Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να τελειώσει οριστικά την Τουρκία: Η Γαλλία πλήρες μέλος στον EastMed – Προ των πυλών το “Μεσογειακό ΝΑΤΟ”

Κύρια θέματα, Αιγαίο-Αν. Μεσόγειος • 09/03/2021 - 17:00
Ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να τελειώσει οριστικά την Τουρκία: Η Γαλλία πλήρες μέλος στον EastMed - Προ των πυλών το "Μεσογειακό ΝΑΤΟ"

Γαλλικά πλοία και το Charles De Gaulle μόνιμα πλέον στην Αν Μεσόγειο

Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας

Ιστορική ευκαιρία έχει η Ελλάδα να “τελειώσει” την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο (και όχι μόνο) μια και καλή. Το διπλωματικό ενεργειακό ντεμαράζ που έχει σημειωθεί σήμερα είναι άνευ προηγούμενου και σίγουρα στην Άγκυρα δεν αισθάνονται και πολύ καλά..

Μέσα σε 24 ώρες (και λιγότερο) έγιναν όσα βήματα δεν είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια.

  1. Η Αίγυπτος δεν δεσμεύθηκε απλά (και το έκανε αμέσως) ότι θα επανακαθορίσει τα γεωγραφικά όρια του οικοπέδου 18 άρα αλλά έμμεσα αναγνώρισε  την δυνητικά νόμιμη ελληνική ΑΟΖ και όχι την «φανταστική» παράνομη τουρκική ΑΟΖ. Αφού η Αίγυπτος απέρριψε τους «τουρκικούς» χάρτες τότε αποδέχεται τους ελληνικούς.
  2. Ο υπουργός ενέργειας του Ισραήλ που είχε φωτογραφηθεί μπροστά στον χάρτη του East-Med με τον Αμερικανό Jonathan Shrier, σήμερα έριξε στο καναβάτσο την Τουρκία:“Ο αγωγός EastMed θα είναι έτοιμος σε πέντε χρόνια. Έχουμε συμμαχία με Ελλάδα-Κύπρο και θα προχωρήσουμε σε διασύνδεση”.
  3. Σήμερα, τελείωσε και η τελευταία σημαντική εκκρεμότητα που υπήρχε μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και  αφορούσε το κοίτασμα “Αφροδίτη”. Το κοίτασμα “Αφροδίτη” μαζί με το ισραηλινό “Λεβιάθαν” και το επίσης ισραηλινό “Ταμάρ” δημιουργούν τον EastMed. Εμπορική εκμετάλλευση ισούται με προστασία του κοιτάσματος! 
  4. Ταυτόχρονα, Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα υπέγραψαν στη Λευκωσία μνημόνιο συναντίληψης (MoU) για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του αγωγού EuroAsia Interconnector, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του έργου.
  5. Η Ιταλία εισήλθε στον East-Med: “H IGI Poseidon, (Υποθαλάσσια Διασύνδεση Φυσικού Αερίου μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας – Poseidon SA) και η Israel Natural Gas Lines Company (INGL) υπέγραψαν Προσθήκη στο Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) του 2019, που προωθεί τη συντονισμένη ανάπτυξη του Έργου Αγωγού Φυσικού Αερίου EastMed στο Ισραήλ.
  6. Τέλος, πριν λίγο η Γαλλία αποφασίστηκε να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος και οι ΗΠΑ ως παρατηρητής στο Φόρουμ της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο. Πλήρες μέλος σε λίγο καιρό με την δημιουργία του East-Med σημαίνει “προστασία” και το “Charles De Gaulle” στην Αν Μεσόγειο. . Και η προστασία θα ολοκληρωθεί με την δημιουργία ενός “Μεσογειακού ΝΑΤΟ”.

Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί κοινή δύναμη κρούσης από τις εμπλεκόμενες χώρες. Ελλάδα-Ισραήλ-Αίγυπτος-Γαλλία κτλ. Η Γαλλία θα ζητήσει βάσεις ανεφοδιασμού-ελλιμενισμού και τα πλοία της θα περιπολούν στην Αν Μεσόγειο.

Το “Μεσογειακό ΝΑΤΟ” θα λειτουργήσει συμπληρωματικό στο “Μεσανατολικό ΝΑΤΟ” με κύριο εκφραστή το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες Σ.Αραβία-ΗΑΕ κτλ. Δύο γεωπολιτικοί χώροι ενώνονται για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να αποδεσμευτούν από την περιοχή και να επικεντρωθούν στον Ειρηνικό και στην αντιμετώπιση της Κίνας και δευτερευόντως της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης

Ο αγωγός East-Med

H ένταξη Γαλλίας στο Φόρουμ φυσικού αερίου ως πλήρες μέλος

Ακόμη πιο ενισχυμένο από σήμερα το Φόρουμ της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο, καθώς η Γαλλία αποφασίστηκε να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος και οι ΗΠΑ ως παρατηρητής.

Στη σημερινή τέταρτη Υπουργική συνάντηση του Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, συμμετείχαν οι υπουργοί της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Ιταλίας και της Παλαιστίνης, που ενέκριναν τη λειτουργία του Οργανισμού που έλαβε επίσημα «σάρκα και οστά» από την 1η Μαρτίου. Από την Αθήνα συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ενώ την Κύπρο εκπροσώπησε η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους, όλοι οι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της ανάπτυξης μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των μελών του έναντι των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα πάντοτε με το διεθνές δίκαιο.

Επίσης, αναγνώρισαν το σημαντικό ορόσημο αλλά και όλα τα σημαντικά βήματα και τα διαδοχικά επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη της ιδέας του Φόρουμ τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι τη σημερινή επίσημη έναρξη της λειτουργίας του.

Η πρώτη θητεία του Οργανισμού θα γίνει φέτος από την Αίγυπτο και θα ακολουθήσει η Κύπρος το 2022. Η Κύπρος θα παραλάβει την προεδρία του διεθνούς οργανισμού από τον Ιανουάριο του 2022.

Διαβάστε επίσης:

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα οι δυνατότητες ανάπτυξης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το Φόρουμ, με δύο νέες πρωτοβουλίες σχετικά με την «απανθρακοποίηση του φυσικού αερίου» και το «LNG ως καύσιμο για τα σκάφη», σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές παγκόσμιες τάσεις.

Τα μέλη του Φόρουμ θα σχηματίσουν ειδικές ομάδες εργασίας εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη της στρατηγικής και για καθεμία από αυτές τις πρωτοβουλίες.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί επισήμαναν την πρόοδο που σημειώθηκε στην προετοιμασία μελέτης με θέμα «Προμήθεια και ζήτηση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», σύμφωνα με την αξιολόγηση της αγοράς φυσικού αερίου, μία μελέτη που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περαιτέρω, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα επίσημα αιτήματα που υπέβαλαν οι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στο Φόρουμ, όπου η Γαλλία έγινε νέο πλήρες μέλος του, ενώ το Φόρουμ συμφώνησε να καλωσορίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ως χώρα παρατηρητή.

Τα ιδρυτικά μέλη συμφώνησαν να συγκαλέσουν την επόμενη Υπουργική Συνάντηση στο Κάιρο κατά τα τέλη του 2021.

Τέλος, οι συμμετέχοντες υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά εκτίμησή τους προς την Αίγυπτο και τον Πρόεδρο της χώρας ‘Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για την παροχή της μέγιστης υποστήριξής του ως χώρας υποδοχής και προς τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Τάρεκ Ελ Μόλα.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Tags
Back to top button