Κύρια θέματα, Ρωσία • 22/04/2021 - 14:22
Η Ρωσία ξεκινάει τον πόλεμο του διαστήματος κατά των ΗΠΑ: Αποχωρεί από τον Διαστημικό Σταθμό και κατασκευάζει δικό της - US Space Command: «Θέλουν να βάλουν όπλα σε τροχιά»
Αρχίζει πάλι το «Star Wars» της δεκαετίας του '80;
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
H Ρωσία χωρίζει τα «χωράφια» της με τις ΗΠΑ ακόμα και στο Διάστημα εάν εν τέλει ο Ρώσος πρόεδρος αποφασίσει να ξεκινήσει την κατασκευή του αμιγώς ρωσικού διαστημικού σταθμού με στόχο να τον έχει θέσει σε τροχιά έως το 2030.
Την ίδια στιγμή η US Space Command σε έκθεσή της αναφέρει για ρωσικά οπλικά συστήματα που θα τεθούν/έχουν τεθεί σε τροχιά.
Εφόσον όντως προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου, θα σημάνει το τέλος της συνεργασίας της Ρωσίας με τις ΗΠΑ στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) ενώ δύο
Η μακροχρόνια διαστημική συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ δεν έχει διακοπεί παρά τις διαδοχικές κρίσεις στις σχέσεις δύο χωρών στο πεδίο της πολιτικής. Οι Ρώσοι κοσμοναύτες ταξιδεύουν στον ΔΔΣ -μαζί με συναδέλφους τους από άλλες 17 χώρες- από το 1998.
Πλέον όμως γίνεται σαφές πως Αμερικανοί και Ρώσοι δεν μπορούν να συνυπάρξουν μαζί ούτε για να παίξουν… σκάκι.
Η Ρωσία θέλει να κυριαρχήσει στο Διάστημα και από εκεί στην… Γη
Το που οφείλεται αυτό δεν είναι εύκολο να αναλυθεί, η πραγματική αιτία όμως είναι ότι και οι δύο χώρες έχουν γεωπολιτικό εγωισμό και θέλουν να κυριαρχούν στο παγκόσμιο γίγνεσθαι σε όλο τον υπόλοιπο 21ο αιώνα αλλά και μετέπειτα στον 22ο αιώνα (αν και ο πλανήτης μέχρι τότε αναμένεται να είναι πολύ διαφορετικός εάν έχουμε στο μεταξύ επιβιώσει από τις αυτοκαταστροφικές μας τάσεις).
Κατά το Πεντάγωνο Ρωσία και Κίνα «βρίσκονται χρόνια μπροστά από εμάς στην ανάπτυξη μέσων καταστροφής ή αποσύνδεσης δορυφόρων από τους οποίους ο αμερικανικός Στρατός εξαρτάται από την συγκέντρωση πληροφοριών για καθοδήγηση βομβών ακριβείς μέχρι πυραύλους και drones.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τον ΔΣΣ το 2025.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ότι «αν το 2030, σύμφωνα με τα σχέδια μας, μπορέσουμε να θέσουμε σε τροχιά το νέο σταθμό, θα είναι ένα κολοσσιαίο επίτευγμα».
Οι Ρώσοι έχουν μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή διαστημικών σταθμών, άλλωστε είναι οι πρώτοι που κατασκεύασαν ένα τέτοιο τεχνούργημα και μάλιστα σε μια εποχή όπως η δεκαετία του ’70 που οι υπολογιστές είχαν μνήμη όση είχε ένα πλυντήριο της δεκαετίας του ’90.
Ο Ρογκόζιν διευκρίνισε ότι, αντίθετα με τον ΔΣΣ, ο νέος ρωσικός σταθμός δεν θα έχει μόνιμη παρουσία κοσμοναυτών, για να μην εκτίθενται σε αυξημένη κοσμική ακτινοβολία.
