Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Τουρκία εκλιπαρεί: Ειδοποίησε τον Νετανιάχου για «αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με αποστολή πρέσβη» – Ο απαράβατος όρος του Ισραήλ

Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 30/03/2021 - 11:14
Η Τουρκία εκλιπαρεί: Ειδοποίησε τον Νετανιάχου για «αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με αποστολή πρέσβη» - Ο απαράβατος όρος του Ισραήλ

Γιατί (προς το παρόν) είναι απίθανο να συμβεί

Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

H Τουρκία παρακαλεί για να αναθερμάνει τις ανύπαρκτες πλέον σχέσεις της με το Ισραήλ. Η Άγκυρα πληροφόρησε τους Ισραηλινούς ότι είναι έτοιμη να στείλει πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, μόλις το εβραϊκό κράτος δεσμευτεί ότι θα πράξει αμοιβαία και ανάλογα.

Το κύριο σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών (υπάρχουν κι άλλα πολλά) είναι η παραμονή αξιωματούχων της Hamas σε τουρκικό έδαφος. Το Ισραήλ το θέτει ως απαράβατο όρο.

Οι κινήσεις Ερντογάν για βελτίωση των σχέσεων με Ισραήλ – Θέλει να αποδυναμώσει την Ελλάδα αλλά…

Τον Δεκέμβριο ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι “Η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Η συνεργασία μας στον διαμοιρασμό πληροφοριών είναι συνεχής».

Αυτό έγινε τρεις εβδομάδες αφού ο στενός συνεργάτης του απόστρατος Ναύαρχος Cihat Yayci, πρότεινε μια κοινή θαλάσσια οριοθέτηση με το Ισραήλ.

Η προσπάθεια αναζωπύρωσης συνεχίστηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα όταν, ο Dr. Hakan Yurdakul, μέλος της τουρκικής προεδρικής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, παρακολούθησε μια σύσκεψη του Ευρω-εβραϊκού Κοινοβουλίου, επικεντρώνοντάς σε μια ανανεωμένη ατζέντα μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων.

Το Ισραήλ δεν είναι η μόνη χώρα στην Μέση Ανατολή την οποία η Άγκυρα θέλει να κανονικοποιήσει τις σχέσεις της.

Η κίνηση με Αίγυπτο

Η Άγκυρα επιχειρεί να κανονικοποιήσει τους δεσμούς της με το Κάιρο, οι τουρκικές αρχές στις 20 Μαρτίου διέταξαν κανάλια που συσχετίζονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα και έχουν έδρα στην Κωνσταντινούπολη να σταματήσουν την κριτική τους στην Αίγυπτο.

Αυτό θα μπορούσε να δείξει ότι αν το Ισραήλ συμφωνεί στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία τότε η τουρκική κυβέρνηση σε κάποιο βαθμό θα μπορούσε να εκδιώξει τους αξιωματούχους της Hamas από την Πόλη.

Η Hamas αποτελεί προϊόν της Muslim Brotherhood.

Παρά την επίσημη τοποθέτηση του Καΐρου το οποίο αρνείται την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, καθώς μιλούσε σε προεκλογική εκστρατεία του Likud στο Bat Yam 10 Μαρτίου, επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε συζητήσεις με την Τουρκία σχετικά με το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην ίδια ομιλία, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σημείωσε ότι η χώρα έχει προσοδοφόρες συζητήσεις με Αίγυπτο, Ελλάδα και Κύπρο σχετικά με την εξαγωγή αερίου στην Ευρώπη.

Τί αναφέρουν αναλυτές

«Η Τουρκία και το Ισραήλ ποτέ δεν διέκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς παρά όλα τα αρνητικά επεισόδια που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια» είπε ο Karel Valansi, πολιτικός αναλυτής της τουρκικής T24.

«Και οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να διαχωρίσουν τα οικονομικά και τα πολιτικά και έχουν βοηθήσει η μία την άλλη σε ανθρωπιστικά ζητήματα.

Τα κανάλια επικοινωνίας είναι πάντα ανοιχτά, τόσο που δεν είναι εύκολο για καμία από τις δύο χώρους να εγκαταλείψει την σχέση τους. Με όλα αυτά η σχέση τους έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα που σημαίνει ότι χρειάζεται πολιτική θέληση και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να επανεκινηθεί»

«Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών πάντα ήταν ευαίσθητες σε ότι αφορά τους Παλαιστίνιος, την ίδια στιγμή η προσωπική εχθρότητα μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών είναι ένας ακόμα περιορισμός».

