Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

IIF: «Στις 3 πιο υπερχρεωμένες χώρες η Ελλάδα λόγω Covid» - Στην 14η θέση η Τουρκία

Η Ελλάδα είναι μέσα στις τρεις πιο υπερχρεωμένες χώρες το 2020, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), ενώ η Γαλλία και η Ισπανία που προηγούνται δεν χρωστούσαν ούτε κατά διάνοια αυτά που χρωστούσε η Ελλάδα προς κορωνοϊού!

Όλοι οι δείκτες μαρτυρούν πως όταν η Ελλάδα βγει από το lockdown, στο οποίο βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο, θα είναι μία κατεστραμμένη οικονομικά χώρα, η οποία θα έχει δανειστεί από παντού και θα πρέπει να μπει στα σκληρά Μνημόνια, αλλά και να κάνει παραχωρήσεις εθνικού πλούτου, ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη.

Όμως αναφέρει το IIF, σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκε το παγκόσμιο χρέος το 2020, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού από τη μία αύξησε το δημόσιο χρέος στην προσπάθεια των κυβερνήσεων να στηρίξουν τις οικονομίες τους, ενώ από την άλλη συρρίκνωσε σε πρωτόγνωρα επίπεδα την οικονομική δραστηριότητα και την οικονομική παραγωγή σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα το 2020 ήταν από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες, καθώς το ποσοστό του χρέους της επί του ΑΕΠ έκανε άλμα 50% φέρνοντας την στην τρίτη θέση στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους της, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 216%, στα 365 δισ. ευρώ.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του IIF, το παγκόσμιο χρέος κατά την περυσινή χρονιά αυξήθηκε κατά 24 τρισ. δολάρια, φθάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό στα 281 τρισ. δολάρια. Την ίδια ώρα το ποσοστό του παγκόσμιου χρέους έναντι του παγκόσμιου ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 355%, κάνοντας άλμα κατά 35 εκατοστιαίες μονάδες, το οποίο επίσης συνιστά ρεκόρ. Το 2008 και το 2009 τις χρόνιες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το ποσοστό του παγκόσμιου χρέους επί του παγκόσμιου ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 10% και 15% αντίστοιχα.

Στην Ευρώπη η αύξηση του χρέους ήταν δραστική, με την Ελλάδα να βρίσκεται πίσω από τις Γαλλία και Ισπανία, στις τρεις πρώτες χώρες που το χρέος τους σε σχέση με το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 50%.

Η Ελλάδα επίσης στο δελτίο του IIF συγκαταλέγεται μαζί με τις Ισπανία, Βρετανία και Καναδά, στις χώρες στις οποίες οι κυβερνήσεις τους δανείσθηκαν πολύ.

Το IIF στο δελτίο του μεταξύ άλλων τονίζει ότι από τα 24 τρισ. δολάρια, το ήμισυ εξ αυτών αφορά το χρέος των κυβερνήσεων, ενώ οι πολυεθνικές, οι τράπεζες και τα νοικοκυριά, προσέθεσαν στο παγκόσμιο χρέος 5,4 τρισ. δολάρια, 3,9 τρισ. δολάρια και 2,6 τρισ. δολάρια αντίστοιχα.

«Αναμένουμε ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 10 τρισ. δολάρια φέτος και θα ξεπεράσει τα 92 τρισεκατομμύρια δολάρια», αναφέρεται στο δελτίο, προσθέτοντας ότι η απόσυρση της κρατικής στήριξης θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολη από ό, τι ήταν μετά την οικονομική κρίση.

Χάθηκαν σχεδόν 42 δισ. ευρώ το 2020

H Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιοποίησε την Τετάρτη τα αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών στο σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας το 2020, καθώς και των εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας. Και τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν με τον πλέον σαφή τρόπο την καταστροφική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κάνει τυφλά lockdowns και να ανοιγοκλείνει τα καταστήματα. 

Στο σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο τζίρος του 2020 υποχώρησε κατά 13,5% χάνοντας 41,6 δισ. ευρώ, καθώς ήταν μόλις 266,1 δισ. ευρώ, αντί των 307,7 δισ. ευρώ το 2019. Ειδικά η επιλογή για «καλόπιασμα» των ξένων μεγάλων τουριστικών πρακτόρων αντί ενός γενναίου προγράμματος εσωτερικού τουρισμού οδήγησε τον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης σε καθίζηση τζίρου κατά 53,4% και απώλεια 7 δισ. ευρώ.

Το πλήγμα στην οικονομία δεν ήταν μεγάλο μόνο την θερινή περίοδο, αντιθέτως επεκτείνεται ως το τέλος του 2020, όπως δείχνουν τα αντίστοιχα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Η μείωση του τζίρου στις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία σε ετήσια βάση έφτασε το -8,6% το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, όταν και χάθηκαν 6,8 δισ. ευρώ. Και πάλι, καταλύματα και εστίαση είναι ο κλάδος όπου συνεχίστηκε η «σφαγή», με -47,9% στον τζίρο τους.

Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο τζίρος των 205.984 επιχειρήσεων που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας το 2020, καθώς μειώθηκε κατά 36,4% ή κατά 10,8 δισ. ευρώ, στα 18,8 δισ. ευρώ ευρώ έναντι 29,6 δισ. ευρώ που οι ίδιες επιχειρήσεις είχαν ως σύνολο τζίρου το 2019.

Αναλυτικά τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής

 

 

 

 

Tags
Back to top button