Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
Δεύτερη “βόμβα” μεγατόνων που εξηγεί την Αμυντική Συνθήκη Ισραήλ-ΗΑΕ έχουμε από το Ισραήλ καθώς υπάρχει συμφωνία για αγωγό πετρελαίου από την Ερυθρά Θάλασσα στην Μεσόγειο!
Η συμφωνία και οι συζητήσεις σύμφωνα με ισραηλινές πηγές χαρακτηρίζονταν μέχρι τώρα ως “άκρως απόρρητες” μέχρι να ανακοινωθούν και επίσημα!
Ισραήλ: Συμφωνία με ΗΑΕ για αγωγό πετρελαίου
Πλέον η εταιρεία “Europe Asia Pipeline Co” που ελέγχεται από την Ισραηλινή κυβέρνηση και η εταιρεία των ΗΑΕ “MED-RED Land Bridge Ltd.” υπέγραψαν Μνημόνιο κατανόησης και κατασκευής ενός τεράστιου αγωγού που θα μεταφέρει πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο στην Μεσόγειο και από εκεί στις Δυτικές αγορές!
Η εταιρεία EAPC λειτουργεί τον αγωγό “Eilat-Ashkelon” που κατασκευάστηκε από το Ισραήλ και το Ιράν το 1960. Έχει μεταφορική ικανότητα 600,000 βαρελιών την ημέρα και 23 εκατ. βαρέλια αποθηκευτικό χώρο.
Μέχρι τώρα οι μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου μεταφέροντας από τον Κόλπο στην Ευρώπη μέσω τάνκερ από την Διώρυγα του Σουέζ ή μέσω του αιγυπτιακού αγωγού “Sumed”.
Από το 1979 και την ισλαμική επανάσταση στην Τεχεράνη, Ιράν και Ισραήλ έγιναν εχθροί και ο αγωγός έγινε ημιανενεργός. Ο αγωγός αυτός θα ανακατασκευαστεί και θα τεθεί σε λειτουργία ξανά.
Πλέον με την τωρινή συμφωνία, θα μπορούν τα κράτη της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας να μεταφέρουν πετρέλαιο μέσω του αγωγού με την ονομασία “MED-RED Land Bridge” που θα ανήκει σε εταιρείες των Ισραήλ-ΗΑΕ με υποστήριξη από ΗΠΑ.
Επιπλέον αναφέρουν πως υπάρχει η δυνατότητα “αντίστροφης ροής” και σύνδεση με Κασπία-Ασία και Μαύρη Θάλασσα-Μεσόγειο.
που θέλουν οι δύο χώρες ενώ έρχεται να
Όπως φαίνεται ο East-Med 2 μάλλον θα γίνει. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που δεν καταστεί αυτό εφικτό, οι διακλαδώσεις των αγωγών είναι τόσες πολλές που η Ελλάδα γίνεται αναγκαστικά πύλη προς τις ευρωπαϊκές αγορές
Ανησυχία στην Αίγυπτο
Ο επικεφαλής της Διώρυγας του Σουέζ (SCA), Osama Rabie, εξέφρασε την ανησυχία του για τον αγωγό Eilat-Ashkelon που θα δώσει την δυνατότητα να μεταφέρεται πετρέλαιο από τα ΗΑΕ προς το λιμάνι Ashkelon και από εκεί στις Ευρωπαϊκές αγορές.
Ο λόγος είναι ότι το Κάιρο φοβάται ότι ο αγωγός αυτός θα έχει επίπτωση στην ναυσιπλοΐα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ καθώς ο αγωγός θα είναι παράλληλος με τις διαδρομές των πλοίων.
Ο Rabie συνέχισε λέγοντας:
“Η Αίγυπτος έχει συνεργασία και με την Κίνα στην θαλάσσια διαδρομή του “Δρόμου του Μεταξιού” που αποτελείται από 3 χερσαίες και ναυτικές γραμμές. Τα πλοία του “Δρόμου του Μεταξιού” περνούν μέσω Σουέζ. Η κίνηση αυτή θα έχει επιπτώσεις στον αγωγό ή σε άλλους εναλλακτικούς δρόμους για την Διώρυγα του Σουέζ”.