Η Τουρκία του αλαζόνα Ρ.Τ.Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένη να κλιμακώσει μέχρι να προκληθεί διπλωματικό αλλά και στρατιωτικό επεισόδιο που θα οδηγήσει σε κατάληψη εδάφους. Είναι τόσο μεγάλη η αλαζονεία που ήδη έκανε το μεγάλο σφάλμα: Έχει αναλύσει λάθος το ζήτημα ικανότητας και θέλησης της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και της πολιτικής. Και θέλουμε και μπορούμε με αυτή τη Τουρκία. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αντί να υιοθετούν το δόγμα της ασύμμετρης απάντησης θα έπρεπε να να εφαρμόσουν το δόγμα του προληπτικού πρώτου πλήγματος. Μόνο έτσι έχουμε πιθανότητες νίκης. Γιατί οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή θεωρούν ότι «μας έχουν». Και αυτό γιατί έχουν δύο απανωτές στρατιωτικές νίκες εναντίον μας-Κύπρος και Ίμια- αλλά η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος.
Ήδη χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία: Όταν η τουρκική πυραυλάκατος στην οποία επέβαινε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, Hulusi Akar, μαζί με την στρατιωτική ηγεσία της χώρας επιχείρησε να προσεγγίσει τη βραχονησίδα Ίμια πριν λίγες ημέρες, έπρεπε να δοθεί διαταγή να βυθιστεί το τουρκικό πλοίο.
Η Τουρκία στα χάλια που είναι και χωρίς ηγεσία, «ακέφαλη» δεν είχε καμία πιθανότητα να αντιδράσει.
Θα έφευγε με την «ουρά στα σκέλια».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι ξεμένουν από Leo2A4 στον Έβρο στην Ζώνη Ευθύνης της 1ης Στρατιάς. Άρα οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες ενώ έχουν μεταφέρει πολύ μεγαλύτερο αριθμό απ όσο πιστεύαμε. Φαίνεται ότι ο Στρατάρχης της 1ΗΣ Στρατιάς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, το γνωρίζει γι αυτό και βρέθηκε για τρίτη φορά στον Δ’ Σ Στρατού και στον Έβρο… H ανακοίνωση του ΓΕΣ λέει για απλή ενημέρωση αλλά υπάρχει έντονη κινητικότητα… όπως αναφέραμε και στο άρθρο μας
Το σύνδρομο της «Μικράς Ασίας» έχει κτυπήσει τους επίλεκτους Τούρκους κομάντος οι οποίοι σημειωτέον πολεμούν σχεδόν συνεχόμενα για 2 ολόκληρα χρόνια, σε επιχειρήσεις κατά του PKK στην ΝΑ Τουρκία και μετά στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στην Συρία.
Υπενθυμίζουμε ότι περίπου 50 Τούρκοι επίλεκτοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων είχαν εκφράσει ανοικτά την αίτηση τους, πριν μερικές ημέρες προς την στρατιωτική ηγεσία να παραιτηθούν από τις τάξεις των ΕΔ , ενώ ήταν στην Συρία.
Εσπευσμένα κλήθηκε ο ανώτατος διοικητής του κλάδου των ειδικών δυνάμεων, ο οποίος συνομίλησε επί μακρόν μαζί τους καταφέρνοντας στο τέλος…….να τους μεταπείσει και η υπόθεση να κλείσει, προσωρινά όμως φαίνεται.
Αυτού του τύπου οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Τούρκους στρατιωτικούς και ανώτατη ηγεσία , είχαν λίγο φιλότιμο, λίγο πειθώ, λίγο κίνδυνο και καθήκον προς την πατρίδα, παραβλέποντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν και τα οποία εφόσον δεν επιλύθηκαν, και τα οποία όπως ήταν φυσικό βγήκαν στην επιφάνεια στην επομένη «στροφή του δρόμου».
Τώρα οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τους άνδρες των τουρκικών επίλεκτων δυνάμεων, οι οποίοι όπως όλοι οι «καταδρομείς» εμφορούνται από τεράστια συναδελφική αλληλεγγύη και αφοσίωση, πίστη στην ομάδα , πειθαρχία , να έχουν δώσει παράταση στην αίτηση τους για «παραίτηση» μέχρι την κατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ.
