Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Standard & Poor’s αναβάθμισε την Ελλάδα γιατί προορίζεται να είναι το τελευταίο σύνορο του ΝΑΤΟ

Κύρια θέματα, Οικονομία & Κοινωνία • 26/04/2021 - 12:54
Η Standard & Poor’s αναβάθμισε την Ελλάδα γιατί προορίζεται να είναι το τελευταίο σύνορο του ΝΑΤΟ

Το 2010 με πολύ καλύτερους οικονομικούς δείκτες οι αγορές είχαν αποκλείσει την χώρα

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

H κίνηση αναβάθμισης του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s ( σε “ΒΒ” από “BB-” με θετικές προοπτικές) σημαίνει πως οι αγορές επιτρέπουν στην Ελλάδα να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της με νέα έξοδο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ήδη προετοίμαζε στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού την έξοδο αυτή για να γεμίσει με φθηνό χρήμα τα κρατικά ταμεία.

Κάποιος θα πει: «Μα καλά, το 2010 με χρέος 120% του ΑΕΠ δεν μας δάνειζε κανείς και τώρα με χρέος 206% του ΑΕΠ τα βρίσκουν όλα ωραία;».

Γιατί η Ελλάδα στηρίζεται από τις αγορές παρά το τεράστιο χρέος της

Πολύ λογικό ερώτημα και η αλήθεια είναι πως η οικονομίες ΟΛΩΝ στον πλανήτη είναι παντελώς ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ. Υπάρχουν λόγω κοινών ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ότι υπάρχουν.

Στηρίζονται σε εντελώς φανταστικά δεδομένα και χρηματοδοτούνται με «φανταστικότατο» παραστατικό χρήμα.

Αυτό που είναι πραγματικό είναι ΜΟΝΑΧΑ η Γεωπολιτική.

Το 2010 ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ανάγκη κανείς, οπότε μας άφηναν να βουλιάζουμε στην κρίση χρέους, το 2021 όμως είναι μια άλλη ιστορία.

Η Ελλάδα εν τοις πράγμασι έχει μετατραπεί στο τελευταίο σύνορο του ΝΑΤΟ λόγω της ρήξης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί δεν αντέχουν άλλο πλέον τους σχεδιασμούς της Άγκυρας για να γίνει αυτόνομη περιφερειακή υπερδύναμη και τα «διπλά» και «τριπλά» της παιχνίδια με Μόσχα και Πεκίνο.

Μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 από τον πρόεδρο Μπάιντεν φαίνεται πως ο δρόμος είναι χωρίς επιστροφή και η Τουρκία οδεύει εκτός ΝΑΤΟ και με κατεύθυνση προς Ανατολή.

Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να μην έχει κανένα οικονομικό πρόβλημα για να εξοπλιστεί με άνεση.

Προπάντων όμως η ελληνική κοινωνία θα είναι αρκετά «ταϊσμένη» για να είναι ικανοποιημένη.

Όλα αλλάζουν λόγω γεωπολιτικών συγκυριών

Συγκυρίες που πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε τώρα και να κερδίσουμε ότι μπορούμε αυτή την στιγμή, κανείς δεν ξέρει αν θα συνεχίσει η ευνοϊκή περίσταση και για πόσο.

Αν υπάρχει κάτι που έχει αποδειχτεί είναι πως τίποτε δεν είναι σίγουρο στην ζωή και ειδικότερα στις ζωές των κρατών.

Από το οικονομικό επιτελείο τα μηνύματα για τα ταμειακά διαθέσιμα δείχνουν μία διαχειρίσιμη κατάσταση, το ύψος των οποίων είναι περί τα 30 δισ. ευρώ.

Όμως το αυστηρό lockdown έχει ανεβάσει το κόστος των μέτρων στήριξης από τα 7,5 δισ. ευρώ στα 14 δισ. ευρώ.

