Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Καθηγητής Α.Φώσκολος προς το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: «1 τετράκις εκατ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο βρίσκονται στην Α.Μεσόγειο» – Επιβεβαιώνει το Ισραήλ – Νέα πολεμική ενέργεια της Τουρκίας κατά Κύπρου (βίντεο)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ 

 Σε απίστευτες αποκαλύψεις προχώρησε ο καθηγητής , Αντώνης Φώσκολος καθώς  με αναφορά στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ και το άρθρο του Β.Καπούλα  επιβεβαιώνει μεν τον αρχικό υπολογισμό αλλά αποκάλυψε την νέα εκτίμηση που κυριολεκτικά σοκάρει:  1 τετράκις εκατ. κυβικά μέτρα! 

Όπως αναφέρει ο καθηγητής στο 8.44 του βίντεο «Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έλεγε για τα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου ότι είναι 330 τρισ. κυβικά πόδια. Αυτά ήταν τα στοιχεία της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ. Πριν ένα μήνα, βγήκε ο Γενικός Διευθυντής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ και είπε «όχι, τα αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τριπλάσια απ’ ότι  τα είχαμε εκτιμήσει αρχικά…. Εγώ τα εκτιμώ αυτή τη στιγμή σε 1 τετράκις εκατ. κυβικά μέτρα»… Στην ουσία λύνεται το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης…Θα γίνουν 3 αγωγοί από τη Κρήτη γιατί τα αποθέματα είναι πολλά»…

«Μέσα Απριλίου θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στο Τελ Αβίβ, Ισραήλ Ελλάδα-Κύπρος-Ιταλία και Noble»…

Δείτε εδώ στο βίντεο τι αποκαλύπτει ο καθηγητής.


Ταυτόχρονα,  ο επικεφαλής του διερευνητικού τομέα της ιταλικής εταιρείας ENI, Λούκα Μπερτέλι δεν αποκλείει την πιθανότητα να βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κύπρου ένα κοίτασμα φυσικού αερίου, παρόμοιο με αυτό του Zorh της Αιγυπτιακής ΑΟΖ.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη ένα Zorh στην περιοχή και παρόμοια κοιτάσματα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για να προστεθούν περισσότερα αποθέματα στο δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο Μπερτέλι στο 4ο Eastern Mediterranean Gas Conference, στη Λευκωσία.

Όπως είπε, πολλά κοιτάσματα παρόμοια με το γιγάντιο κοίτασμα Zorh, που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο το 2015, θεωρείται ότι περιέχονται στα κυπριακά ύδατα.

Το κοίτασμα Zorh, που ανακάλυψε η EΝΙ, είναι το 20ό μεγαλύτερο στον κόσμο, περιέχει περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (αντιστοιχούν σε 5,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου) και καλύπτει μία περιοχή περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), Πάνος Κελάμης τόνισε ότι η αισιοδοξία να βρεθεί στην κυπριακή ΑΟΖ το επόμενο Zorh δεν δημιουργείται μόνο από την παρουσία σημαντικών εταιρειών, αλλά και από τα ίδια τα δεδομένα.

Όμως υπάρχουν και εμπόδια καθώς κάποιοι επιθυμούν διακαώς την άνομη «ένωση» στην Κύπρο.

Ο Ισραηλινός πρέσβης  στην Τουρκία δήλωσε ότι είναι υπέρ τη ένωσης στην μεγαλόνησο λόγω του σχεδίου μεταφοράς ενέργειας από το Ισραήλ στην Τουρκία.

Ο Eitan Naeh είναι ο πρώτος διπλωμάτης του Ισραήλ στην Τουρκία από τον Δεκέμβριο, όταν οι σχέσεις των δύο χωρών επανήλθαν σε ένα ανεκτό επίπεδο  μετά από μια διπλωματική ρήξη έξι ετών.

«Η ειρηνευτική συμφωνία στην Κύπρο θα επιταχύνει σχέδιο του Ισραήλ για την παροχή φυσικού αερίου προς την Τουρκία», δήλωσε ο νέος πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα. «Πιστεύουμε ότι η λύση στο πρόβλημα της Κύπρου μπορεί να επιταχύνει το έργο της ενέργειας», κατέληξε ο ίδιος  προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν μια κίνηση «win-win» για όλους.

Ο Naeh αναφερόταν στην εξαγωγή φυσικού αερίου από το θαλάσσιο οικόπεδο  Leviathan στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, που ανακαλύφθηκε το 2010 και προβλέπεται να αρχίσει την εξόρυξη του το 2019.

«Ο καλύτερος τρόπος για την μεταφορά του φυσικού αερίου που πρόκειται να μεταφερθεί στην Τουρκία από το Ισραήλ θα είναι ένας αγωγός μέσω των χωρικών υδάτων της Κύπρου», τόνισε.

Μια διαδρομή εξαγωγής του ισραηλινού φυσικού αερίου θα ήταν μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα Λεβιάθαν προς την τουρκική επικράτεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, ο αγωγός θα προσέδιδε μεγαλύτερη και ταχύτερη απόδοση της επένδυσης από τον τερματικό σταθμό στο Βασιλικό .