Οι συνεχείς συλλήψεις φίλων τους στην ίδια την Τουρκία , η ενδεχόμενη στοχοποίηση των ιδίων από τον Σουλτάνο Ερντογάν , το αβέβαιο μέλλον τους , και οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τους έχουν μετατρέψει σε μπροστάρηδες ενός νέου κινήματος στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Το σύγχρονο τουρκικό κράτος μετά το 1923 και εντεύθεν «κατασκευάστηκε» πάνω σε δύο βάσεις , την οικογένεια και τις ένοπλες δυνάμεις, με τις τελευταίες να «παραπαίουν» από το καλοκαίρι και μετά τα γνωστά γεγονότα με το πραξικόπημα.
Ο τουρκικός στρατός του Κεμάλ ήταν ο θεματοφύλακας και η θεμελιώδης δύναμη του κράτους, κυριαρχώντας παράλληλα σε κάθε πτυχή της τουρκικής κοινωνίας ανεξάρτητα από θρησκεία.
Αυτή η εξουσία των Τούρκων «πασάδων» αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη που δημιούργησε και παρήγαγε κανόνες και διατάγματα, με παράλληλο σχεδιασμό στρατηγικής από το 1923 μέχρι και πριν το πραξικόπημα της 15η Ιουλίου 2016.
Για τους Τούρκους πολίτες οι ένοπλες δυνάμεις ήταν η πιο σεβαστή εξουσία και ο «φύλακας» του νεώτερου τουρκικού έθνους . Όλα αυτά όμως μέχρι να εφαρμόσει την πραγματική ατζέντα ο νέος Σουλτάνος Ερντογάν , ο οποίος «επανέφερε» το κράτος στην οθωμανική περίοδο δημιουργώντας τον νέο-Οθωμανισμό.
Ο επίτιμος γενικός εισαγγελέας του τουρκικού εφετείου Άγκυρας Sabih Kanadoğlu, μιλώντας για το νέο πακέτο συνταγματικών τροποποιήσεων στους κανονισμούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων , τόνισε ότι αυτές αποτελούν έναν μεγάλο και σοβαρότατο κίνδυνο για την Τουρκία .
Σε δήλωσή του σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του , ο Kanadoğlu είπε: « Βαλκανικός πόλεμος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους νόμους και τα διατάγματα του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης είναι εκείνα ακριβώς που επηρεάζουν καίρια τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αλλάζοντας την δομή και την λειτουργίας τους .
Αν επιβάλουμε αυτές τις πολιτικές στο τουρκικό στράτευμα, θα ξαναζήσουμε ακριβώς αυτό που συνέβη σε εμάς 105 χρόνια πριν.
Πριν από 105 χρόνια , διεξήχθησαν οι βαλκανικοί πόλεμοι εξαιτίας των οποίων χάσαμε σημαντικά εδάφη της οθωμανικής επικράτειας μας, λόγω των πολιτικών που εισήλθαν στις ένοπλες δυνάμεις.
Είχαμε αυτή την εμπειρία με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Εγώ δεν θα ασχοληθώ με την πολιτική αυτή καθαρά. Όχι μόνο για την πολιτική εξουσία σήμερα, αλλά και αύριο δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κάποιον «άλλο» να υλοποιήσει το ίδιο για τον εαυτό του .
Αυτή η «θύρα» έχει ανοίξει με λάθος κατεύθυνση . Πόλεμο δεν μπορούμε να κερδίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Για παράδειγμα οι κρίσεις ή ανωτάτων , ανωτέρων και κατώτερων αξιωματικών με νόμιμα διατάγματα από τον διοικητή των ενόπλων δυνάμεων καθώς και η αποστρατεία στελεχών είναι πλέον μια διαδικασία «απενεργοποιημένη».
Αν αφαιρέσουμε την αλυσίδα της διοίκησης από τον στρατό, δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε πολεμικές επιχειρήσεις, και θα είναι αδύνατο να κερδίσουμε οποιονδήποτε πόλεμο συμμετάσχουμε στο μέλλον. Η παρουσία της πολιτικής στην μάχη του στρατού θα διαλύσει τα πάντα».