Όσο για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας η Valansi είπε, “Η απομόνωση της Τουρκίας στην περιοχή μεγαλώνει και οι τεταμένες σχέσεις της με τις ΗΠΑ είναι οι καταλύτες για τις προτάσεις της Άγκυρας να κανονικοποιήσουν τις σχέσεις με άλλες χώρες της περιοχής συμπεριλαμβανομένου και τους Ισραήλ.

«Το Ισραήλ δεν θα αγνοήσει μια ευκαιρία αναζωπύρωσης των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά θέλει βεβαιότητα σε ότι αφορά τις τουρκικές προθέσεις.

Η Τουρκία συνήθιζε να είναι ζωτικός οικονομικός, διπλωματικός και αμυντικός παράγοντας για το Ισραήλ. Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική. Ενώ οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις έχουν πάρει την κατιούσα, το Ισραήλ ενδυνάμωσε τις σχέσεις του με πολλές άλλες χώρες στην Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο.

Η υποστήριξη της Άγκυρας στην Hamas, και το αυξανόμενο ενδιαφέρον στην Ιερουσαλήμ και οι μετατοπίσεις στην εξωτερική πολιτική σημαίνουν πως το Ισραήλ πρέπει να δράσει προσεκτικά»

Ο Dr. Hay Eytan Cohen Yanarocak, ειδικός στην τουρκική εξωτερική πολιτική είπε:

«Το ερώτημα δεν είναι αν η Τουρκία θέλει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ ή όχι, είναι αν χρειάζεται να το κάνει, και όντως το χρειάζεται. Τα άμεσα συμφέροντα της Τουρκίας απαιτούν άμεσες αλλαγές στην εξωτερική της πολιτική σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και την Συρία.

Η επιρροή του Ιράν στην περιοχή μεγαλώνει και η Τουρκία θέλει να εκβάλει αυτή την επιρροή στην Συρία όπως και το Ισραήλ θέλει το ίδιο πράγμα.

Στο μεταξύ οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις χειροτερεύουν καθημερινά.

Γι αυτό η Άγκυρα χρειάζεται την Ιερουσαλήμ ως «γέφυρα» για την Ουάσινγκτον ώστε να μειώσει την πίεση της προεδρίας Biden».

Μπορεί να υπάρξει επαναπροσέγγιση με τον Νετανιάχου στην εξουσία;

Βέβαια, ο σημαντικότερος λόγος είναι η προσωπική απέχθεια του Μ.Νετανιάχου προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν τον οποίο θεωρεί ως το πλέον «αντιπαθητικό άτομο».

Το Ισραήλ όπως και η Τουρκία κυβερνώνται επί σειρά ετών από τους ίδιους ηγέτες οι οποίοι και αποτελούν πολύ ισχυρές προσωπικότητες και οι διαπροσωπικές τους σχέσεις είναι καθοριστικές για τις γεωπολιτικές σχέσεις των χωρών τους.

Γι αυτό και η παραμονή Νετανιάχου στην ισραηλινή ηγεσία είναι σφοδρώς συμφέρουσα για την Ελλάδα.

Ο Νετανιάχου είναι τύπος που δεν αλλάζει γνώμη ποτέ, πιο πιθανό είναι να ανατείλει ο Ήλιος από την Δύση.

Πάντως, ήδη η τουρκική πρόταση έχει ξεκινήσει με το «αριστερό» καθώς τον πρεσβευτή τους θέλουν να τον αποστείλουν στο Τελ Αβίβ, όχι στην Ιερουσαλήμ την οποία το Ισραήλ έχει ανακηρύξει ως πρωτεύουσά του.

Δηλαδή οι Τούρκοι παρακαλούν να τα βρουν με το Ισραήλ αλλά όπως θέλουν αυτοί, δηλαδή με την Ιερουσαλήμ να μην αναγνωρίζεται ως πρωτεύουσα.

Άλλη μία απόδειξη του πόσο δίκιο έχουν οι παλιοί όταν λένε πως οι Τούρκοι είναι «μπουνταλάδες», γιατί δεν μπορούν να κρύψουν τις διαθέσεις τους ποτέ.

Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα τους τελευταίους μήνες η Τουρκία αλλάζει στάση έναντι του Ισραήλ (φυσικά διότι είδαν πως έχει συνάψει γεωπολιτικές συμμαχίες με τα δύο ελληνικά κράτη της Ελλάδας και της Κύπρου).

Αυτά λένε στο Ισραήλ αλλά τι συμβαίνει πραγματικά;

Η Τουρκία υπόγεια προσπαθεί να «χωθεί» πάλι στο Ισραήλ από τον φόβο που τη διακατέχει από τις ελληνοισραηλινές σχέσεις.

Μπορεί να γίνει αυτό; Όσο κυβερνάει ο Νετανιάχου εξαιρετικά δύσκολο. Συν τοις άλλοις το Ισραήλ έχει ένα «κακό» για την Τουρκία.

Δε «χορταίνει» με λόγια και με συμβολικές κινήσεις τύπου «θα σου στείλω τον πρέσβη».

Οι Ισραηλινοί είναι πρακτικοί άνθρωποι και απαιτούν να δουν απτές ενέργειες.

Π.χ. μια εν τοις πράγμασι εγκατάλειψη της Χαμάς, συγγνώμη του Ερντογάν στο Νετανιάχου, επανέναρξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, να στηρίξουν τα ισραηλινά συμφέροντα έναντι όλων των άλλων, να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους και εν τέλει να αποκηρύξουν τις σχέσεις τους με το Ιράν, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και όχι στα λόγια αλλά με επιθετικές ενέργειες εναντίον τους.

Φυσικά, αν γίνουν όλα αυτά, αυτομάτως θα σημάνουν το τέλος του Ρ.Τ.Ερντογάν αλλά και των ισλαμιστών ερντογανικών διότι:

Θα έχουν ξεφτιλιστεί στο εσωτερικό της Τουρκίας και δε θα τους υποστηρίζουν ούτε οι… συγγενείς τους

Θα έχουν υιοθετήσει την ατζέντα των κοσμικών κεμαλικών που σημαίνει ότι θα τους πάρουν από το «χέρι» και θα τους επαναφέρουν στην εξουσία

Θα έχουν επιστρέψει την Τουρκία στον δυτικό άξονα

Θα έχουν μετατρέψει σε θανάσιμους εχθρούς όλους τους πρώην συμμάχους τους που τους υποστήριζαν με πάθος για δεκαετίες. Θα θυμίσουμε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι το πολιτικό σκέλος του ISIS όπως στο παρελθόν το Σιν Φέιν ήταν το πολιτικό σκέλος του IRA.

Ένα ISIS που κακώς πιστεύουν στη Δύση πως «έχει χάσει». Λάθος, έχασε το τοπικό του παράρτημα στη Συρία όπου ωστόσο ακόμα δεν έχει εξολοθρευτεί.

Κατά τ’άλλα το ISIS παραμένει ενεργό και ακμαίο σχεδόν σε όλη την Αφρική, μέχρι και τη Μοζαμβίκη! Δε γνωρίζουμε να έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν μια εξτρεμιστική οργάνωση με προβολή ισχύος τόσο μακριά και σε τόσα πολλά μέρη.

Από τη στιγμή που η Τουρκία έχει έλεγχο στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τότε όπου έχει παρουσία το ISIS έχει παρουσία και η Τουρκία, τόσο απλά!

Εάν λοιπόν η Τουρκία πραγματοποιήσει 100% «στροφή» στην πολιτική της τότε θα γίνει αυτόματα ο «σούπερ-εταίρος» του Ισραήλ και φυσικά η Ελλάδα θα βρεθεί πάλι στην παλιά της θέση, στη «γωνία».

Γι αυτό στην Αθήνα όσοι καταλαβαίνουν εύχονται αυτό να μην γίνει ποτέ και ευτυχώς οι μαθηματικές πιθανότητες δεν το επιτρέπουν, τουλάχιστον όσο είναι ο Ερντογάν στην εξουσία.

Πολλά «αλλά» αναλόγως με το ποιος παραμένει στην ηγεσία

Συνεπώς, το τελικό συμπέρασμα αθροίζεται ως εξής: Με παραμονή Ερντογάν και Νετανιάχου στις αντίστοιχες ηγεσίες, γεωπολιτικά τα πράγματα θα είναι πολύ καλά για την Ελλάδα.

Με παραμονή Ερντογάν και άλλου πρωθυπουργού στον ισραηλινό θώκο, ένα μέρος της εχθρότητας θα υποχωρήσει αλλά πάλι δε θα αποκατασταθούν οι σχέσεις όπως παλιά, διότι θα παραμένει η πολιτική Ερντογάν.

Με απουσία Ερντογάν όμως αν επιστρέψουν οι κεμαλικοί στα πολιτικά πράγματα τότε στην Ελλάδα θα έχουμε πρόβλημα.

Αν αποχωρήσει ο Ερντογάν και ακολουθήσει κάποιος διάδοχός του, τότε… remains to be seen.

Tags
Back to top button