Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κίνηση που προμηνύει εξελίξεις: Η Σερβία προχωρά σε μαζικές προσφυγές κατά του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς το 1999 με εμπλουτισμένο ουράνιο – Bλέπει νέα ΝΑΤΟϊκή επίθεση;

«Κάλιο αργά παρά ποτέ» λέει η παροιμία και έτσι η  Σερβία μετά από 18  χρόνια ετοιμάζεται να «καθίσει στο σκαμνί» του διεθνούς ευρωπαϊκού δικαστηρίου το ΝΑΤΟ,  για τους άνανδρους βομβαρδισμούς του  1999 με βόμβες εμπλουτισμένου ουρανίου  που στοίχισαν χιλιάδες ζωές ανθρώπων  μέχρι και σήμερα από σχετικές ασθένειες.  

Οι Σέρβοι έχουν συγκροτήσει μια διεθνή νομική ομάδα που θα καταθέσει στοιχειοθετημένες κατηγορίες εναντίον του ΝΑΤΟ για τη χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας το 1999.

Η νομική ομάδα, αποτελείται από στελέχη της Σερβικής Βασιλικής Ακαδημία Επιστημόνων και Καλλιτεχνών, και έχει συγκεντρώσει τους καλύτερους δικηγόρους από τη Σερβία, αλλά και από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία και την Τουρκία.

Η Σερβία θα ζητήσει αποζημίωση από το ΝΑΤΟ για τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν το 1999 οι  βομβιστικές  επιθέσεις  στη Γιουγκοσλαβία.

Σημειώνουμε ότι το Μάρτιο του 1999, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων εναντίον της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας καταστρέφοντας βιομηχανίες, γέφυρες, και κρίσιμες υποδομές της χώρας  .

Η αεροπορική εκστρατεία και η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο δεν είχαν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κατά συνέπεια οι ΗΠΑ παραβίασαν κατάφωρα  το διεθνές δίκαιο.

Σε συνέντευξή του στον Ράδιο Σπούτνικ, ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ρώσων Δικηγόρων, Μιχαήλ Ιόφ, δήλωσε ότι η Σερβία θα έπρεπε να έχει καταθέσει τις αγωγές αμέσως μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του 1999.

«Από νομική άποψη, θα έπρεπε να έχουν καταθέσει  τις κατηγορίες όταν η ζημιά  προκλήθηκε από τις αεροπορικές επιδρομές τότε  για να τις δει ο καθένας, όχι τώρα που τα ίχνη του δεν είναι πλέον εμφανή, αλλά η ζημιά που προκάλεσαν στην υγεία των ανθρώπων  δύσκολα ξεπερνιέται» , είπε ο ίδιος.

Ο ίδιος περιέγραψε την ιδέα να μηνύσει η Σερβία τώρα  το ΝΑΤΟ για τις αεροπορικές επιδρομές του 1999 ως «βιώσιμη».

«Το ερώτημα είναι αν οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε αυτές τις κατηγορίες  ή όχι. Οι άλλες χώρες θα μπορούσαν επίσης να θελήσουν να αποφύγουν την ευθύνη για αυτό που έκαναν (πρόκειται για χώρες του Βορρά της Ευρώπης). Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ότι [οι βομβιστικές επιθέσεις του 1999] δεν αναγνωρίστηκαν ως διεθνής επίθεση από οποιοδήποτε αξιόλογο διεθνές σώμα» , δήλωσε ο δικηγόρος.

«Ο ΟΗΕ αρνήθηκε να τις  εξουσιοδοτήσει αλλά  δεν χαρακτήρισε τις πράξεις των ΗΠΑ και των εταίρων της στο συνασπισμό ως πράξη επιθετικότητας. Υποθέτω ότι αυτό θα μπορούσε να είναι θέμα  κάποιας διπλωματικής διαπραγμάτευσης από την «πίσω πόρτα» που θα μπορούσε να επωφεληθεί η Σερβία», κατέληξε ο Ρώσος νομικός.

Με την κωδική ονομασία «Operation Allied Force», το ΝΑΤΟ το 1999 υλοποίησε την  μεγαλύτερη επίθεση που ανέλαβε ποτέ η συμμαχία, ενώ για  πρώτη φορά  το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε στρατιωτική δύναμη χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,  εναντίον ενός κυρίαρχου έθνους που δεν αποτελούσε πραγματική απειλή για κανένα μέλος της συμμαχίας.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, το ΝΑΤΟ έριξε  2.300 πυραύλους σε σχεδόν 1.000 στόχους ενώ  έπεσαν 14.000 βόμβες, συμπεριλαμβανομένων των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου και των πυρομαχικών διασποράς.

Περισσότεροι από 2.000 πολίτες σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 88 παιδιών, ενώ τραυματίστηκαν χιλιάδες. Περισσότεροι από 200.000 Σέρβοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους στο Κοσσυφοπέδιο.

Το αίσχος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας αποτελεί όνειδος για την ανθρωπότητα και οι Έλληνες πολίτες ( όχι οι πολιτικοί) εκείνη την περίοδο στήριξαν όπως μπορούσαν τους Σέρβους .

Η ιστορία δεν ξεχνά και είναι αμείλικτη…..η επίθεση της συμμαχίας δεν είχε διεθνή νομιμοποίηση ενώ και η ρωσική ομοσπονδία τότε δεν έπραξε ουδέν για να βοηθήσει ουσιαστικά την ανυπεράσπιστη Σερβία . Ελληνικά πολεμικά πλοία συμμετείχαν στα πλαίσια της συμμαχίας στο αποκλεισμό των  ακτών του Μαυροβουνίου αλλά με ¨βαριά καρδιά».

Τα αποτελέσματα όμως αυτού του πολέμου είναι σήμερα ορατά πιο ποτέ ,  αλλά η «λύση» δεν έχει έλθει ακόμη και πιθανόν να έχουμε νέο ακόμα έναν πιο σκληρό βαλκανικό πόλεμο για το ίδιο ακριβώς  θέμα. Το διακύβευμα τώρα θα είναι η Μεγάλη Αλβανία. 

 

 

Tags
Back to top button