Υπενθυμίζουμε ότι το τουρκικό υπουργείο άμυνας επίσημα πλέον από τώρα και στο εξής θα είναι υπεύθυνο για την διαδικασία του ορισμού όλων των διοικητών σε όλες τις μάχιμες δυνάμεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK), σε αντίθεση με την πρακτική του παρελθόντος, που αποφάσιζε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου , σύμφωνα με κυβερνητικό διάταγμα.
Μεταξύ άλλων, ένα από τα διατάγματα, με αριθμό 681, μεταφέρει την εξουσία της διαδικασίας ορισμού όλων των μάχιμων διοικητών από τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στο υπουργείο άμυνας.
Σύμφωνα με τη νέα πρακτική, η αρχηγός του στρατού από τώρα και στο εξής, δεν θα έχει κανένα λόγο στις κρίσεις των αξιωματικών σε όλα τα επίπεδα .
Η διαδικασία διορισμών των μάχιμων διοικητών θα ξεκινάει με την πρόταση από το υπουργείο άμυνας, και οι διορισμοί θα εγκρίνονται από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Τουρκίας, δηλαδή τον Σουλτάνο Ερντογάν.
Είναι η πρώτη φορά όμως που προσλαμβάνονται άτομα για θέσεις αξιωματικών και υπαξιωματικών εκτός στρατιωτικών σχολών.
Ειδικοί αμυντικοί αναλυτές παρομοιάζουν το σώμα που ετοιμάζεται στις τουρκικές ειδικές δυνάμεις , με τους χιλιάδες φανατικούς γενίτσαρους του Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπούς.
Πριν λίγο η Τουρκία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι με την NAVTEX 181/17 βγάζει το ερευνητικό σκάφος TCG CESME στο Αιγαίο το οποίο θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από τις 9 Φεβρουαρίου «μέχρι νεωτέρας».
Το γεγονός επίσης ότι η συγκεκριμένη περιοχή εκτείνεται εκατέρωθεν του 25ου μεσημβρινού που αποτελεί τον πάγιο στόχο της τουρκικής διεκδίκησης για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου, καθιστά σαφή την στόχευση της πρόκλησης.
Η επιλογή της Τουρκίας να κλιμακώσει την ένταση έρχεται μετά τις δηλώσεις του στενότερου συμβούλου και εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου, κ.Ι.Καλιν, ο οποίος συνέδεσε ευθέως την ένταση στο Αιγαίο και με την υπόθεση της μη έκδοσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία.
Όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες οι προκλήσεις στα Ίμια είναι καθημερινές, ενώ και στην βραχονησίδα Παναγιά των Οινουσσών οι Τούρκοι επιχειρούν να στήσουν νέα «Ίμια».
Σήμερα το πρωί όπως σας ενημερώσαμε, τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για συνεργασία της ΕΥΠ με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO) ανεβάζοντας στα ύψη το θερμόμετρο (δείτε σχετικά πατώντας ) .
Γνωστή τουρκική εφημερίδα με το άκρως προβοκατόρικο πρωτοσέλιδο τίτλο γράφει το εξής, «Τώρα έγινε πράκτορας της Ελλάδας» και αναφέρει ότι αυτή τη φορά η FETO στηρίχθηκε στην ΕΥΠ, η οποία παλαιότερα αναζητούσε τρόπο για να φυγαδεύσει τον [Κούρδο ηγέτη] Οτσαλάν στην Ευρώπη.
Οι Τουρκικές προκλήσεις δεν σταματούν όμως εδώ
O γγ της ένωσης τουριστικών πρακτόρων Τουρκίας (TÜRSAB) έκανε λόγο για την κατεχόμενη Κύπρο ως την «82η επαρχία της Τουρκίας», σε συνέδριο που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ και εταιρεία που διαχειρίζεται το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν, αποδεικνύοντας περίτρανα τα σχέδια της Άγκυρας .
Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, η εκδήλωση έγινε στα κατεχόμενα παρουσία των ψευδουπουργών συγκοινωνιών και τουρισμού, Κεμάλ Ντουρούστ και Φικρί Ατάογλου , του ψευδοβουλευτή , Χασάν Τατσόι, των «ψευδοδημάρχων» Κυθρέας και Μόρφου και του Τούρκου επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της Tas .
Μιλώντας στην εκδήλωση ο γγ της TÜRSAB, Τσετίν Γκιουρτζιούν μίλησε για δύσκολη περίοδο για τον τουρισμό , υπονοώντας ότι η Τουρκία μετά από το κύμα επιθέσεων έχει καταστεί ανεπιθύμητος προορισμός για πολλούς τουρίστες.
Ο Γκιουρτζιούν μιλώντας με έπαρση είπε ότι θεωρεί το ψευδοκράτος ως την 82η επαρχία της Τουρκίας προσθέτοντας ότι στα κατεχόμενα έχουν γίνει επενδύσεις 400 εκ ευρώ στον τουρισμό και συνεχάρη γι` αυτό τους επιχειρηματίες που επένδυσαν στον τουριστικό τομέα.
«Δεν ξέρω αν τέτοιου είδους δηλώσεις γίνονται επί σκοπού ή όχι και δεν θεωρώ ότι τέτοιου είδους αναφορές είναι λόγω έλλειψης απλής πληροφόρησης», δήλωσε ο ψευδοπρωθυπουργός .
«Σίγουρα δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι είμαστε η 82η επαρχία της Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος τουρκοκυπριακού κόμματος , Τζεμάλ Οζγιγίτ λέγοντας ότι το κόμμα του που στηρίζει μια λύση στην Κύπρο δεν βλέπει την κατεχόμενη Κύπρο ως επαρχία της Τουρκίας .
Το σχέδιο της Τουρκίας για προσάρτηση της Κύπρου ευρίσκεται στο μυαλό του Ερντογάν και δοθείσης ευκαιρίας θα το υλοποιήσει , ειδικά μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την «επανένωση» της Κύπρου.
Ίμια…
«Στις 17 Μαρτίου του 1996 είχα υπηρεσία σε σκάφος του λιμενικού με αποστολή να περιφρουρήσουμε τα Ίμια. Κοντά στις 03:00 το πρωί είχαμε συναγερμό και κατάσταση εμπλοκής».
Με αυτά τα λόγια περιγράφει στον Alpha, ο Κώστας Χατζηδάκης, απόστρατος αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων, την εμπειρία του ως ο άνθρωπος που επιφορτίστηκε με το χρέος να πάρει την ελληνική σημαία πάνω από τη βραχονησίδα εκείνη τη μέρα.
Και συνέχισε: «Δόθηκε σήμα σε μένα και έναν συνάδελφο που βρισκόμασταν σε ένα φουσκωτάκι να δώσουμε στίγμα τι συμβαίνει στο νησί. Όταν δώσαμε το σήμα μας ανατέθηκε να πάρουμε ό,τι υπήρχε πάνω στο νησί έτσι ώστε να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων».
Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε τη διαδικασία που έφερε εις πέρας την αποστολή του, αναφέροντας πως έφτασε στο νησί «μισοκολυμπώντας» καθώς και οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες εκείνη την ώρα στην περιοχή και πάνω έκαναν πτήσεις τουρκικά F-16. Όταν ο βατραχάνθρωπος ανέβηκε στο νησί εμποδίστηκε, όπως αναφέρει, από όλα τα τουρκικά πολεμικά μέσα που ήταν εκεί. «Η ακταιωρός προσπάθησε να διεμβολίσει το φουσκωτάκι, ενώ το ελικόπτερο είχε ανοιχτή την πόρτα με τον πολυβολητή να με απειλεί».
Ενδιαφέρον έχει και η μαρτυρία του για το τι ακολούθησε μετά το επεισόδιο στα Ίμια όταν βρέθηκε ενώπιον του διοικητή του και κάποιον ανδρών με πολιτικά και του ζητήθηκε να καταστρέψει τη σημαία. «Εγώ δεν το έκανα και την κράτησα στο σπίτι μου» σχολίασε σχετικά ο απόστρατος αξιωματικός.