Η τουρκική εταιρεία ενέργειας Zorlu και πρόσφατα η εταιρεία Turcas Petrol υπερθεματίζουν την επιλογή ενός αγωγού φυσικού αερίου με το Ισραήλ.

Γι αυτό και η Τουρκία κλιμακώνει με επιθετικές κινήσεις. Νέα διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ ανακοίνωσε χτες η Υδρογραφική Υπηρεσία Αττάλειας. Η NAVTEX 320/17 δεσμεύει περιοχή η οποία βρίσκεται στα διεθνή ύδατα, νοτιοδυτικά της Πάφου για ασκήσεις με πυρά την Κυριακή 19 Μαρτίου. Η περιοχή που δεσμεύεται βρίσκεται εντός του Οικοπέδου 1 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η τουρκική αντίδραση θεωρείται απάντηση στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο λίγο νωρίτερα προχωρούσε στην έγκριση νέων συμβολαίων για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης οικοπέδων φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η Λευκωσία είχε εγκρίνει τα τρία συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού για τα τεμάχια 6, 8 και 10 για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, όπως είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τα τρία συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού για τα τεμάχια 6, 8 και 10 για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Ενέργειας να τα υπογράψει. Οι υπογραφές θα γίνουν στις 5 και 6 Απριλίου και οι λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν πάρα πολύ σύντομα».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τα συμβόλαια που είχαν ετοιμαστεί για τις προηγούμενες εταιρείες, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «ουσιαστικά είχε προηγηθεί διαπραγμάτευση όπως ανακοινώσαμε στις 7 Μαρτίου. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο Υπουργικό τα αποτελέσματα τόσο τα τεχνικά όσο τα οικονομικά, αλλά και τα νομικά, τα οποία προέκυψαν από αυτή τη διαπραγμάτευση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στέλεχος της ΕΝΙ δεν απέκλεισε να ανευρεθεί κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ παρόμοιο με αυτό του Ζορ, ο κ. Υπουργός είπε ότι «το ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ΑΟΖ της Κύπρου επιστεγάζεται και σήμερα με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και με την ποιότητα των προτάσεων που έχουμε λάβει γενικότερα και από αυτούς που έχουν κερδίσει και από αυτούς που δεν έχουν κερδίσει.

«Από κει και πέρα θέλουμε να κρατάμε μικρό καλάθι, το έχουμε πει πολλές φορές ότι αν δεν γίνει γεώτρηση δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε τις προσδοκίες που έχουμε για την κυπριακή ΑΟΖ», πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «το ότι ήρθαν όμως όλοι αυτοί οι κολοσσοί αυτό κάτι σημαίνει» και πρόσθεσε ότι «είναι έτοιμοι να επενδύσουν, έτοιμοι να ρισκάρουν στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που σημαίνει πάρα πολλά σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες ή τις προοπτικές όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της περιοχής ευρύτερα».

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «πέραν της γεώτρησης στο τεμάχιο 11, προγραμματίζονται ακόμα δύο γεωτρήσεις από την ΕΝΙ, δεν έχουν ακόμη όμως καθοριστεί σε ποια τεμάχια. Αυτό θα το καταδείξουν σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα σεισμικά. Οπότε πρόθεση μας είναι να έχουμε τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 και να έχουμε ακόμα δύο γεωτρήσεις πριν το τέλος του χρόνου, τουλάχιστον να αρχίσουν πριν το τέλος του χρόνου».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει εκ μέρους των εταιρειών προβληματισμοί για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σε σχέση με τις προθέσεις τους στην περίπτωση γεωτρήσεων, ο κ. Υπουργός απάντησε «έχετε δει εσείς κάποιον προβληματισμό σε όλη αυτή την προσπάθεια, είτε στον προγραμματισμό για τις γεωτρήσεις είτε στον τρίτο γύρο αδειοδότησης; Αυτό που λέω είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα έχουμε ενώπιον μας, τεχνικές, οικονομικές, γεωπολιτικές. Θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας που αυτή τη στιγμή είναι (το) περαιτέρω ερευνητικό πρόγραμμα».

Σε άρθρο μας με τίτλο αναφέραμε ότι απλώνεται ο τουρκικός Στόλος σε Αιγαίο και Μεσόγειο καθώς έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην Μεσόγειο με το Μπαρμπαρός εξήγγειλε  ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ ο οποίος το είπε ξεκάθαρα επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά το ΓΕΕΘΑ και τα όσα είχε πει για θερμό επεισόδιο στη Κύπρο:

Άνω του 60% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου παγκοσμίως βρίσκεται κοντά στην Τουρκία.

Μεγάλο ερωτηματικό ο τόπος και ο χρόνος που θα επιλέξει η Άγκυρα, καθώς η Λευκωσία συνάπτει συμφωνίες με ενεργειακούς κολοσσούς στα τεμάχια «10», «8» «6», και «11». Ταυτόχρονα, η Τουρκία προχωρά ένα βήμα παραπέρα και απειλεί με «ανεπανόρθωτες συνέπειες» την Κύπρο.

Tags
Back to top button