Στις 3 Φεβρουαρίου έγινε γνωστό ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη F-35A επέτυχαν ένα αρκετά εντυπωσιακό σκορ κατά τη διάρκεια της πασίγνωστης αεροπορικής άσκησης Red Flag με σκορ 17-1.
Τα F-35A ανήκαν ( στις γαλάζιες φίλιες δυνάμεις) μαζί με τα F-22 Raptors που «πολεμούσαν» τις (κόκκινες εχθρικές δυνάμεις) δηλαδή τα F-16 ,σε σενάρια ενός «all-out» αεροπορικού πολέμου, που χαρακτηρίζεται από αποστολές αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους, αναζήτησης και διάσωσης, καθώς και αποστολές υποστήριξης ειδικών δυνάμεων.
Η στρατιωτική αεροπορική άσκηση Red Flag πραγματοποιείται κάθε χρόνο και θεωρείται παγκοσμίως η πλέον ρεαλιστική άσκηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες πιλότοι και αεροσκάφη F-35A Lightning II από την 388η και την 419η μοίρα απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Λας Βέγκας στις 20 Ιανουαρίου, για να συμμετάσχουν στην πιο ρεαλιστική και προκλητική άσκηση του κόσμου.
Την πρώτη ημέρα τα αεροσκάφη F-35A Lightning II πέτυχαν την εκπληκτική αναλογία 15: 1 απέναντι σε μαχητικά αεροσκάφη F-16, των οποίων ο ρόλος ήταν να τα απειλήσουν με την επίθεση αρκετών αεροσκαφών από κοινού σε ένα σύγχρονο αεροσκάφος όπως θα γίνονταν σε έναν πραγματικό πόλεμο.
Μετά από οκτώ ημέρες «αεροπορικού πολέμου» και παρά το γεγονός ότι «η επιχειρησιακή ικανότητα αναμένεται το επόμενο έτος, το F-35A Lightning II απέδειξε αρκετά από τα «ανεκτίμητα πλεονεκτήματα του» , νικώντας με 17-1, την «κόκκινη ομάδα» στην αεροπορική βάση Nellis στην Νεβάδα.
Το αεροσκάφος απέδειξε την ικανότητά του να συγκεντρώνει με απόλυτη ασφάλεια, και να διανέμει περισσότερες πληροφορίες από οποιοδήποτε άλλο μαχητικό στην ιστορία, παρέχοντας στον πιλότο ζωτικής σημασίας πληροφορίες για την επίγνωση της κατάστασης στον αέρα, εντοπίζοντας εξελιγμένες και θανατηφόρες εναέριες απειλές αλλά και επίγεια συστήματα αναχαίτισης.
Στην πραγματικότητα, η έκταση της συμβολής των F-22 Raptors στην «γαλάζια ομάδα» με την προαναφερθείσα αναλογία σκορ δεν είναι σαφής.
Τα F-22S ανέλαβαν τους επιτιθέμενους , ενώ τα F-35 «γλιστρούσαν» απαρατήρητα μέσα από τα συστήματα αεράμυνας και τους πυραύλους επιφάνειας-αέρος, μέχρι να φτάσουν στη ορθή θέση και να εξαπολύσουν τα πυρομαχικά τους στο στόχο.
Υπήρξε πολλή συζήτηση για το F-35 στον διεθνή τύπο για τις πραγματικές δυνατότητες και τα προβλήματα τα οποία «ξεπετάγονται» συνεχώς. Πάντως η παρουσία του στην δεδομένη άσκηση ήταν πολύ καλή και άφησε πολλές υποσχέσεις.
«Η πρώτη μέρα που ήμασταν εδώ, πετάξαμε σε αποστολές αεροπορικής υπεροχής και δεν χάσαμε κανένα φίλιο αεροσκάφος», δήλωσε ο υποπτέραρχος G. Watkins, πιλότος και διοικητής της 34ης πτέρυγας μάχης .
Με το F-35A, οι πιλότοι μπορούν να συγκεντρώσουν σε ελάχιστο χρόνο όλα τα δεδομένα ασφάλειας από πλήθος πηγών με τη χρήση προηγμένων αισθητήρων του αεροσκάφους για να εντοπίσουν με ακρίβεια απειλή.
Στη συνέχεια, μπορούν να ρίξουν στο στόχο μία βόμβα 2.000 λιβρών . Θα ήταν αδύνατο για ένα αεροσκάφος τέταρτης γενιάς να επιβιώσει μετά από μια τέτοια αποστολή, τονίζει ο αντισμήναρχος Dave DeAngelis, πιλότος F-35 και συγχρόνως διοικητής της πτέρυγας συντήρησης 419.
Από την περασμένη Πέμπτη, οι αεροπόροι , έχουν υλοποιήσει 110 εξόδους (με 13 αεροσκάφη), σε μία από τις πιο απαιτητικές αεροπορικές ασκήσεις στον κόσμο.
Πολλοί ειδικοί στην πατρίδα μας προειδοποιούσαν ότι το F-35 δεν είναι ένα απλό μαχητικό, αλλά ένα αεροσκάφος που θα μεταβάλλει το αεροπορικό πεδίο πάνω από το Αιγαίο, αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού.
Το F–35 σχεδιάστηκε εξαρχής για να φέρει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό: χαμηλή ιχνηλασιμότητα από τα ραντάρ του αντιπάλου. Ουσιαστικά είναι ένα αεροσκάφος stealth που παραμένει «αόρατο» για τον αντίπαλο είτε ολοκληρωτικά, είτε έως τη στιγμή που είναι πολύ αργά για να αντιδράσει.
Η δυνατότητα εκτόξευσης βλημάτων από μεγάλη απόσταση το καθιστά νούμερο ένα κίνδυνο της ελληνικής αεράμυνας.
Η τακτική μας θα πρέπει να είναι μία και δεν υπάρχει άλλη, …απόκτηση ισάξιου τουλάχιστον αεροσκάφους.
https://youtu.be/dDrv-E6mqjc?t=6