Οι αγορές επιτρέπουν τον φθηνό δανεισμό

Δεδομένου των ιδανικών συνθηκών στην ελληνική αγορά ομολόγων και φυσικά του ενδιαφέροντος για τις εκδόσεις τίτλων, και κατά το δεύτερο μισό του έτους, που στηρίζεται και στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι αναλυτές βλέπουν ότι η Αθήνα θα το εκμεταλλευτεί.

Ενδεχομένως να προβεί και σε δύο εκδόσεις έως το φθινόπωρο.

Δεν αποκλείεται ο ετήσιος στόχος δανεισμού να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ φέτος.

Ενώ ως προς το είδος της νέας έκδοσης όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, με την έκδοση μικρής διάρκειας 5ετίας ή 7ετίας, όπως και με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου

Δηλαδή μεταθέσεις χρεών για το απώτερο μέλλον, όσο θα μας πηγαίνει καλά η γεωπολιτική συγκυρία όλα θα είναι καλά.

Το ποσό ενδεχομένως να κινηθεί κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο ο ΟΔΔΗΧ είχε προχωρήσει σε έκδοση 10ετούς, τον Μάρτιο σε έκδοση του 30ετούς.

Η χώρα έχει αντλήσει 3 δισ. ευρώ μέσω της ανταλλαγής ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

3,5 δισ. ευρώ με το 10ετές ομόλογο στις 27 Ιανουαρίου και επιτόκιο 0,807% και 2,5 δισ. ευρώ μέσω του ομολόγου 30 ετών στις 17 Μαρτίου, με επιτόκιο 1,956%

Standard & Poor’s: Πλησιάζει την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

Ο αμερικανικός οίκος δίνει το εισιτήριο για ενδεχόμενη νέα αναβάθμιση τους επόμενους 12 με 18 μήνες και η ελληνική οικονομία πλέον είναι στο δρόμο για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την οποία απέχει κατά δύο σκαλοπάτια.

Η πιστοληπτική ικανότητα είχε κάνει βουτιά στην κατηγορία «σκουπίδια» από το 2010.

Αυτό τι σημαίνει; Πως θα δοθεί σήμα, να γίνει η Ελλάδα «παράδεισος για επενδύσεις».

Ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ανάκαμψη κατά 4,9% το 2021 (-8,2% το 2020) και κατά 5,8% το 2022.

Το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 6,9% του ΑΕΠ ( 9,7% το 2020) και το χρέος θα μειωθεί στο 201% περίπου του ΑΕΠ το 2021 ( 206% το 2020).

Δεν ξέρουμε αν καταλαβαίνετε τα νούμερα. Το χρέος είναι «γαλαξιακό» και πλέον είμαστε «αισιόδοξοι». Ελπίζουμε να γίνεται κατανοητή η σημασία της γεωπολιτικής χρησιμότητας και φυσικά να γνωρίζει κάποιος τα όρια της πίεσης που μπορεί να εξασκήσει.

Θετικό μέτρο η «φορολογική ελάφρυνση» για την Standard & Poor’s

Παρά το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, οι βασικοί λόγοι της κίνησης από την Standard & Poor’s (έτσι ισχυρίζεται) είναι τα σημαντικά δημοσιονομικά «μαξιλάρια».

Τα κυβερνητικά μέτρα θωράκισης και φορολογικής ελάφρυνσης, η πρόσθετη ώθηση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, με τον οίκο να αναμένει πως η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση, επιτυγχάνοντας έτσι την πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους υπό όρους ΑΕΠ.

Δεν ξέρουμε αν προσέξατε την αναφορά του αμερικανικού οίκου στην «φορολογική ελάφρυνση».

Επί μνημονίων, η φράση αυτή ήταν απαγορευμένη και τώρα με ένα ακόμα μεγαλύτερο χρέος θεωρείται «θετική κατεύθυνση».

Συνεπώς η Ελλάδα αυτή την στιγμή θα λάβει στήριξη που είχε να δει από τον καιρό του σχεδίου Μάρσαλ.

Εκτός απροόπτου θα υπάρξουν πολύ θετικές εξελίξεις για την χώρα αν συνεχιστεί έτσι η τουρκο-αμερικανική κρίση.

Tags
Back to top button