Τον ρωσικό σταθμό -που θα είναι διάδοχος των προηγούμενων ρωσικών σταθμών Salyut και Mir των δεκαετιών 1970 και 1980- θα επισκέπτονται κοσμοναύτες κατά περιόδους, ενώ θα γίνεται επίσης χρήση ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Ρογκόζιν είπε ότι η Ρωσία θα εξετάσει την πιθανότητα να επιτρέψει σε ξένους αστροναύτες τις επισκέψεις, αλλά πρωτίστως «ο σταθμός πρέπει να είναι εθνικός. Αν θέλεις να κάνεις κάτι καλά, πρέπει να το κάνεις μόνος σου».
Η Ρωσία ακόμα και τώρα θεωρείται η πιο εξειδικευμένη χώρα σε ζητήματα διαστήματος. Μην ξεχνάμε πως ακόμα και οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τους ρωσικούς πυραύλους για τα διαστημικά τους ταξίδια από τότε που αποσύρθηκαν τα διαστημικά λεωφορεία.
Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλέσθηκε το Ιντερφάξ, η Ρωσία σχεδιάζει να επενδύσει έως έξι δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του σταθμού, με το πρώτο τμήμα να είναι έτοιμο έως το 2025.
Οι Ρώσοι θεωρούν ότι ο ΔΣΣ είναι προβληματικός και η κατάσταση του χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. «Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε τις ζωές των κοσμοναυτών μας», δήλωσε ο Μπορίσοφ, σύμφωνα με το BBC, προβλέποντας ότι, λόγω της γήρανσης του ΔΣΣ, είναι θέμα χρόνου «να συμβεί μια καταστροφή».
Η πραγματικότητα είναι πως όλα αυτά θεωρούνται δευτερεύοντες παράγοντες.
Αυτό που ενδιαφέρει τους Ρώσους είναι να προλάβουν να κυριαρχήσουν στο εγγύς διάστημα πέριξ της Γης για να μπορέσουν να επικρατήσουν στις επόμενες δεκαετίες έναντι των Αμερικανών.
Ξέρουν πολύ καλά πως στο μέλλον αυτός που θα κυριαρχήσει θα είναι όποιος θα έχει την δυνατότητα να μπορεί να χτυπάει τον αντίπαλό του από… ψηλά. Και οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν ως όνειρο την μελλοντική κατασκευή των δικών του συστημάτων διαστημικής μάχης.
Ένας σταθμός αμιγώς ρωσικός σημαίνει ότι θα μπορεί να εξοπλιστεί και με οπλικά συστήματα με τα οποία θα προστατεύεται η Ρωσία του μέλλοντος.
Σημειώνεται ότι ο πρώτος «Πόλεμος των Άστρων» που είχε ανακοινωθεί από τον μακαρίτη Αμερικανό πρόεδρο Ρ.Ρέιγκαν το 1984 δεν έγινε ποτέ, αλλά φαίνεται πως πλέον βρισκόμαστε στην κατάλληλη εποχή για να πραγματοποιηθεί τώρα.
Η νέα εξοπλιστική κούρσα θα είναι στο Διάστημα.
Πάντως ένας ακόμη λόγος που και οι δύο υπερδυνάμεις αναζητούν την κυριαρχία στο Διάστημα είναι και οι άφθονες πρώτες ύλες που υπάρχουν στα υπόλοιπα ουράνια σώματα του Ηλιακού Συστήματος.
Μέχρι και… οι Τούρκοι θέλουν να αποκτήσουν ορυχεία στο Διάστημα
Στο μεταξύ, στις 21 Απριλίου 2021 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) γιόρτασε την επέτειο 20 ετών παρουσίας των Ευρωπαίων αστροναυτών στον ΔΔΣ. H πρώτη άφιξη Ευρωπαίου ήταν του Ουμπέρτο Γκουιντόνι -ο οποίος αργότερα έγινε ευρωβουλευτής- στις 21 Απριλίου 2001, με πτήση αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου.