Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία, Αφρική • 01/05/2021 - 11:23
Η Τουρκία απέσυρε το βέτο κατά της Αιγύπτου στο ΝΑΤΟ: «Χαϊδεύει» υπογείως για να αποσπάσει το Κάιρο από την συμμαχία με την Ελλάδα
Η Άγκυρα προσπαθεί να «σπάσει» την ελληνοαιγυπτιακή συμμαχία
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
καθώς απέσυρε το βέτο της στο ΝΑΤΟ εναντίων των αιγυπτιακών δραστηριοτήτων στα πλαίσια του εταίρου της Συμμαχίας, με σκοπό να επανορθώσει τις σχέσεις της με το Κάιρο και να «χαϊδέψει» την κυβέρνηση Σίσι.
Πηγές με γνώση του ζητήματος αναφέρουν ότι «Η Τουρκία απέσυρε το “στοπ” εναντίον της Αιγύπτου επιτρέποντάς της να αναπτύξει εταιρική σχέση με το ΝΑΤΟ»
«Η Τουρκία υποστηρίζει την Αίγυπτο στο να προοδέψει η εταιρική της σχέση με το ΝΑΤΟ ως μέλος του Μεσογειακού Διαλόγου (ένα forum για χώρες του ΝΑΤΟ και της Μεσογείου) και η Άγκυρα στηρίζει την Αίγυπτο και τις δραστηριότητές της μέσα σε αυτό το πλαίσιο».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu είπε σε τηλεοπτικά του σχόλια την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία έκανε κάποιες κινήσεις καλήςμ θελήσεως προς την Αίγυπτο εντός του ΝΑΤΟ χωρίς να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες.
Η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τον πρόεδρο Σίσι
Τους περασμένους μήνες, Αίγυπτος και Τουρκία επιχείρησαν να αναπτύξουν τις σχέσεις που έσπασαν όταν η Άγκυρα αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi ως το νόμιμο ηγέτη της χώρας, ακολουθώντας ένα πραξικόπημα με το οποίο ανατράπηκε ο προκάτοχός του Mohamed Morsi, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου.
Θα πρέπει να πούμε δύο λόγια για τον Μόρσι. Πρώτον ήταν ισλαμιστής και δεύτερον εξελέγη με αμφισβητούμενες εκλογές για τις οποίες υπήρξαν ενδείξεις νοθείας αλλά του επέτρεψαν να ορκιστεί πρόεδρος επειδή φοβόντουσαν διχασμό της χώρας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κατηγόρησε τον Σίσι για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας μετά το πραξικόπημα.
Δημόσιο κάλεσμα της Άγκυρας προς Σίσι: «Να τα βρούμε»
Νωρίτερα αυτό το μήνα, σε μια προφανή προσπάθεια επαναπροσέγγισης ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου ΥΠΑΜ και του Τούρκου ΥΠΕΞ, έκαναν δημόσιο κάλεσμα για βελτίωση των σχέσεων.
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι ο Μεσογειακός Διάλογος, που περιλαμβάνει Αίγυπτο, Ισραήλ, Μαρόκο και Τυνησία είναι ακόμη ενεργός (η ιστοσελίδα του δεν έχει ενημερωθεί από τον Φεβρουάριο του 2019).
Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η συμμαχία πρόσφατα ενσωμάτωσε έναν νέο Individual Partnership Cooperation Programme με την Αίγυπτο για να συνδυάσει τις προτεραιότητες ασφαλείας της Αιγύπτου με τα συμφέροντα ασφαλείας του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Μακροχρόνια η συνεργασία της Αιγύπτου με το ΝΑΤΟ
«Το ΝΑΤΟ είχε έναν μακρύ πολιτικό διάλογο και πρακτική συνεργασία με την Αίγυπτο» είπε η πηγή.
«Αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε για να αναπτύξει πολιτικό διάλογο και πρακτική συνεργασία με τους εταίρους του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο».
Ένας Τούρκος αξιωματούχος σχετικός με το ζήτημα είπε ότι «τα προγράμματα συνήθως είναι καλά για να δώσουν σε χώρες εταίρους του ΝΑΤΟ στρατιωτική και τεχνική εκπαίδευση, που είναι πολύ σημαντικές για χώρες μη μέλη».
Η Τουρκία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα στείλει διπλωματική αποστολή καθοδηγούμενη από τον ΑΝΥΠΕΞ στο Κάιρο για πρώτη φορά από το πραξικόπημα του Σίσι που ανέτρεψε τον Μόρσι το 2013.
Η απόφαση ήρθε κατόπιν υπόγειων συζητήσεων.
Η Τουρκία ζήτησε από την Μουσουλμανική Αδελφότητα να σταματήσει να επιτίθεται στον Σίσι
Η Τουρκία ζήτησε επίσης από την αιγυπτιακή αντιπολίτευση να κατεβάσει τους τόνους στην κριτική της προς την κυβέρνηση Σίσισ λόγω των εύθραυστων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε και τις τουρκικές κινήσεις συμφιλίωσης και με το Ισραήλ, θα γίνει κατανοητό ότι η Τουρκία δεν κάθεται με «σταυρωμένα χέρια» και επιχειρεί να σπάσει τις συμμαχίες της Ελλάδας.
Εκτίμησή μας είναι ότι αυτό τώρα είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς πως θα είναι η γεωπολιτική κατάσταση σε ένα χρόνο από σήμερα.
Η Αθήνα πρέπει να είναι προσεκτική: Η Ιστορία είναι γεμάτη με ηττημένους που ήταν σίγουροι για τις συμμαχίες τους
Στην Αθήνα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να αξιολογήσουν πολύ σοβαρά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων Καΐρου και Άγκυρας.
Μην ξεχνούν πως πάνω απ΄όλα, τα κράτη κοιτούν τα δικά τους συμφέροντα, κάτι που στην Ελλάδα αρχίσαμε να το κατανοούμε μόλις τα τελευταία χρόνια.
Το συμφέρον δεν έχει συναισθηματισμούς και προπάντων δεν υποστηρίζεται από ιδεοληπτικούς ανθρώπους και δυστυχώς στην Αθήνα από ιδεοληψίες είμαστε γεμάτοι.
Μην θεωρούν αδύνατο να πετύχει αποτελέσματα ο Ερντογάν, όπως ούτε πρέπει να επαναπαύονται στην απέχθεια της Δύσης προς τον Ερντογάν.
Το ότι μπορεί ο Ερντογάν να ξυπνήσει μια μέρα και να κάνει την μεγαλύτερη «κωλοτούμπα» της Ιστορίας και να αλλάξει ρότα προς Δύση, το έχουν σκεφτεί αυτό;
Γιατί τίποτα δεν είναι σίγουρο, ακόμα και τα άστρα και οι ουρανοί θα γίνουν σκόνη κάποτε.