Ιδιαίτερα «θερμό» δείχνει πώς θα είναι το φετινό καλοκαίρι, καθώς η τουρκική παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο συνεχίζεται αμείωτη παρά την ισχύ στην οποία έχει μπει το άτυπο θερινό μορατόριουμ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας (από 15 Ιουνίου). Πέραν των παραβιάσεων, οι οποίες και τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν, υπάρχει την ίδια στιγμή ποιοτική αναβάθμιση της προκλητικότητας με υπερπτήσεις, σκληρές αερομαχίες και NAVTEX αμφισβήτησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Όλα δείχνουν δηλαδή πώς με τις εξελίξεις που έχουμε στο Κυπριακό και ειδικά στις έρευνες που γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ για την εξόρυξη φυσικού αερίου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με την προώθηση του αγωγού East Med, Η Τουρκία θα επιχειρήσει να διατηρήσει «καυτά» τα νερά στο Αιγαίο και την Κύπρο προβάλλοντας τις αξιώσεις της και επιχειρώντας να παραμείνει στο παιχνίδι της διεκδίκησης των ενεργειακών κοιτασμάτων. Δεν αποκλείεται λοιπόν ένα «θερμό επεισόδιο ή μία ελληνοτουρκική κρίση.
Υπάρχει επίσης ένας βασικός λόγος που η Άγκυρα θέλει να εστιάσει το ενδιαφέρον της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αυτός είναι τα συνεχή χαστούκια που τρώει στα ανατολικά σύνορα της, και μιλάμε για την προώθηση της αυτονομίας των Κούρδων, αλλά και την απομόνωση που υφίσταται από χώρες που παλαιότερα είχε ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας, όπως είναι βεβαίως η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ, ακόμη και η Γερμανία που αποφάσισε να αποσύρει τις δυνάμεις της από την βάση του Ιντσιρλίκ.
Χθες λοιπόν, δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γκιλντιρίμ, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα δήθεν για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στο Αιγαίο, αλλά μας είπε φόρα παρτίδα (σ.σ. του το επέτρεψε ο Αλέξη Τσίπρας) πώς οι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν, καταγράφηκε μία ιδιαίτερα αυξημένη και βεβαίως ποιοτικά αναβαθμισμένη προκλητικότητα στο Αρχιπέλαγος.
Σημειώθηκε διπλή υπέρπτηση πάνω από τα νησιά Μακρονήσι και Ανθρωπογάφοι του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων από δύο τουρκικά F-4. Η πτήση άνωθεν του ελληνικού εδάφους έγινε σε ύψος 10.000 ποδών και τα δύο βομβαρδιστικά αεροσκάφη της Τουρκίας συνοδεύονταν και από δύο μαχητικά F-16. Πρόκειται δηλαδή για μία καθαρά επιχείρηση προσβολής νησιωτικού στόχου εκ μέρους της Τουρκίας.
Κατά τη χθεσινή ημέρα μάλιστα σημειώθηκαν από τα 2 F-4, τα 2 F-16 και ένα CN-235 συνολικά 20 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Από την ισχύ του άτυπου θερινού μορατόριουμ που ισχύει, υποτίθεται για την μείωση της έντασης στο Αιγαίο, από 15 Ιουνίου έως και 15 Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν συνολικά 57 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, 14 παραβάσεις του FIR Αθηνών, από συνολικά 15 τουρκικά αεροσκάφη.
Το στοιχείο που δείχνει την ποιοτική αναβάθμιση της τουρκική προκλητικότητας εν μέσο θέρους είναι οι εμπλοκές που σημειώθηκαν μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών, εκ των οποίων ορισμένων σκληρές. Ο αριθμός τους έφτασε τις 5 την τελευταία εβδομάδα και σε αυτές είχαμε και τις δύο υπερπτήσεις. Είναι δηλαδή μία δραστηριότητα που δεν συνάδει με την έως τώρα συμπεριφορά της Άγκυρας το καλοκαίρι.
Αυτό έρχεται να επιβεβαιωθεί και με τις ΝΑVTEX που συνεχίζει να εκδίδει ακόμη και τώρα αμφισβητώντας κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Είναι μία πρακτική που λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις φέτος.
Με την πρώτη NAVTEX λοιπόν που εξέδωσε χθες Τουρκία, δήλωνε πώς η ελληνική NAVTEX 346/17, που εκδόθηκε από την Υδρογραφική του Πολεμικού Ναυτικού και αφορούσε στην παράνομη δέσμευση 3 περιοχών στο Αιγαίο για σχεδόν όλο το 2017 με τις τουρκικές NAVTEX 821-822-823/16, εκδόθηκε από αναρμόδιο σταθμό (εννοεί τους ελληνικούς σταθμούς που είναι οι μοναδικοί εγκεκριμένοι από τον ΙΜΟ) και ως εκ τούτου είναι άκυρη.
Στη συνέχεια εξέδωσε και δεύτερη NAVTEX επιχειρώντας αυτή τη φορά να ακυρώσει την ελληνική NAVTEX 348/17 η οποία αναφέρεται σε έρευνες από το πλοίο RV HERCULES στο σύμπλεγμα των Φούρνων, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η ελληνική NAVTEX εκδόθηκε από αναρμόδιο σταθμό. Και αυτό λίγη ώρα μετά τις υπερπτήσεις πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα και θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η Τουρκία είναι πιθανό ανά πάσα στιγμή να στήσει τεχνητή κρίση στο Αιγαίο ή στη κυπριακή ΑΟΖ. Ορισμένοι μάλιστα αναφέρουν πώς ίσως και να περιμένει την κατάλληλη στιγμή…