Κύρια θέματα, Οπλικά Συστήματα • 05/06/2021 - 17:54
Κακή εξέλιξη για το χρονοδιάγραμμα απόκτησης φρεγατών του ΠΝ: Η "short" list της κυβέρνησης και η απόφαση για "καθυστέρηση" μήπως διασωθούν οι MMSC
Η περίεργη επικοινωνία των ΣΕΑ Ελλάδας-ΗΠΑ πριν την ανακοίνωση της "short" list
Πολύ κακή εξέλιξη για το χρονοδιάγραμμα απόκτησης νέων φρεγατών του ΠΝ είναι η απόφαση που έλαβε η πολιτική ηγεσία για “short list” που μόνο ως τέτοια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς από τις επτά φρεγάτες προκρίθηκαν στον επόμενο γύρο οι… έξι!
Χρειάστηκαν μήνες(!) για να κοπεί μόνο η μία πρόταση και ταυτόχρονα να μην υπάρξει οριστική απόφαση.
Συγκεκριμένα η “Short”-list περιλαμβάνει τις φρεγάτες Belh@rra, A200, Arrowhead 140, ιταλικές FREMM, SIGMA… και MMSC.
Κόπηκαν δηλαδή οι ισπανικές φρεγάτες F-110 λόγω κόστους, χρόνου παράδοσης και ‘’φλερτ’’ των Ισπανών με την Τουρκία. Να σημειωθεί πως ερωτηματικό αποτελεί και η ιταλική πρόταση και γιατί πέρασε στην επόμενη φάση. Εκτός και αν πηγαίνει “πακέτο” με τις MMSC λόγω κατασκευής της πρώτης φρεγάτας στο ναυπηγείο της Fincantieri.
“Παίζει καθυστέρηση” η κυβέρνηση
Η διαδικασία και η κωλυσιεργία που δείχνει η πολιτική ηγεσία είναι άνευ προηγουμένου. Με τον ρυθμό που τρέχει το πρόγραμμα καλό Σεπτέμβριο και “αν” και “εφόσον” θα υπάρξει απόφαση.
Αν είναι δυνατόν να προκρίνονται οι έξι φρεγάτες στις επτά και οι πλέον ακατάλληλες MMSC να παραμένουν εντός του διαγωνισμού! Και μάλιστα παρά την αντίθετη γνώμη του ΠΝ καθώς το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο ήταν ξεκάθαρο:
“Η αμερικανική πρόταση των MMSC δεν ικανοποιεί και δεν καλύπτει τις ανάγκες του ΠΝ σε μια σωρεία από τεχνικά και επιχειρησιακά ζητήματα”.
Ολα δείχνουν πως πάμε για απόφαση από τον Σεπτέμβρη και μετά και αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις συναντήσεις Μπάιντεν-Ερντογάν και Ερντογάν-Μητσοτάκη.
Και κάτι τελευταίο, πριν την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας υπήρξε συμπωματικά επικοινωνία του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τ. Σάλιβαν με τον ΣΕΑ του Κ. Μητσοτάκη Θάνο Ντόκο… Τυχαίο;
Ti αναφέρει η ανακοίνωση
Έπειτα από μαραθώνιες συσκέψεις στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και το Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα το πρωί, η πολιτική ηγεσία ενημερώθηκε εκτενώς για το ζήτημα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).
Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ κ. Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόριος Δημητριάδης.
Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας Φ/Γ από τις χώρες που παρατίθενται ακολούθως κατ’ αλφαβητική σειρά: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α, Ιταλία, Ολλανδία.
Μένει εκτός η ισπανική φρεγάτα F-110.
Τηλεφωνική επικοινωνία Τζέικ Σάλιβαν με τον Θάνο Ντόκο πριν την “short” list
Η αυξανόμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν με τον Έλληνα ομόλογο του Θάνο Ντόκο.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ χαιρέτισε την ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την περαιτέρω εμβάθυνση αυτών των δεσμών.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη σημασία που έχει η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον Αμερικανό σύμβουλο να χαιρετίζει την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και Τουρκίας.
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Σάλιβαν υποσχέθηκε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας
Επιπλέον, συζητήθηκε η σημασία της καταπολέμησης της επιβλαβούς επιρροής στην περιοχή.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Σάλιβαν χαιρέτισε τις πρόσφατες κινήσεις που έκανε η Ελλάδα για την εξασφάλιση της κρίσιμης τηλεπικοινωνιακής και ενεργειακής υποδομής της. Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή για θέματα κοινού συμφέροντος, τονίζοντας τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας.