Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ιστορική στιγμή: Το τελεσίγραφο των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων και η δικαίωση Καραμανλή -Έντονη κινητικότητα λίγο πριν τη διάλυση του τεχνητού κρατιδίου

Έντονη κινητικότητα φαίνεται πως υπάρχει το τελευταίο 24ωρο στα γειτονικά Σκόπια. Μία κινητικότητα που δεν αφήνει καθόλου αδιάφορη την Ελλάδα, καθώς υπάρχει η υπόνοια πως μια μεγάλη πληγή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία πάει να κλείσει. Το ζήτημα γύρω από την ονομασία της ΠΓΔΜ, το «Σκοπιανό», ή «Μακεδονικό» όπως το έχουν ονομάσει πολλοί, κινείται πλέον σε νέα δεδομένα, όπως δείχνουν οι δηλώσεις του νέου Υπουργού Εξωτερικών της γείτονας, Ντιμιτρόφ.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως, η υπομονή και η επιμονή, οι δύο αυτές αρετές, φέρνουν την Ελλάδα κοντά σε μία διπλωματική νίκη και στην αποκατάσταση τόσο της περηφάνιας χιλιάδων Μακεδόνων απανταχού όσο και της ιστορικής αλήθειας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Ίσως η στάση του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, με την απόφασή του να ασκήσει Βέτο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, να δικαιώνεται όχι μόνο από τους πολίτες και τους ειδικούς, μα και από την ίδια την ιστορία. Αρνούμενος να δεχθεί τις προτάσεις για να υπάρξει άμεσα λύση, με αποδοχή ονομάτων ντροπή για την ιστορικότητα της Μακεδονίας, προέβλεψε πως η ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας, θα ανάγκαζε πολλούς να καταλάβουν πως το λάθος βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Και γι΄ αυτό θα έπρεπε να γίνει από εκείνη την πλευρά υποχώρηση.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ θα ασκήσει μία «σοφή και συνετή πολιτική» στο θέμα του ονόματος, δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, αναφερόμενος στη γνωστή διένεξη με την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, είπε επ’ αυτού, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης:

«Θα ασκήσουμε μία σοφή και συνετή πολιτική, από κοινού με την αντιπολίτευση, για να βγάλουμε το ζήτημα της ονομασίας από την πολιτική αντιπαράθεση, να οικοδομήσουμε συναίνεση και, όταν θα υπάρξει αξιοπρεπής λύση, όλοι μαζί να στηρίξουμε τη λύση αυτή. Το όνομα δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κομματικής πολιτικής διαμάχης, εάν θέλουμε να κλείσει πράγματι αυτό το ζήτημα. Ξέρετε, όταν υπήρξε το 2012 μία προσπάθεια εκ μέρους μιας ολόκληρης ομάδας κρατών-μελών της ΕΕ να ξεκινήσει η χώρα διαπραγματεύσεις παρά το ζήτημα της ονομασίας, η προσπάθεια αυτή ανακόπηκε από τη «μαύρη Δευτέρα» τον Δεκέμβριο του 2012 (σ.σ. επεισόδια στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ κατά την υιοθέτηση του προϋπολογισμού) και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 δεν κάναμε τίποτα».

Ο κ. Ντιμιτρόφ ανακοίνωσε επίσης, σύμφωνα πάντα με το ΜΙΑ, ότι προς όφελος των σχέσεων καλής γειτονίας, οι πρώτες διμερείς επισκέψεις του θα είναι κυρίως στην περιοχή, και ιδιαίτερα εκεί όπου η ΠΓΔΜ έχει προβλήματα, για να πει ότι η χώρα έχει νέο πρόσωπο και ότι επιθυμεί την ανάπτυξη νέων σχέσεων.

Η στάση των Αλβανών:

Οι Αλβανοί Κοσόβου-Αλβανίας-Σκοπίων είναι αποφασισμένοι και τα πράγματα θα φτάσουν πλέον στα άκρα. Όπως αποφασισμένοι είναι οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος των Αλβανών αλλά και των ΗΠΑ-Γερμανίας είναι ο επαναπροσδιορισμός του κράτους, η αλλαγή ονομασίας του και η ταυτότητα των πολιτών της προκειμένου να εισέλθει στο ΝΑΤΟ!

Η αλλαγή του ονόματος είναι ο κύριος και απώτερος στόχος που κρύβεται από την προσπάθεια αποδυνάμωσης του κράτους και της εκμηδένισής του. Απώτερος στόχος είναι η αλλαγή του ονόματος μέσα από την προηγουμένως αλλαγής της σημαίας, του ύμνου, του εμβλήματος και την καθιέρωση της διγλωσσίας (Σλαβικά- Αλβανικά) στη χώρα.

«Είναι σαφές ότι οι πολιτικοί έχουν συμφωνήσει στην αλλαγή του ονόματος, που σημαίνει απώλεια όλης της ταυτότητας που δεν θα πρέπει να υφίσταται. Εάν αλλάξει το όνομα, είναι εύκολο να αλλαχθούν και τα άλλα σύμβολα. Γνωρίζουμε ότι τα αλβανικά πολιτικά κόμματα κλήθηκαν από τον Έντι Ράμα για συνομιλίες και γνωρίζουμε επίσης ότι ο Έντι Ράμα ήρθε στην εξουσία με την υποστήριξη του Τζορτζ Σόρος. Ο τελικός στόχος είναι να καταστρέψουν το VMRO-DPMNE, επειδή δεν συναινεί σε αλλαγή του ονόματος», τονίζουν πηγές των Σκοπίων.

«Η αλβανική πλατφόρμα έχει μια διαφορετική σημασία. Να ασκήσει πίεση στο σλαβικό κράτος για να λυθούν μεγάλα προβλήματα- με την επίλυση του ονόματος θα ενταχθούμε στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», προσθέτουν.

Μάλιστα αλβανικό κόμμα στα Σκόπια προτείνει:

«Το κράτος χαρακτηρίζεται από τέσσερα βασικά στοιχεία: τους ανθρώπους, τη γλώσσα, την επικράτεια και την κυριαρχία επί του εδάφους.

Αυτά τα βασικά στοιχεία δεν απειλήθηκαν ούτε από το εσωτερικό, ούτε από το εξωτερικό. Όσον αφορά τα σύμβολα του κράτους, για την αλλαγή τους απαιτείται η συναίνεση, τουλάχιστον, 81 βουλευτών ή 50% της βούλησης των πολιτών μέσω ενός δημοψηφίσματος.

Η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει αντί των αποφάσεων του Κοινοβουλίου, για τα εθνικά και δημοσίου συμφέροντος θέματα να αποφασίζουν οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στα σύμβολα του κράτους.

Ο νέος υπουργός Πολιτισμού της κυβερνήσεως Ζάεφ, κ. Ρόμπερτ Αλαγκιόζοφσκι, σε δηλώσεις του κάνει ευθέως λόγο για απολύμανση του «μακεδονικού» πνεύματος από την ψευδοϊδεολογία πού εκπέμπει το σχέδιο Γκρούεφσκι «Σκόπια 2014» και προαναγγέλλει εμμέσως το γκρέμισμα των κιτς αγαλμάτων και μνημείων πού έχουν ανεγερθεί από τον πρώην πρωθυπουργό, γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ την Πέμπτη.

Ο κ. Αλαγκιόζοφσκι τονίζει ότι προτεραιότης του ως υπουργός Πολιτισμού θα είναι ή διακοπή του παράφρονου σχεδίου «Σκόπια 2014» και ή υιοθέτηση νέου νόμου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΠΓΔΜ και ή αποκομματικοποίηση των θεσμών στον τομέα του πολιτισμού .

Αναφερόμενος ειδικότερα στο σχέδιο «Σκόπια 2014» , ο κ. Αλαγκιόζοφσκι σημειώνει ότι «πρέπει να το διακόψουμε άμεσα, διότι σαν το κουτί τής Πανδώρας καθημερινώς μέσα στη νύκτα και το μαύρο σκοτάδι ξεφυτρώνουν νέα κιτς μνημεία, γλυπτά, περάσματα, κιονοστοιχίες, τα όποια, ενώ είναι περιττά, τα πληρώνουμε ακριβά».

Ο νέος Σκοπιανός υπουργός Πολιτισμού αποκαλύπτει, επίσης, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, τις προθέσεις του για την αποκαθήλωση των αγαλμάτων του μεγαλοϊδεατισμού.

 

Tags
Back to top button