Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κλιμακώνεται η ένταση: Η Κύπρος απέρριψε το τουρκικό casus belli – Αναμένεται νέα τουρκική επιθετική κίνηση

Κλιμακώνεται η ένταση στην Κύπρο.Η Λευκωσία αψηφά τις τουρκικές προειδοποιήσεις και απειλές και δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά τα ενεργειακά πρότζεκτ.Αναμένεται νέα τουρκική επιθετική κίνηση.

Απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας που απορρίπτει το «casus belli» της Άγκυρας για το Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ κατατέθηκε στον ΟΗΕ με επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου  στα Ηνωμένα Έθνη Κ. Κορνηλίου.

Το κυπριακό έγγραφο (Α/71/900–S/2017/392) δίνει με τον πιο επίσημο τρόπο απάντηση τόσο στην τουρκική επιστολή (4 Μαΐου 2017) με την οποία η Τουρκία αμφισβητούσε την κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και ήγειρε διεκδικήσεις επί του Οικοπέδου 6, όσο και στις επιστολές που έχει καταθέσει στον ΟΗΕ η Τουρκία (12 Απριλίου 2017 και 8 Απριλίου 2016) με τις οποίες ουσιαστικά διεκδικεί το διαμοιρασμό της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου με την Αίγυπτο υφαρπάζοντας την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Η Λευκωσία μάλιστα τεκμηριώνει βάσει του Δίκαιου της Θάλασσας το δικαίωμά της για έρευνα και εκμετάλλευση του Οικοπέδου 6 στο πλαίσιο της άσκησης αποκλειστικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταδεικνύει τον παραλογισμό των τουρκικών απαιτήσεων ακόμη και με γεωγραφικούς όρους, και προειδοποιεί ότι θα προστατεύσει και θα ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Στην επιστολή του ο κύπριος Μόνιμος  Αντιπρόσωπος επισημαίνει ότι «το άρθρο 121 της Συμβάσης του ΟΗΕ για το Δίκαιο  της Θάλασσας ρητά προβλέπει το δικαίωμα των νησιών για χωρικά ύδατα, Συνορεύουσα Ζώνη και ΑΟΖ. Αυτό το δικαίωμα  έχει κατοχυρωθεί πλέον και ως συμβατικό δίκαιο και με τη μορφή αυτή ισχύει και για χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης, όπως η Τουρκία». Η Λευκωσία επισημαίνει ότι οι «ισχυρισμοί της Τουρκίας αφήνουν την Κύπρο χωρίς υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ  δυτικά του μεσημβρινού 32°16′18′′E, παραβλέποντας το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου  για θαλάσσιες ζώνες δυτικά του νησιού».

Όπως αναφέρει η κυπριακή επιστολή η «Δημοκρατία της Κύπρου ανακήρυξε την ΑΟΖ το 2004 και έχει απαράγραπτα  δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της νήσου Κύπρου, με τα εξωτερικά οργιά των ζωνών να είναι στην μέση γραμμή με τα απέναντι κράτη με τα οποία πρέπει να έρθει σε συμφωνία.

Σε σχέση με αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία  υπέγραψε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο  στην βάση της μέσης γραμμής».

Η Λευκωσία απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για το Οικόπεδο 6  επισημαίνοντας ότι «βρίσκεται αναμφίβολα  εντός της ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, σε μια θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτιοδυτικά της Κύπρου και έχει ήδη οροθετηθεί σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Διεθνούς Δίκαιου μεταξύ των έναντι χωρών, της Κύπρου και της Αιγύπτου με τη συμφωνία  οριοθέτησης της ΑΟΖ (2003)». Και συνεπώς η έρευνα και η εξόρυξη στο Οικόπεδο 6 «αποτελεί  αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα  οποιουδήποτε τρίτου κράτους, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας».

Οι ισχυρισμοί που διατυπωθήκαν από τουρκικής πλευράς είναι νομικά αβάσιμοι και βρίσκονται εκτός κάθε λογικών γεωγραφικών ορίων. Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου παραμένει αποφασισμένη να υποστηρίξει και να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της για έρευνα και εξόρυξη των φυσικών πηγών εντός της Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της, χρησιμοποιώντας όλα τα ειρηνικά μέσα για το σκοπό αυτό με καλή πίστη και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δίκαιου.

Η επιστολή καταχωρήθηκε ως επίσημο έγγραφο της Γ.Σ. και του ΣΑ του ΟΗΕ και θα δημοσιευθεί  στην περιοδική έκθεση του Δικαίου της Θάλασσας.

Και με την επιστολή αυτή η Λευκωσία δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά με όλα τα ενεργειακά πρότζεκτ που έχουν δρομολογηθεί, με την πιο κρίσιμη και σημαντική στιγμή να τοποθετείται στα μέσα Ιουλίου, όταν αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη γεώτρηση στο Οικόπεδο 11 από την TOTAL, που δείχνει να έχει αψηφήσει τις τουρκικές απειλές.

Tags
Back to top button