεται με τη βοήθεια τριών τετράφυλλων προπελών. Το πλοίο είναι εφοδιασμένο και με τέσσερις γεννήτριες ενέργειας, συνολικής ισχύος 4 x 100 kW.
Μάλιστα εσχάτως είχε προσαρμοστεί και το δόγμα χρήσης τους στις ελληνικές ανάγκες, καθώς τα ZUBR χρησιμοποιούντο και από την Ζ’ΜΑΚ για την ταχεία μεταφορά της σε σημεία κρίσεων και αποβίβαση στην μέση της θάλασσας των ανδρών με ταχύπλοα σκάφη.
Ιδού ορισμένα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους
550 τόνοι
Μήκος / πλάτος / βύθισμα
57,3μ / 25,6μ / 21,9μ
Ταχύτητα (μέγιστη)
60 κόμβοι (40 με 3 άρματα)!
5 ημέρες
56 τόνοι
30 (5 αξιωματικοί, 18 υπαξιωματικοί)
Μεταφορική ικανότητα
140 πεζοναύτες σε συνδυασμό με 3 άρματα, 8 TOMA, 10 TΟΜΠ
130 τόνους φορτίο ή 360 επιπρόσθετους οπλίτες (συνολικά 500 στρατιώτες)
Σύστημα πρόωσης
5 αεροστρόβιλοι Μ-70/10.000 ίπποι
(2 για την συμπίεση της «ποδιάς»)
4 α/α συστήματα Igla-1M (Strela-3), 2 α/α και αντιπυραυλικά ΑΚ-630Μ
δυνατότητα πόντισης ναρκών και συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών των 122 χλστ.!
Ταυτόχρονα, το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται στις δέκα και μισή για συνέχιση της συζήτησης για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα. Στη σημερινή συνεδρίαση παρίσταται και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έφτασε χθες βράδυ στην Κύπρο.
Ο κ. Κοτζιάς θα έχει στις δέκα το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, πριν τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Χθες στη συνεδρίαση έγιναν τοποθετήσεις από όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ που θα το πράξει σήμερα, λόγω χρόνου. Χθες για πρώτη φορά ύστερα από καιρό στο Εθνικό Συμβούλιο συμμετείχε και το ΕΛΑΜ, το οποίο ζήτησε να παραστεί για να καταθέσει την πρότασή του.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε χθες πως η συζήτηση ήταν παραγωγική και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ικανοποιημένος για την ανταλλαγή απόψεων. Σε σχέση με τις προτάσεις των κομμάτων, είπε ότι θα πρέπει να αναμένεται η ολοκλήρωση της συζήτησης για να δούμε πώς αξιοποιούνται όλα αυτά τα δεδομένα και σε ποιο βαθμό είναι δυνατό να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση.
Για την παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι στο πλαίσιο του συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας για τα μετέπειτα βήματα και ειδικότερα, αν όχι αποκλειστικά, αφορά τις προσεγγίσεις στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Η Τουρκία ακολουθώντας τελικά την πρακτική προκλήσεων που ακολούθησε και στις προηγούμενες τέσσερεις γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ εξέδωσε αργά χθες το βράδυ παράτυπη Navtex, για «σεισμογραφικές έρευνες» με το Μπαρμπαρός νοτιοδυτικά της Πάφου.
Η περιοχή που «δεσμεύτηκε» ξεκινά παράλληλα με τον άξονα Πάφος – Πισσούρι και σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές και εκτείνεται δυτικά και νότια. Πρόκειται για περιοχή με μήκος 95 χιλιομέτρων και πλάτος 85 χιλιομέτρων.
Οι έρευνες σύμφωνα με την παράτυπη ειδοποίηση θα ολοκληρωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου.
Η περιοχή της δέσμευσης καλύπτει τμήματα των τεμαχίων 1,6 και 7.
*Στον χάρτη που φαίνεται:
1 – Η περιοχή δέσμευσης
2 -Η θέση του Μπαρμπαρός
3 -Το σημείο της γεώτρησης στο Ονισήφορος
4 Το σημείο της γεώτρησης στο Ζορ.