Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας με την Αγκυρα να «ψάχνεται» για αφορμή στρατιωτικοποίησης της γεώτρησης και να προχωρά σε μαζικές δεσμεύσεις τεμαχίων της ΑΟΖ. Το απόγευμα έφθασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας με στρατιωτικό αεροσκάφος η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας. Η Φ.Παρλί επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο και επισκέφθηκε μία από τις δύο φρεγάτες, οι οποίες βρίσκονται ανοικτά της Κύπρου. Μάλιστα η μία φρεγάτα βρίσκεται πλησίον του οικοπέδου «11».
Η Φ.Παρλί συναντήθηκε πριν λίγο και με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαϊδη στο συντονιστικό κέντρο ΖΗΝΩΝ, στη Λάρνακα.
Πρόκειται για επίσκεψη με υψηλή συμβολική όσο και ουσιαστική αξία, καθώς συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην γεώτρηση της TOTAL και στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά και από τις προκλητικές κινήσεις των τουρκικών σκαφών.
Ως επίσημο λόγο επίσκεψης της Γαλλίδας ΥΠΑΜ, Φλοράνς Παρλί, αναφέρεται η επίσκεψη στις γαλλικές φρεγάτες που ναυλοχούν από την προηγούμενη εβδομάδα στην Λάρνακα, καθώς απεσπάσθησαν από τις ναυτικές δυνάμεις της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL).
H Γαλλία εξάλλου με κάθε τρόπο προσπαθεί να περάσει το μήνυμα στην Άγκυρα να μείνει μακριά από το τεμάχιο «11» όπου το γεωτρύπανο «West Capella» έχει ναυλωθεί από τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό Total, ενώ στην πλωτή εξέδρα δεν είναι και λίγοι οι Γάλλοι υπήκοοι που δραστηριοποιούνται.
Αρχικώς ήταν η απόσπαση, που τυχαία(;), μάλλον όχι τόσο τυχαία τελικά, των 2 γαλλικών φρεγατών από την ειρηνευτική δύναμη της UNIFIL για τον Λίβανο στο λιμάνι της Λάρνακας, οι οποίες μάλιστα εν συνεχεία, «τυχαία» την περασμένη εβδομάδα απέπλευσαν για το τεμάχιο «11» και το «West Capella», ενώ αντί να επιστρέψουν μετά στα σκάφη της UNIFIL, αυτές επέστρεψαν εκ νέου στον λιμένα Λάρνακας.
Ενώ όμως η Τουρκία συνέχισε να προκαλεί δια της παρουσίας των δικών της φρεγατών, αλλά και του ερευνητικού Barbaros το Παρίσι με την δική του σειρά κλιμακώνει, στέλνοντας σήμερα στην Λευκωσία την Γαλλίδα Υπουργό Άμυνας, σε μια επίσκεψη υψηλών πολιτικο-διπλωματικών συμβολισμών, όπου έχει συναντήσεις με την πολιτειακή ηγεσία, ενώ εν συνεχεία θα επιθεωρήσει τις δύο γαλλικές υπερσύγχρονες φρεγάτες, μια ανθυποβρυχιακού και μια αντιαεροπορικού πολέμου.
Η Λευκωσία είναι δεδομένο ότι τηρεί ανοιχτή και συνεχή επικοινωνία με το Παρίσι, το οποίο επισκέφθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.
Μπαράζ από NAVTEX
Και ενώ οι δυο τουρκικές φρεγάτες καθώς και το Barbaros συνεχίζουν να κινούνται στις νοτιοδυτικές θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, η Τουρκία προχώρησε ήδη στην έκδοση παράνομης NAVTEX διάρκειας μέχρι τέλος του χρόνου δεσμεύοντας τέσσερα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ νοτιοδυτικά της Κύπρου.
Συγκεκριμένα η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για τα τεμάχια 4, 5, 6 και 7 για έρευνες από το Barbaros.
Μάλιστα όπως φαίνεται και στο χάρτη η Τουρκία προχώρησε και δέσμευσε ακόμα και ένα τεμάχιο το οποίο έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία TOTAL-ENI κατά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, μεταβαίνει από τις Βρυξέλλες στη Λευκωσία από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη και αύριο θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα μετάσχει στη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου της Κύπρου, για να συζητηθεί η συνέχεια της διάσκεψης που έγινε στην Ελβετία αλλά και ο τρόπος μεθόδευσης μιας καλύτερα προετοιμασμένης διαπραγμάτευσης.
Ερωτηθείς στις Βρυξέλλες για τη χρονική σύμπτωση του ταξιδιού του στην Κύπρο ταυτόχρονα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που επισκέπτεται τα κατεχόμενα, ο Υπουργός απάντησε ότι «έμαθε ότι επισκέπτομαι εγώ την ελεύθερη Κύπρο και αποφάσισε και εκείνος να κάνει το ίδιο».
«Συνηθίζει να με ακολουθεί», είπε ο Νίκος Κοτζιάς, συμπληρώνοντας ότι «αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να είχε και τους ίδιους στόχους».
«Εμείς πάμε στην Κύπρο να συζητήσουμε τη συνέχεια της Διάσκεψης που έγινε στην Ελβετία, τον τρόπο που θα πρέπει να μεθοδεύσουμε ώστε να ετοιμαστεί με πιο σωστό και πιο αποτελεσματικό τρόπο μια μελλοντική διαπραγμάτευση, να κουβεντιάσουμε για τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου στις διμερείς [σχέσεις], αλλά και για ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, όπως επίσης να κουβεντιάσουμε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα την πορεία της Τουρκίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δη την τελωνειακή ένωση«, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.